Συνάντησα στη Λέρο δύο σαντούρια εξαιρετικά κάποιου οργανοποιού Καρακωνσταντάκη. Υπάρχει από κανέναν κάποια πληροφορία για αυτόν;
υπάρχει αυτό το βιβλίο.
δεν το έχω. μου είπαν οτι περιέχει και ιστορικά στοιχεία
ίσως εκει υπάρχει κατι.
Έχω άλλο βιβλίο του Κοφτερού, θα το κοιτάξω.
Στο βιβλίο του ίδιου “Μυτιληνιό σαντούρι”, έκδοση ΔΟΛΤ, 960 - 85560 -9 -0, δεν υπάρχει τίποτα σχετικά.
Δημήτρη, όταν κάποτε είχα κάτι παρόμοια ερωτήματα με βοήθησε ο Σπύρος ο Μαμάης, μάστορας σαντουριών. Πρέπει να 'ναι και γείτονάς σου, αν δεν έχει μετακομίσει: Μπενάκη ή Ζ. Πηγής ψηλά Νεάπολη. Δεν πας μια βόλτα με τις φωτογραφίες σου; Αν δεν ξέρει ο Σπύρος, μπορεί να ξέρει να σε στείλει αλλού.
Εδώ στην επανέκδοση του βιβλίου του Κοφτερού μήπως υπάρχει κάποια πληροφορία δεν ξέρω. Βλέπω στα περιεχόμενα δεκασέλιδο κεφάλαιο “Κατασκευαστές ελληνικών σαντουριών”.
Εδώ, με κοντά 230 σελίδες (το δικό μου έχει 69) και πράγματι 10 σελίδες με κατασκευαστές, κάτι μπορεί να έχει. Δεν έχω όμως το βιβλίο και δεν θα το αγοράσω γι αυτόν μόνο τον λόγο.
Καλησπέρα σε όλους . Το είδα κατά τύχη το θέμα. Δυστυχώς δεν τον έχω ακούσει ποτέ ούτε έχω δεί σαντούρια του.
Βρήκα την πρώτη έκδοση. Επί λέξει, όχι, δεν έχει. Κάτι που δεν ξέρω αν μας κάνει όμως είναι το εξής:
ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΑΝΤΟΥΡΙΩΝ
+Κων/νος Κωνσταντόπουλος ή Κωστάκης: καταγόταν από τη Λέρο. Λέγεται ότι ήταν πρόσφυγας από τη Ρουμανία.
(σελ.124)
Αν τον λέγαν και έτσι, τον λέγαν και αλλιώς, μπορεί να τον λέγαν και Καρακωσταντάκη. Ιδίως που ήταν κι από τη Λέρο!
Η έκδ. είναι του 1991, επομένως ο σταυρός στο όνομα δηλώνει ότι είχε πεθάνει πριν από εκείνη τη χρονιά.
Kωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος ή Κωστάκης τον αναφέρει ο Α. Μόσχος σε αυτό το βίντεο 25:18 και λέει ότι ήταν από τους καλύτερους κατασκευαστές. Παλαιοί οργανοποιοί | Έλληνες Οργανοποιοί | Ζοζέφ Τερζιβασιάν - YouTube
Ο Μόσχος ήταν από τις πηγές του Κοφτερού, επομένως θα υπέθετε κανείς ότι από τον Μόσχο ξέρει ο Κοφτερός τον Κωνσταντινόπουλο. Ωστόσο ο Μόσχος στο ίδιο σημείο του βίντεο αναφέρει κι έναν Τσατσαρώνη, που ο Κοφτερός δεν τον έχει (δεν ξέρω βέβαια για τη β’ έκδοση). Όσους άλλους λέει ο Μόσχος, τους έχει κι ο Κοφτερός.
Δεν είναι λοιπόν σαφές αν εδώ διασταυρώνεται μία πληροφορία ή απλώς επαναλαμβάνεται. Επίσης δεν ξέρουμε (εγώ τουλάχιστον) αν ο Κωνσταντ(ιν)όπουλος / Κωστάκης είναι γενικότερα γνωστός.
Και οπωσδήποτε δεν ξέρουμε αν τελικά είναι ο ίδιος.
Καησπέρα σε όλους! Ο Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος ή Κωστάκης ήταν πολύ γνωστός κατασκευαστής σαντουριών με έδρα την Αθήνα . Δεν νομίζω οτι έχει σχέση με τον Καρακωνσταντάκη.
Α, ωραία. Ήρθε ο κατάλληλος άνθρωπος.
Γεια σου Σπύρο!