Ο μάγγας (Κ. Σκαρβέλη) - Γιάννης Παπαγεωργίου - Δημήτρης Μυστακίδης

‘Ο μάγγας’ (Κώστα Σκαρβέλη)
Η εκτέλεση του τραγουδιού είναι μια διασκευή και ενορχήστρωση σε οργανική μορφή, για έξι κιθάρες.
Κιθάρες : Δημήτρης Μυστακίδης, Γιάννης Παπαγεωργίου
Διασκευή, ενορχήστρωση: Γιάννης Παπαγεωργίου
Μίξη, master: Γιάννης Ταβουλάρης
Video edit: Δημήτρης Μυστακίδης

Το τραγούδι ‘Ο μάγκας’ θεωρείται παραδοσιακό τραγούδι της Σμύρνης και έχει ηχογραφηθεί σε διάφορες εκτελέσεις. Το 1929 ηχογραφήθηκε και κυκλοφόρησε από την εταιρία Odeon (GA-1433), με συνθέτη τον Κώστα Σκαρβέλη και το τραγούδησε ο Γιώργος Βιδάλης. Το τραγούδι ηχογραφήθηκε άλλες τρεις φορές με τη φωνή του Αντώνη Νταλγκά, μία το 1928 (Pathe Γαλλίας, X-80039), την επόμενη χρονιά (1929) με τον τίτλο ‘Βλάμμης’ (HMV, AO-377), και άλλη μια το 1931 με τον τίτλο ‘Χασαπάκι δε σε θέλω πια’ (Polydor, V-51083).

Γράφει ο Δημήτρης Μυστακίδης (@dimitris_mystakidis) στο Facebook για το παραπάνω βίντεο:

Τον Γιάννη τον γνώρισα πριν 10 περίπου χρόνια όταν ήρθε να παρακολουθήσει ένα σεμινάριο που έκανα στον Αγιο Λαυρέντη. Ξαναβρεθήκαμε όταν έκανε το μεταπτυχιακό του με ειδίκευση στην λαϊκή κιθάρα. Παρατηρητικότατος, εργάτης και εμπνευσμένος δημιουργός, χρησιμοποιεί με σύγχρονο και ουσιαστικό τρόπο πολλές από τις τεχνικές της, στις συνθέσεις του και αυτό μ΄ αρέσει πάρα πολύ.

Το βιβλίο που πρόκειται να εκδώσει είναι ένα πραγματικό εργαλείο για τους νέους αλλά και τους παλιότερους λαϊκούς κιθαρίστες και όχι μόνο.

Όπως ήταν φυσικό, όταν μου πρότεινε να παίξουμε παρέα την διασκευή αυτή, δέχθηκα με μεγάλη μου χαρά.

Χαρά η οποία θα ήταν μεγαλύτερη εάν σε κάποιο απ΄ αυτά τα 6 παράθυρα υπήρχε το μαγικό παίξιμο του Γιώργου.

8 Likes