Μια καλοπροαιρετη εκτίμηση, ποιο όργανο είναι πιο ευκολοπαικτο, του Λαρισαίου, κάβουρα, βαρλα, καρβουνη? Μια ιεράρχηση εεανν είναι δυνατό
Μόνο αν τους επισκέφτεις θα μάθεις , είναι υποκειμενικο τι θεωρεί ο καθένας “ευκολοπαιχτο” . Αν έχεις και κανένα γνωστό που έχει όργανο από κάποιον από αυτους ακομη καλύτερα !
Αυτό που είναι σεταρισμενο από τον Κατσιφη.
Η απάντηση μου μόνο και μόνο για να σου δείξω ότι η ερώτηση σου δεν έχει μια μοναδική και αδιαμφισβήτητη λύση.
Το πιο ευκολοπαιχτο μάλλον θα είναι του Παούρη πού σε κάθε νότα τρίζει σαν να περπατάς σε παλιό ξύλινο δάπεδο, μια άλλη διάσταση στο “ευκολοπαιχτο”.
Δεν τα λέω ειρωνικά αυτά, χωρίς παρεξήγηση ελπίζω.
Με όλο το σεβασμό και την εκτίμηση στα πρόσωπα των κατασκευαστών που ανέφερες και που τυγχάνει να έχουν περάσει από τα χέρια μου και των τεσσάρων αυτών κατασκευαστών όργανα και κατά την δική μου πάντα άποψη οφείλω να ομολογήσω ότι το πιο εύκολόπαιχτο όργανο είναι του κάβουρα και του βαρλά
Νίκο μου επειδή έχει τύχει να παίξω με το όργανο του Παούρη κάποια στιγμή που βρέθηκαν στο εργαστήριο του Βαμβακά εδώ θα διαφωνήσω μαζί σου
Το μπουζούκι του παούρη είναι σεταρισμένο ακριβώς όπως όλα
Απλά ο Παούρης παίζει με heavy πένα και λόγω ταχύτητας που έχει ακούς ότι ταστάρι
Παίζει δυνατά
Το έχω πιάσει στα χέρια μου και έχω παίξει
Και ίσως μπορώ να σου πω ότι ίσως να είναι και λίγο πιο ψηλό από ότι θα έπρεπε
Του κάβουρα λίγο πιο πολύ και στις ελεύθερες νότες?
Να θεωρήσουμε ότι τα σεταρισματα είναι στα ίδια υψη
Για να πω την αλήθεια ναι πολύ πιο εύκολόπαιχτο του κάβουρα
Πολύ μαλακά όργανα
Ο άνθρωπος έχει καταφέρει να δώσει στα όργανα του χροιά ένταση σε όλο το μήκος της ταστιέρας τρομερή ισορροπία και και και
Έχει τρομερή ταστιέρα
Πραγματικά ο συγχρονισμός στο δεξί χέρι με το αριστερό είναι τέτοιος που δεν μπορείς να φανταστείς το τι διαφορά θα δεις στον εαυτό σου όταν παίξεις όργανο του
Ασ με συγχωρέσουν όλοι αλλά είναι η άποψη μου
Είναι το μόνο όργανο που δεν φεύγει από τα χέρια μου ούτε μια μέρα χωρίς να το μην το παίξω
Δεν ξέρω τι συμβαίνει αλλά δεν σε αφήνει να το αφήσεις
Άμα είναι σεταρισμένο καλά και χαλάει τον ήχο ο παίχτης, τί να πω… Έτσι κι αλλιώς μιλάμε για τετράχορδα τα οποία δεν με αφορούν, οπότε ας μη φυτρώνω εκεί που δεν με σπέρνουν.
Φίλε Νίκο η απόψεις μας χωράνε παντού και πρέπει να ασχολούμαστε είτε ξέρουμε είτε δεν ξέρουμε
Και όπως είπαμε το ΜΠΟΥΖΟΎΚΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ
αντωνης απ’τη λαρισσα, στανταρ. αμα βρεις κανενα του παππου και ειναι σε καλη κατασταση, παρτο.
Είναι όντως ευκολοπαιχτα? Έχω ακούσει ότι είναι… Τον ήχο του πως τον χαρακτηριζεις? Από τα βίντεο ακούγεται λίγο αλλιώτικος. Μου ακούγεται λίγο μπάσος, με λίγα τριξιματακια?? Φυσικά δεν είμαι και πολύ έμπειρος
απο ηχο, ο κλασικος ηχος μπουζουκιου. ενα στυλ εβγαζε ο μπαρμπαντωνης. δεν ειχε αποκλησεις σε ποιοτητες και ηχους. τα τριξιματα ηταν διοτι ειχαν χαμηλα τις χορδες και τα ταστα οι επαγγελματιες για να παιζουν μαλακα στον ενισχυτη, δεν βγαινουν 6-7 ωρες δουλεια αμα δεν παιζεις μαλακα. αλλα και αλλα που εχω παιξει που δεν ηταν τοσο χαμηλα, επαιζες το αριστερο, σφαιρα. εχω δει κατα καιρους σε αγγελιες να πουλανε του μπαρμπαντωνη οργανα. να κοιτας να ειναι πανω απο δεκα δεκαπεντε χρονια, διοτι στα τελευταια χρονια εφτιαχνε λιγοτερα πανω στα οργανα, και την πιο πολλη δουλεια την εκανε ο ανηψιος. του πηγαινες αλλο οργανο για αλλαγη ταστων και στο εκανε καινουργιο, καλητερη αισθηση στο μανικι απο αυτη που ειχες. αλοιφη. τωρα, για τον ανηψιο δεν ξερω, εχει καλες κριτικες παντως και αυτος, και φτιαχνει το ιδιο στυλ οπως και ο παππους, δεν το αλλαξε. εχει σελιδα στο φεις αμα θες. αλλα τα παλια του παππου, εγγυημενα! το λεω διοτι εχω παιξει πολλα απο συναδελφους, αν και δεν ειμαι τετραχορδος.
Επειδή δεν ξέρω, άμα πάρεις ένα παλιό του κυρ Αντώνη, σίγουρα είτε θα έχει γίνει συντηρηση από τον ανιψιό είτε θα πρέπει να το συντηρήσεις στον ανιψιό, ταστα κτλπ… Δεν θα αλλάξει η ποιότητα?
αυτο συμβαινει με ολα τα οργανα παντου. δεν μπορει κανεις να το αποφυγει. και ταστα θα αλλαχθουν και καβαλαρηδες, και ξυλα θα τριφτουν… το θεμα ειναι το οργανο να εχει βγει καλο, ετσι ωστε να μην χρειαστει παρα μονο ταστα, και ο μαστορας που θα βαλει χερι καποια στιγμη αν χρειαστει, να ειναι καλος χειρουργος. θελω να πιστευω οτι με τον ανηψιο, δεν θα εχει τετοιο θεμα, η μπορει να εχει την ελλαχιστη αλλαγη το οργανο, λογο του οτι ειναι ο ιδιος που δουλευε με τον παππου και τα φτιαχνανε μαζι για χρονια. αρα δουλευει στα χναρια του παππου. ειχα παει μια λαουτοκιθαρα του παππου, απο τις παλιες, πριν το 80’, στον ντουκα στα γιαννενα. ηθελε επεμβαση στον τακο. και μου λεει, καλητερα να την πας στον ανηψιο στη λαρισσα, διοτι αυτος θα γνωριζει καλητερα τις τεχνικες του παππου, εφοσον δουλευανε μαζι. εγω μου λεει, δεν μπορω να επεμβω διοτι δεν ξερω τι θα βρω, και αφου υπαρχει ο ας πουμε, ‘‘ειδικος’’ που δουλευε με τον παππου και φτιαχνανε και επισκευαζανε αυτα τα οργανα, καλητερα να την πας εκει. ειναι πιο αρμοδιος. αν δεν υπηρχε αυτος, μου λεει, ευχαριστως θα την αναλαμβανα. πολυ τιμια και σωστη πιστευω η απαντηση του. αλλα δεν ξερω τωρα γενικα τι επισκευες κανει ο ανηψιος. δεν εχω γνωση, αρα, ουτε γνωμη. θα συμφωνουσα με τον ντουκα ομως