Η ιδέα για την κατασκευή της ουτοκιθάρας -έτσι την έχω ονομάσει - τελείως αυθαίρετα ξεκίνησε απο μιά θολή φωτογραφία ενος οργάνου που είδα στο ιντερνετ ψάχνοντας “περίεργα έγχορδα”.Επειδή λοιπον έχω αυτη την τρέλλα με τις κατασκευές ξεκίνησα απο ενα κομμάτι χαρτί σχεδιάζοντας κυρίως τον “οπλισμό” του καπακιού που ειναι ούτι απο την πάνω πλευρά και κιθάρα απο την κάτω .Η πλάτη του οργάνου δεν ειναι τελειως επίπεδη ,αλλα δεν ειναι και καμπύλη όπως στο ούτι.Η αλήθεια ειναι οτι περίμενα και ο ήχος ,να μοιραζόταν ανάμεσα στον ήχο της κιθάρας και του ουτιού, τελικά ομως ειναι καθαρά κιθαριστικός, πολύ καλός μεν ,αλλα κιθαριστικός, δεν θυμίζει καθόλου ούτι .
Σίγουρα όμωςέχει πολύ πλάκα και νοιώθω δικαιομένος για την επιλογή μου.Έχω την εντύπωση ότι κάτι σαν και αυτό έχω δει να παίζει ο Κυριάκος Ταπάκης με τους “Λωξάντρα” αλλά δεν είμαι σίγουρος.Θα το ψάξω λιγάκι και θα επανέλθω!
Εμ, προφανώς και θα μοιάζει στην κιθάρα αφού έχει ίδιο μπράτσο με αυτή. Ήχος δεν είναι μόνο τα καμάρια.
Για να το αποδεχτώ αισθητικά το όργανο, απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργική αποδοχή που πρέπει να ακολουθήσει, θα χρειαστεί κάποια προσπάθεια.
Χμ, κάτι τέτοιο, αλλά άταστο, έχει κατασκευάσει ο Γιάννης Αλεξανδρής και το ονομάζει “Ougui”. Εδώ μπορείς να δεις φώτο, αλλά να ακούσεις και τον ήχο του
Πολύ όμορφο όργανο φίλε, συγχαρητήρια, αλλά μάλλον κιθάρα είναι, απλά με κάπως περίεργο σκάφος. Για να ήταν “ουτοκιθάρα” έπρεπε να είναι άταστο και με άλλες χορδές ίσως… Πάντως σαν κατασκευή, μπράβο.
ισως να μην ακουγοταν τοσο κιθαροειδες αν ειχε μπερντεδες
αταστο που λενε και τα παιδια θα ηταν πολυ καλο, αλλα και δυσκολο στο παιξιμο
Σημαντική επίδραση στο ηχόχρωμα έχει και η ροζέτα στην κυρίως οπή. Με μπράτσο κιθάρας, μεταλλικά τάστα και χωρίς ροζέτα, ο ήχος κιθάρας είναι μάλλον αναμενόμενος.
στείλε καν1 ηχητικό δείγμα, αν θες
μπορείς να το εκδώσεςι και σε άταστη μορφή?
πάντως μπράβο που πειραματίζεσαι.
Πολυ ωραια κατασκευη!! Μπραβο!!
Τα υβριδικά όργανα παρόλο που έχουν πάντα ενδιαφέρον από κατασκευαστική άποψη, εμπεριέχουν πάντα την πιθανότητα να προκύψει από κάτι ενδιαφέρον εως έκτρωμα.
Το βασικό που πρέπει να εξετάσουμε για αυτές τις απόπειρες είναι ο λόγος δημιουργίας ενός τέτοιου οργάνου.
Λογικά τέτοιες κατασκευές προκύπτουν από το ενδιαφέρον κάποιου μουσικού να παράγει (ή να πλησιάσει) τον ήχο ενός οργάνου που αυτός δεν παίζει. Ειδικότερα, μάλλον είναι περιπτώσεις που ο μουσικός θέλει να διευκολυνθεί στο να βγάλει έναν ήχο χωρίς να το ψάξει σε ένα καινούργιο όργανο παρά μονάχα με χρήση των γνώσεων και εμπειρία από κάποιο άλλο όργανο.
Η αλήθεια όμως είναι ότι το ηχόχρωμα που παράγει ένα όργανο οφείλεται και στα βασικά χαρακτηριστικά του οργάνου (σκάφος, αριθμός χορδών, κούρδισμα κ.α.) επειδή συν τις άλλοις οδηγούν σε συγκεκριμένες τεχνικές παιξίματος που δεν μεταφέρονται σε (ή από) άλλο όργανο. Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά που καθορίζουν τον ήχο του ουτιού, είναι ότι είναι άταστο και το γλίστρημα στις χορδές παράγει συγκεκριμένο ήχο. Ακόμη, το ούτι παίζεται με διαφορετική πένα (πολύ διαφορετική τεχνική σε σχέση με την κιθάρα) που συμβάλλει και αυτή στον ήχο και όλα αυτά χωρίς να αναφέρουμε το ασυγκέραστο παίξιμο και να φτάσουμε στο ρεπερτόριο του ουτιού.
Άκουσα το όργανο του Αλεξανδρή και μπορώ να πώ ότι μάλλον μου άρεσε το αποτέλεσμα στο πρώτο δείγμα που παίζει σαν ούτι, παρόλο που σε κάποια σημεία θα έλεγα ότι είναι κιθάρα και σε κάποια άλλα ούτι. Στο δεύτερο που παιζει τελείως κιθαριστικά δεν φέρνει καθόλου σε ούτι και επομένως δεν βρίσκω λόγο ύπαρξης.
Πιστεύω πως μια τέτοια απόπειρα μόνο σαν άταστο όργανο αξίζει τον κόπο. Με τάστα όμως μάλλον όχι καλύτερα, θα προτιμούσα μια κιθάρα. Σίγουρα όμως το ενδιαφέρον και το ψάξιμο στην οργανοκατασκευή πρέπει να το επιβραβεύσουμε.
Γενικά είμαι της άποψης πως για να πλήσιασουμε ένα όργανο ή ένα είδος μουσικής θέλει πολύ δουλειά και δεν αρκεί απλά ένα όργανο υβρίδιο.Θυμάμαι όταν έκανα μαθήματα λάφτας ο δάσκαλος με ‘‘μάλωνε’’ ότι έπαιζα σαν μπουζουξής και τελικά δεν μπόρεσω αυτό να το αποβάλλω στον ένα χρόνο περίπου που έκανα μαθήματα. Ο ίδιος (ο δάσκαλος) που έπαιζε και στεριανό λαούτο όταν τον είχα ρώτησα αν παίζει καθόλου κρητικά μου είπε ‘‘όχι γιατί παρόλο που ξέρω τις τεχνικές’’, μου έπαιξε δυο τρια πράγματα, ‘‘δεν μπορώ να βγάλω το χρώμα τους’’.
Ελπίζω να μην κούρασα.
Βρισκομαι και εγω στη σχεδιαση ενος υβριδικου κιθαρο-τζουραδου, με 63 κλιμακα.
Ο λογος δημιουργιας ενος τετοιου Υβριδιου,( εκτος απο την αναζητηση ενος διαφορετικου ηχητικου αποτελεσματος) προερχεται απο την βασικη επιθυμια, δημιουργιας ενος μικρου κλιμακας τετραχορδου μπουζουκιου, με φλατ ηχειο- σε πρωτη εκδοση-,(πιο συγκεκριμενα κυλοειδες ηχειο, σαν αυτο στις κιθαρες Baroque),που θα μπορει πολυ ευκολα να μεταφερθει σε αεροπορικα ταξιδια, και να παραμεινει κουρδισμενο, για μεγαλα χρονικα διαστηματα απαιξιας.
Το βασικό που πρέπει να εξετάσουμε για αυτές τις απόπειρες είναι ο λόγος δημιουργίας ενός τέτοιου οργάνου.
Λογικά τέτοιες κατασκευές προκύπτουν από το ενδιαφέρον κάποιου μουσικού να παράγει (ή να πλησιάσει) τον ήχο ενός οργάνου που αυτός δεν παίζει. Ειδικότερα, μάλλον είναι περιπτώσεις που ο μουσικός θέλει να διευκολυνθεί στο να βγάλει έναν ήχο χωρίς να το ψάξει σε ένα καινούργιο όργανο παρά μονάχα με χρήση των γνώσεων και εμπειρία από κάποιο άλλο όργανο.
Ισως ειναι και αυτος ενας λογος, ή καλυτερα μια αφορμη, αλλα γενικα δε θα συμφωνησω. Νομιζω οτι οι πειραματισμοι γινονται για να πλησιασουμε καποιον ηχο που εχουμε στο μυαλο μας, επηρεασμενοι απο αλλα οργανα, ή απλα απο περιεργεια… φερειπειν ειχα δει καπου -δε θυμαμαι τωρα αν ηταν πατενταή εξαρχης ετσι φτιαγμενη- μια κιθαρα που τις ειχαν χωρισει διαστηματα αναμεσα στα ταστα, ωστε να παιζει και μορια για καποια μακαμια. Πιο πιθανο μου φαινεται προσωπικα αυτος που την εφτιαξε να ηθελε να ακουσει ενα τετοιο ταξιμι πανω στην κιθαρα, παρα να σνομπαρε το ουτι. Το ιδιο κ αυτος που πρωτοσκεφτηκε να βαλει συρματινες χορδες στη λαφτα, θα ηθελε κατι πιο μεταλλικο, να σαζοφερνει κοκ. Και με τα μπαγλαμαδομπουζουκοειδη το ιδιο, γι αυτο υπηρχαν και συνεχιζουν να υπαρχουν σκαφη σε παρα ολλα μεγεθη και σχηματα, οργανα σε διαφορες κλιμακες και “αταξινομητα” υβριδια (γονατο, μισομπουζουκο, τζουρομπαγλαμας). Αυτοι που τα φτιαχνουν ή αυτοι πυο τα παραγγελνουν θελουν κατι ενδιαμεσο στον ηχο, ψαχνουν κατι διαφορετικο που -ελπιζουν- να επιτυχουν μεσα απο το υβριδιο.
Βρισκομαι και εγω στη σχεδιαση ενος υβριδικου κιθαρο-τζουραδου, με 63 κλιμακα.
Ο λογος δημιουργιας ενος τετοιου Υβριδιου,( εκτος απο την αναζητηση ενος διαφορετικου ηχητικου αποτελεσματος) προερχεται απο την βασικη επιθυμια, δημιουργιας ενος μικρου κλιμακας τετραχορδου μπουζουκιου, με φλατ ηχειο- σε πρωτη εκδοση-,(πιο συγκεκριμενα κυλοειδες ηχειο, σαν αυτο στις κιθαρες Baroque),που θα μπορει πολυ ευκολα να μεταφερθει σε αεροπορικα ταξιδια, και να παραμεινει κουρδισμενο, για μεγαλα χρονικα διαστηματα απαιξιας.
Ο Ραπακουσιος εχει φτιαξει κατι σαν αυτο που περιγραφεις (αν καταλαβα καλα), αλλα σε τριχορδο
Αυτό είναι μέχρι στιγμής το κονσεπτ του κιθαρο τζουραδου που σκέφτομαι να δημιουργήσω
Οι διαστάσεις χρειάζονται τροποποιήσεις
Λαουτοκιθαρα
Ο φιλος λεει οτι εκανε το εξης:
- Μελετάμε τις τάσεις τον χορδών που θα τοποθετήσουμε στον κατάλογο της d’addario ωστε να μην ξεπεράσουμε τις τάσεις για τις οποίες είναι φτιαγμένη η κιθάρα.
- προσθέτουμε 2 κλειδιά για να δέσουμε τις 2 επιπλέον χορδές
- Μια μικρή τροποποίηση στον κάτω καβαλάρη για να ζευγαρώσουν οι χορδές
- Μια μικρή τροποποίηση στον άνω καβαλάρη για τον ίδιο λόγο
- Κουρδίζουμε σε Μι-Λα-Ρε-Σολ
- απολαμβάνουμε το νέο μας όργανο
Αξιέπαινο ως κόνσεπτ (πώς να παίξετε λαούτο αν δεν έχετε λεφτά να πάρετε λαούτο). Ένα μικρό βήμα στον αγώνα ενάντια στην κυριαρχία της νοοτροπίας του έτοιμου: βρίσκουμε λύσεις μόνοι μας.
Από άποψη αποτελέσματος όμως δεν μπορώ να κρίνω: η κάμερα έχει πολύ φτωχό ήχο.
Όπως και να 'χει, ο τύπος λέει ευθέως ότι ο σκοπός του ήταν να έχει ένα λαούτο για εξάσκηση.
Προπάντων αυτό!!
Αν και δεν καταλαβαίνω ακριβώς πώς το έκανε. Πρέπει να ξέρεις μεν τι τάσεις σηκώνει το όργανο, αλλά και τι τάσεις του δίνεις μετά τη μετατροπή. Για το πρώτο, φαίνεται ότι τα πακέτα d’addario γράφουν απάνω τις τάσεις. Το δεύτερο πού το βρίσκεις;
Ωραία πατέντα και λόγο μη cutaway οργάνου θα μπορέι να βάλει και πιο σκληρές από 11ρες… αλλά με όλες αυτές τις αλλαγές θα αντέξει το όργανο?
Το παλλικαρι που εκανε αυτη την κατασκευη δεν το γνωριζω προσωπικα, γραφει στο φορουμ kithara.gr (οπου γραφω και εγω), και απλα θεωρησα οτι υπαρχει συναφεια με αυτο το θεμα οποτε το αναρτησα -ειχα ανοικτες και τις 2 σελιδες και… ταιριαξε
Εξηγει πως το εφτιαξε:
"Λοιπόν παίδες, επειδή μου το ζητάτε αρκετοί, παρακάτω είναι μια λίστα του τι θα κάνετε για τη μετατροπή. Δεν έχω φωτογραφίες της μετατροπής εν εξελίξει, και επειδή μπορεί κάθε κιθάρα να είναι και διαφορετική θα πρέπει να βάλετε λίγο τη φαντασία και την εφευρετικότητά σας να δουλέψει. Αυτό που έκανα στη δική μου κιθάρα δεν πάει να πεί οτι θα πετύχει και στη δική σας.
πχ. δε μπορώ να φανταστώ πως κάνεις το ίδιο σε μια κλασική κιθάρα μιας και έχει διαφορετικο καράβολο και διαφορετικό κάτω καβαλάρη που ίσως δε σηκώνουν τόσο απλές μετατροπές.
Η μετατροπή λοιπόν αφορά ακουστική κιθάρα, η οποία έχει ανεξάρτητα μεταξύ τους κλειδιά, και κάτω χορδοδέτη με pins για τη στήριξη των χορδών.
Να τονίσω οτι ξεκίνησα το εγχείρημα αποδεχόμενος το ρίσκο να χαλάσω την κιθάρα. Μην το δοκιμάσετε λοιπόν σε κιθάρα που δεν είναι ακριβώς σαν αυτή και είναι και ακριβή. Αυτή την αγόρασα κάπου στα 100 ευρώ.
https://docs.google.com/file/d/0B8ioSzqx8Jl-S2F1RTAxWVBsaU0/edit?usp=sharing
Το πρωτο βήμα είναι να φροντίσουμε οι χορδές που θα επιλέξουμε να μην ξεπερνούν αθροιστικά σε τάση ένα απλό έτοιμο σετ χορδών πχ d’addario για ακουστική κιθάρα.
http://daddario.com/upload/tension_chart_13934.pdf
στο σύνδεσμο θα βρείτε έναν πίνακα με όλες τις χορδές της d’addario καθώς και τις τάσεις που παράγουν όταν τις κουρδίσετε στην επιθυμητή νότα. Δεν θυμάμαι να σας πώ ποια πάχη χορδών χρησιμοποίησα αλλά το πήγα ως εξής:
Αγόρασα ένα σετ για ακουστική κιθάρα και βρίσκοντας στον πίνακα τις τάσεις τους τις άθροισα και έτσι έθεσα το όριο (περιπου 150 lbs) το οποίο δεν έπρεπε να ξεπεράσω. Αναφέρομαι στις χορδές με το βαρελάκι (round wound) και όχι με τη θηλιά.
Βρίσκοντας και σετ χορδων για κρητικό λαούτο τα πάχη που προέκυψαν είναι:
Μι: 17-17
Λα: 28-15
Ρε: 48-22
Σολ: 32-16
Όπου σύμφωνα με τους πίνακες της d’addario η συνολική τάση ήταν περίπου 107 lbs οπότε είμαι οκ και δεν κινδυνεύω να σκεβρώσω το όργανο.
Τα νούμερα δεν είναι και πολύ αυστηρά. Μπορεί να μη βρείτε ακριβώς αυτές τις χορδές. Αλλά θα πρέπει να είστε κάπου εκεί κοντά. Προτιμήστε το επόμενο μεγαλύτερο νούμερο που θα βρείτε.
Δεύτερο βήμα το ζευγάρωμα των χορδών.
https://docs.google.com/file/d/0B8ioSzqx8Jl-d19vQV81enpLajg/edit?usp=sharing
Με ένα ψιλό τρυπανάκι έκανα προσεκτικά τις 4 τρύπες κάτω από τις αρχικές όπως φαίνονται στη φωτογραφία. Θα πρέπει να προσέξετε μη φάτε πολύ το ξύλο. Τρυπάτε, δοκιμάζετε και τρώτε σιγα σιγά μέχρι να φτάσετε στο σωστό μέγεθος. Χρειάζεται και λίγο φρεζάρισμα για να πατήσουν και τα σφαιρικά κεφάλια των pins.
https://docs.google.com/file/d/0B8ioSzqx8Jl-SFhpb0lhMGs1NHM/edit?usp=sharing
Αντίστοιχα προσθέτω και 4 επιπλέον λούκια, τα οποία έφτιαξα περνώντας ένα κολλητήρι πάνω από το πλαστικό προσεκτικά μη το στραβοφάω ή το κάνω πολύ βαθύ. Το ίδιο μπορεί να γίνει και με ένα πολύ ψιλό πριονάκι. Η απόσταση μεταξύ των χορδών του ζευγαριού να είναι περίπου 2,5 χιλιοστα στον πάνω καβαλάρη. Και περίπου 4,5 στον κάτω.
Τελευταίο βήμα η προσθήκη των 2 επιπλέον κλειδιών:
https://docs.google.com/file/d/0B8ioSzqx8Jl-N2ZkVDhTMXFkMWc/edit?usp=sharing
Αυτά τα στραβοτρύπησα απο τη χαρά μου και την προσμονή μου οπότε αφήστε τον ενθουσιασμό για το τέλος. Εγώ χρειάστηκε να πάρω και έναν χαμηλότερο κάτω καβαλάρη γιατί ήθελα να μειώσω και το ύψος των χορδών.
Κουρδίστε και απολαύστε!!"
Το σχετικο λινκ : http://forum.kithara.gr/index.php?topic=84841.msg674455#msg674455
Φιλε Νικολα, χαιρομαι που σαν, καινουριο μελος στο ρεμπετικο forum, μπορω και γω να συζητω μαζι σας και να ανταλλασσουμε γνωσεις και αποψεις πανω σε θεματα οργανοκατασκευης. Η ουτοκιθαρα σου ειναι καταπληκτικη απο αποψη κατασκευαστικη και δεν αμφιβαλλω για το ηχητικο αποτελεσμα εχοντας υπ οψιν μου προηγουμενες σου κατασκευες.
Η Godin είχε βγάλει κάποια στιγμή το 2006 νομίζω, 2 κιθάρες άταστες βασισμένες στη κλασσική σειρά της Multiac. Στο site της εταιρείας δε βλέπω να υπάρχουν όμως στο Amazon βλέπω ότι πουλιούνται κανονικά… Ωραία όργανα! :258:
Glissentarp
http://www.godinguitars.com/godinglissentarp.htm
Multiac Fretless
http://godinguitars.com/godinmultnylonfretlessp.htm
Και οι δύο κατασκευές είναι εμφανώς επιρεασμένες από το Ούτι και το Ougui ήταν μάλλον επιρεασμένο από αυτά τα όργανα και μπράβο στον οργανοποιό ο οποίος έδρασε ακομπλεξάριστα και το έφτιαξε το όργανο.
Πάντως οι άταστες κιθάρες δεν είναι κάτι πρωτότυπο… Πολλές καστομιές κυκλοφορούν με κλασσικές και ηλεκτρικές κιθάρες με ξυσμένα τάστα.
[video]www.youtube.com/watch?v=KCq2LTHJMnE[/video]
Και εδώ ο Δημήτρης Λάππας με με “ξυσμένη” ηλεκτρική.