Οι νότες στην ταστιέρα του μπαγλαμά, για αρχάριο!

Γεια σας παιδια!!Καινουριοσ στην παρεα σας αλλα οχι και στο ρεμπετικο μιασ και ακουω τα μισα μου χρονια ισωσ και παραπανω!Κατ’αρχην θα ηθελα να σας συγχαρω ολουσ γιατι βοηθατε παρα πολυ και με τισ δημοσιευσεισ αλλα και με τισ τοποθετησεισ του εκαστοτε αναγνωστη!

Στο θεμα μου τωρα,εχει λιγεσ μερεσ που αποφασισα να παρω ενα μπαγλαμαδακι.το πηρα λοιπον και το ελιωσα κυριολεκτικα την πρωτη μερα εμαθα τισ βασικεσ νοτεσ και εβγαλα 2-3 τραγουδακια για αρχαριουσ,ξερετε…βγαινει η βαρκουλα,το φεγγαρακι,κατω στο γυαλο… (ξεχασα να πω,ουδεμια επαφη με τη μουσικη στο παρελθον,περα απο ακουστικη…).Απο δω και απο κει βρηκα κατι ταπλατουρεσ,οχι οτι ειμαι σε θεση να παιξω αλλα για να ξεκολλαει το χερι σιγα σιγα…θα ηθελα αν μπορειτε να με βοηθησετε, δλδ καπου να βρω που ακριβωσ ειναι οι νοτεσ πανω στα ταστα…γτ καλα λεει η ταπλατουρα “πατα το 8 στη ΡΕ” αλλα θα πρεπει να ξερω και τι παταω για να μπορω να απομνημονευσω.

Ευχαριστω για την υπομονη σας και για την προσπαθεια που κανετε ολοι εδω περα!

ρε λα ρε είναι οι χορδες
στην πρωτη ξεκινας ανοιχτα με τη ρε
καθε ταστο ανεβαινεις ενα ημιτονιο
δηλαδη
Ρε ρε# μι φα φα# σολ σολ # λα λα# σι ντο ντο# ρε. Στο 12ο ταστο δηλαδη φτανεις παλι στη ρε
Το ιδιο και στη λα χορδη
Ανοιχτα λα
Λα λα# σι ντο ντο# κλπ…

Για να καταλαβεις ολες οι νοτες εχουν διεση εκτος απο τη μι και τη σι

ευχαριστω πολυ!

Οταν σου λεει πατα το 8 στη ρε,εννοει ταστο.Οι χορδες στον μπαγλαμα ειναι κουρδισμενες ρε-λα-ρε,στο υψος της 2ης οκταβας του τριχορδου μπουζουκιου.
Οσον αφορα τις νοτες στο οργανο,ξεκινας απο ρε στην κατω χορδη και στα σημαδια-οδηγους εχεις:1ο σημαδι φα,2ο σημαδι σολ.3ο σημαδι λα,4ο σημαδι ντο,5ο σημαδι ρε και στα επομενα σημαδια επαναλαμβανονται τα ιδια.Το ιδιο ισχυει και στην επανω ρε τη μπασσα χορδη.(οταν λεμε 1ο σημαδι κλπ.δεν εννοουμε ταστο)Αντιστοιχα στη λα χορδη εχεις:1ο σημαδι ντο,2ο ρε,3ο μι,4ο σολ,5ο λα και μετα επαναληψη,τα ιδια.
Για να βρεις ολες τις νοτες να θυμασαι οτι ρε-μι=τονος(2 ταστα δηλ,και αφου εχεις ανοιχτη ρε,το μι θα ειναι στο 2ο ταστο),μι-φα=ημιτονιο(1 ταστο αποσταση),φα-σολ=τονος,σολ-λα=τονος,λα-σι=τονος,σι-ντο=ημιτονιο και ντο-ρε=τονος.
Ελπιζω να ειναι κατανοητα

Κατανοητοσ φιλε Φανη!!με βοηθησεσ και με τονουσ-ημιτονια π δ ειχα ιδεα!καταλαβα οτι εννοει το 8ο ταστο στην πρωτη ΡΕ(χορδη) απλα δεν ηξερα οτι ηταν η ΛΑ#.
Κατι αλλο,δ μπορω να βαλω σχεδον καθολου τεταρτο δαχτυλο(ειμαι πολυ αρχαριοσ βεβαια ακομη) αλλα οπωσ καταλαβαινεισ ιδιωσ στο μπαγλαμα ο χωροσ ειναι περιορισμενοσ.να το προσπαθησω με τεταρτο η οχι?

Καλυτερα δουλεψε το τεταρτο σε αλλο οργανο,πιο μακρυ.Τζουραδακι ισως.Στο μπαγλαμα ειναι πολυ μικρες οι αποστασεις,δεν πολυβολευει

Μονο μπαγλαμα εχω…οποτε δ το πολυδουλευω…

Αγαπητέ Σαρακίνε αν μπορείς ολοκλήρωνε το “δ” με δεν, το “π” με που κλπ. Τα μηνύματά σου θα μείνουν τουλάχιστον για μερικά χρόνια, οπότε, μιας και θα σε διαβάσουν αρκετοί, καταλαβαίνεις ότι ο γραπτός λόγος σου έχει αξία, και για αυτό η φόρμα του είναι σημαντικότερη από ενα sms για παράδειγμα, μέσω τηλεφώνου, που έχει περιορισμένη διάρκεια.

Σε ευχαριστώ για την κατανόηση!!

1 «Μου αρέσει»

Κατανοητος φιλε Διονυσε!Θα το εχω υπ’οψιν μου!!

Στη σελίδα http://www.astro.ulb.ac.be/~daoutidis/bouzouki/4gr.php θα βρεις ότι χρειάζεσαι για τα πρώτα σου βήματα. Καλή τύχη.