Καλησπέρα σας,
αν έχει ξαναγίνει η ερώτηση για τον συγκεκριμένο, ζητώ συγγνώμη.
Ποιός είναι αυτός ο μουσικός;
ίσως ερασιτέχνης;
Καλησπέρα σας,
αν έχει ξαναγίνει η ερώτηση για τον συγκεκριμένο, ζητώ συγγνώμη.
Ποιός είναι αυτός ο μουσικός;
ίσως ερασιτέχνης;
Είναι ο Χρίστος Μίγκος, συνεργάτης του Β.Τσιτσάνη στη Θεσσαλονίκη.
Έχει μικρή δισκογραφία.
δείτε το βίντεο αξίζει.
ο Μίγκος περιγράφει επακριβώς την έννοια του “μάγκα”, που πολλές φορες το συζητήσαμε και “ψάξαμε” εδω στο Φόρουμ.
σκιαγραφεί επίσης τον Μάρκο.
ενδιαφέρουσα η διασκευή του στο
“μπουζούκι γλέντι του ντουνιά”
τα δυο γνωστότερα Τραγούδια του.
“ο έρημος” 1949
Ακορντεόν: ΚΟΣΜΑΣ ΝΙΚΟΣ, Κιθάρα: ΧΡΥΣΙΝΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ, Μπουζούκι: ΜΑΛΤΕΖΟΣ ΛΟΥΚΑΣ, Μπουζούκι: ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
"η ρημαγμένη " 1949
Ακορντεόν: ΚΟΣΜΑΣ ΝΙΚΟΣ, Κιθάρα: ΧΡΥΣΙΝΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ, Μπουζούκι: ΜΑΛΤΕΖΟΣ ΛΟΥΚΑΣ, Μπουζούκι: ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
Το sealabs έχει 8 τραγούδια του Χρ.Μίγκου στη δισκογραφία.
Οι ετικέτες και των 8 τραγουδιών του είναι οι παρακάτω. Τις δύο πρώτες μας τις έχει ανεβάσει ήδη ο @Spyros_Tsianakas
Επιπλέον υπάρχει διασκευή στην Αμερική και συγκεκριμένα στην εταιρεία Grecophone του τραγουδιού του Χρ.Μίγκου «Η ρημαγμένη» από τον Κώστα Καλύβα.
Ο τίτλος στον Αμερικανικό δίσκο είναι «Δεν ήσουνα γυναίκα συ για μένα».
Δεν έχει βρεθεί η ετικέτα του δίσκου.
Αναφορά στον Χρ.Μίγκο, κάνει και ο Απόστολος Καλδάρας, στο ενδιαφέρον θέμα που μας κοινοποίησε ο ΑΓΗΣagis
Ημουν στη Θεσσαλονίκη, με την πρώτη κυβέρνηση του Οκτώβρη του 1944. Μετά τον Δεκέμβρη άρχισαν οι πρώτες συλλήψεις των αριστερών, των κομμουνιστών, που τους έπιαναν και τους έκλειναν στο Γεντί Κουλέ. Εγώ τότε είχα έναν φίλο με τον οποίο συνεργαζόμαστε, στα διάφορα κουτούκια της Θεσσαλονίκης, τον Χρήστο Μίγκο. Αυτός καθόταν στην Ακρόπολη, κάτω από το Γεντί Κουλέ και πήγαινα τακτικά στο σπίτι του να πιούμε κανένα ουζάκι και να μιλήσουμε για τη δουλειά. Κάποια μέρα που φεύγαμε από το σπίτι του Χρήστου, εκεί που περπατούσαμε, το βλέπω… δεν ξέρω… κι άλλες φορές το κοιτούσα, αλλά εκείνη τη μέρα μου ‘κανε μεγάλη εντύπωση. Ηταν σούρουπο, η βραδιά διαφορετική, ποιος ξέρει… και βλέπω μπροστά μου τη σιλουέτα του Επταπυργίου, των τειχών, εκεί που ήταν οι φυλακές. - Κοίτα, τώρα λέω στον φίλο μου, εκεί μέσα πίσω απ’ τα τείχη αυτά είναι οι φυλακές. Και 'κει μαζεύουν αυτούς τους ανθρώπους και τους κλείνουν φυλακή. Κι έτσι αυτή η εικόνα μου 'δωσε την έμπνευση να γράψω το τραγούδι αυτό …: Νύχτωσε και στο Γεντί, το σκοτάδι είναι βαθύ, κι όμως ένα παλικάρι δεν μπορεί να κοιμηθεί. / Αραγε τι περιμένει, όλη νύχτα ως το πρωί, στο στενό το παραθύρι, που φωτίζει το κελί. / Πόρτα ανοίγει, πόρτα κλείνει, μα διπλό είναι το κλειδί, τι έχει κάνει και το 'ρίξαν το παιδί στη φυλακή .
Τέλος να βάλουμε και την παρακάτω διαφήμιση του εξοχικού κέντρου «Φλοίσβος» στη Θεσσαλονίκη, όπου δούλευαν ο Χρ.Μίγκος και ο Γιώργος Τσανάκας, κιθαρίστας του Τσιτσάνη στα χρόνια της κατοχής, το καλοκαίρι του 1952.
στο greekdiscography αναφέρονται 15 τραγούδια του.
Αναφερόμουν στις 78 στροφές.
Αυτή η Στέλλα Κέυ είναι η ίδια που παίζει κρουστά και σε κάποιες άλλες ηχογραφήσεις με τον Κατσαρό σε όχι πρώτο ρόλο; Το όργανο είναι γενικά μάλλον σπάνιο στις ηχογραφήσεις, και ο ήχος θυμίζει. Αν θυμάμαι καλά, πρόκειται για ηχογραφήσεις με δύο βιολιά, ένα εκ των οποίων ο Νικ Ντόνεφ.
Κώστας Καλύβας
Στέλλα Κέυ και
Γιώργος Κατσαρός
“Δεν ήσουνα γυναίκα 'συ για μένα”
( η ρημαγμένη)
Εκτέλεση στις ΗΠΑ του τραγουδιού του Χρήστου Μίγγου “Η ΡΗΜΑΓΜΕΝΗ” με πρώτη εκτέλεση από τον Πρόδρομο Τσαουσάκη και τη Μαρίκα Νίνου. Ερμηνεύει ο Κώστας καλύβας. Ορχήστρα με μπουζούκι (Κώστας Καλύβας), δύο κιθάρες (Γιώργος Κατσαρός και Κ. Κυμούλης) συμμετέχει και η Στέλλα Κέυ (Τραμπούκα). Ηχογραφήθηκε στις ΗΠΑ, το 1950. Δίκσος Grecophon GR 8.
DEN ISOUNA GINEKA SI GIA MENA, KOSTA KALIVAS
και 2 φωτογραφίες απο το βιβλίο του
Ηλία Πετρόπουλου.
και άλλη μια, από την ιδια πηγή.
Ο Στέλιος Κυριακού (κιθάρα), ο Γόλης Γιοβάνης (πίσω, με μπουζούκι), ο Χρήστος Μίγκος, ο Σαλονικιός (Μίμης Χαμαμτζής), η Ιωάννα Γεωργακοπούλου, ο Σκύλος (Μήτσος Χρήστου) κι ο Μπάμπης Μπακάλης, στην Θεσσαλονίκη (1948)