Ούτι ή λαούτο

Υγεία και χαρά σε όλους,

Σκέφτομαι να ασχοληθώ με το παίξιμο ενός από τα δύο όργανα (ως στιγμής έχω βασικές γνώσεις μουσικής, έκανα αρμόνιο για κάποια χρόνια), αλλά ακόμα δεν έχω καταλάβει ποιες είναι οι διαφορές τους. Θα εκτιμούσα ιδιαίτερα αν κάποιος μπορεί να μου πει τις διαφορές τους, και γενικότερα κάποιες συμβουλές για το τι πρέπει να προσέξω κατά την αγορά του οργάνου.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων,
Θοδωρής

Γεια σου Θοδωρή. Οι χτυπητές διαφορές των οργάνων είναι οι εξής:
ΛΑΟΥΤΟ: μακρύ μανίκι, μπερντέδες, 4 διπλές χορδές
ΟΥΤΙ: κοντό μανίκι, άταστο, 1 μονή και 6 διπλές χορδές
Το λαούτο ξέρω ότι κουρδίζεται αν πέμπτες, το ούτι δεν θυμάμαι πως κουρδίζεται. Επίσης η πένα με την οποία παίζεται το ούτι δεν είναι σαν αυτή της κιθάρας ή του μπουζουκιού, αλλά είναι μακρόστενη και πιάνεται διαφορετικά. Αυτά τα πολύ βασικά από μένα, πρέπει να απαντήσει και κανένας έγχορδος. Αϊντα Ελλαδάρα σκίσ’τους!

Θοδωρή,

νομίζω καμμία σχέση δεν έχουν τα δύο όργανα:

Το ούτι είναι κατ΄ εξοχήν σολιστικό όργανο, ασυγκέραστο (χωρίς τάστα), ενώ
το λαούτο είναι κυρίως συνοδευτικό (αν και υπάρχουν καταπληκτικοί σολίστες) με τάστα.

Καλά λαούτα θα βρείς σίγουρα στο site του φίλου μου: Νικου Ρομπογιαννάκη
http://www.nrompogianakis.com/el/index.php

Όύτια το μόνο που έχω υπόψη μου είναι του Δημήτρη Ραπακούσιου:
http://www.dimitrisouds.com/

Να και μια φωτογραφία από το κάθε όργανο. Αριστερά: λαούτο. Δεξά: ούτι.

Γιάννη και Ισαάκ, σας ευχαριστώ για τις πληροφορίες.

Για το σολιστικό χαρακτήρα του λαούτου, ανέβασα ενα τραγούδι του Κουτσουρέλη: Αρμενοχωριανός Συρτος

(ο σύνδεσμος δεν λειτουργεί πια…)

Καλά ούτια και λαούτα θα βρείς και εδώ: www.theodorakis.name
Έχω ένα ούτι του και είμαι πολύ ευχαριστημένος

Παίζω και τα δύο όργανα. Λαούτο από παιδί, ούτι από φοιτητής. Ότι θέλεις να μάθεις ρώτησέ με.

Βασικά πρέπει να μελετήσεις αυτό που σε ευχαριστεί στο άκουσμά του πρώτα. Καλό είναι πριν ξεκινήσεις την αγορά και τη μελέτη, να δοκιμάσεις από κάποιον φίλο σου.

Εγώ δοκίμασα πρώτη φορά όταν ήμουν παιδί, κρυφά, από του θείου μου και μετά βέβαια έπεσαν καρπαζιές!

Φιλέ Γιάννη συγνώμη που επεμβαίνω, αλλά το ούτι που χρησιμοποιείται ευρέως έχει 5 διπλές και μία μονή χορδή. Οι Άραβες χρησιμοποιούν σε κάποιες περιπτώσεις και ούτι με 5 μόνο διπλές χορδές.

συμφωνώ με τα παιδιά που πιστεύουν πως πρέπει να κατασταλάξεις σε αυτό που σου αρέσει περισσότερο ως ρεπερτόριο. Τι να το κάνεις το ούτι αν σου αρέσουν τα ηπειρώτικα ή τα κρητικά, μάθε λαούτο καλύτερα. 'Αμα γουστάρεις να την ψάξεις με σμυρνο- ή αραβο- ή τουρκο- κατάσταση πάρε ούτι.

κάθε όργανο είναι δύσκολο και πρέπει να έχεις όρεξη ώστε να το μελετάς.

[Πιστεύω ωστόσο πως το ούτι είναι πιο διαδεδομένο και διεθνές όργανο, με μεγαλύτερο ρεπερτόριο και πάρα πολύ εκφραστικό.]
follow your heart
μπάμπης

για ακουσε η καλυτερα δεs τον τζουγανακη και πιστευω να κλεισειs υπερ του λαουτου:088:

Sorry ! Αλλά απο το `06 κάπου θα έχει καταλήξει!

Υπάρχουν πολλοί παίχτες πάντως που χρησιμοποιουν πλέον κ ούτια με 6 διπλές κ μία μονή χορδή επάνω… (εφτάχορδα…) πχ. Τσιαμούλης… Φαντάζομαι όμως πως κ αυτά τα ούτια, κάτι θα εξυπηρετούν… Ή μπορεί να είναι κ ένας απλός μοντερνισμός του οργάνου όπως έχουν γίνει και σε άλλα πολλά όργανα…

Όσο για το ούτι με τις 5 μόνο διπλές χορδές νομιζω ότι το κάνουν κ οι Άραβες αλλά κ οι Τούρκοι, κυρίως σε αυτά που κατασκευάζονται με λίγο μικρότερο σκάφος…

μηπωs μπορει να ενδιαφερει καποιον αλλο μια γνωμη.Και πωs εισαι σιγουροs οτι καπου εχει καταλληξει,πιστευω στο forum μπορουμε μια ιδεα που μπορει σε καποιον να αρεσει

σημασία εχει,να σε κερδίσει το όργανο!να το ερωτευτείς και να του δωθεις.τι λαχταρα περισσοτερο το δικό σου χερι να αγκαλιάσει,και ποιό σε κερδίζει ακουστικά και απο θεμα ρεπερτορίου(κατα την ταπεινή -ασχετη μουσικά-γνώμη μου).
τωρα άν βαλεις τζουγανακη(λαούτο) με σαραγούδα(ούτι)παει εμπλεξες δεν βγαζεις ακρη!τι να διαλεξεις?!ειναι δυνατον?..!

Ο Σαραγούδας (και πάρα πολλοί άλλοι, ευτυχώς) ερωτεύτηκε ένα όργανο. Ο Τζουγανάκης (και κάποιοι άλλοι, δυστυχώς) δεν ερωτεύτηκε τίποτα (δεν φέρεσαι έτσι στην ερωμένη σου) αλλά χρειαζόταν κάποιο μέσον για την προσωπική του προβολή.

Οι ερωμενες θελουν πολυ χαιδεμα και λιγο ξυλο !Δυστυχως οι περισσοτεροι μουσικοι σημερα εχουν τα οργανα ολο στο ξυλο και σπανια στο χαιδεμα!! Και μαζι με αυτα και τα αυτια μας!!!

αυτο μου αρεσει εδω…καταθετονται γνώμες και απο ασχετους μουσικα(καλη ώρα)που αντιλαμβάνονται τα πραγματα λιγάκι διαφορετικά και καμια φορά και λαθος!το αίσθημα του σαραγούδα και η αγάπη του γινεται αντιληπτή άμεσα ακομα και απο απλους ακροατες…το παθος κατ’εμέ του τζουγανακη για τους μουσικά γνωστες…μεταφράζεται σε προσωπική προβολή και κακοποίηση του λαούτου.με στεναχωρησατε λιγάκι αλλά οφείλω να ΄΄σκεφτω΄΄ πως ισως η δική μου ΄΄μεταφραση΄΄ναναι λαθος!

Άννα, την επόμενη φορά που θα δείς κάποιον διάσημο καλλιτέχνη σε tv show (πρέπει υποχρεωτικά να είναι διάσημος και σε tv show, όχι βιντεοσκόπηση από μικρό μαγαζί) πρόσεξε τη σημειολογία: πότε νομίζεις ότι ο καλλιτέχνης ευχαριστιέται από τη μουσική που βγάζει από μέσα του, και πότε ότι χαίρεται από την αντίδραση του κοινού. Τις συσπάσεις του προσώπου του πρέπει κυρίως να παρακολουθείς.

Τον είχε πρόσφατα στην TV και κουφαθήκαμε.
Παρατήσαμε χαρτιά, μάρκες, πιοτά, πούρα κ.λπ., στριμωχτήκαμε όλοι μαζί μπροστά την οθόνη και γελάγαμε με τα καραγκιοζιλίκια του.
:019:
Τι νούμερο είναι αυτός ρε παιδιά;
Τι μαργαρίνη ήταν αυτή στο μαλλί;
Αλλά και τις γκριμάτσες τύπου Jimi Hendrix που τις πας;
Εγώ πάντως, πρώτη φορά είδα τέτοιο χάλι.