Καλεισπερα, μου λενε Χουλειο ειμαι ισπανος και με ενας φιλος θελουμαι να φτιαξουμαι μια μπαντα ρεμβετικου… σηγνομει για τα ορθογραφεικα λαθει… εζισα ελλαδα αλλα ποτε δεν εδοσα πολει σιμασεια στην ορθογραφεια,… μου ευτασε να μαθω να μιλαω, που αρκετει διναμει μου πειρε κιολας.
Ενω εζισα ελλαδα εροτευτικα η χορα και το ρεμπετικο, ο φιλος μου επαθε το ιδιο μιας που ιρθε, και απω τοτε και η διο ακουμαι αυτει μουσεικι
Δεν εχουμαι μπουζουκι, αλλα βρεικαμαι εναν τουρκεικο βαγλαμα,… γειναιται να το χρεισειμοπειουμαι?
Απω την αλλει εχουμαι αυτει την ιδεα,… να φτιαξουμαι αιμεις ελλινικο μπαγλαμας με μια σπασμενει γιθαρα, απλα δεν εχουμαι τα μετρα του μπαγλαμας… θα μπορουσαται να μου στιλτε σχεδιο μαι τα μετρα του μπαγλαμα?
Μιπος ζιταω πολει ετσι μολεισ βεικα στο φορουμ αλλα δεν εχουμαι βρει αλλει λησει
Τούρκικο μπαγλαμά, τι εννοείς; Στα τούρκικα η λέξη baglama σημαίνει άλλο όργανο, το σάζι. Το όργανο που στην Ελλάδα το λέμε μπαγλαμά είναι μόνο ελληνικό. Αλλά μπορεί βέβαια να φτιάχνουν και Τούρκοι οργανοποιοί ελληνικούς μπαγλαμάδες.
Οπότε: αν είναι ελληνικός μπαγλαμάς, δεν έχει καμία διαφορά αν τον έφτιαξε Τούρκος. Ταιριάζει ωραιότατα. Είναι από τα κλασικά ρεμπέτικα όργανα, ίσως μάλιστα το πιο κλασικό απ’ όλα.
Αν είναι τούρκικος μπαγλαμάς, δηλαδή σάζι, ε… μπορείς και πάλι να το ταιριάξεις, αλλά τα τραγούδια δε θα βγουν όπως τα έχεις ακούσει. Θα βγουν σε διασκευή.
Υια σου Pepe, βραμπο δεν θιμομουν η λεξη, χα χα, σαζι εχουμαι, θελουμαι να φτιαξουμαι ελληνικο βαγλαμα.
αλλειος εχουμαι γιθαρα που εχω ξαναδει σε ταβερνες εκτος μπουζουκη
Σειγουρα την επομενει φορα που παω ελλαδα θα πρεπει να αγοραζω καλα οργανα, αλλα πιος ξερει ποτε να ειναι αυτο, αφου τα χρειματα δεν περισεβοντε απο’δω
Το κλασικό ρεμπέτικο είναι μπουζούκι-κιθάρα, ή μπουζούκι-κιθάρα-μπαγλαμάς. Και μπαγλαμάς-κιθάρα, χωρίς μπουζούκι, μπορεί να σταθεί ωραιότατα.
Η γνώμη μου:
Όποιος ξέρει να παίζει κιθάρα, μαντολίνο, μπάντζο ή σχεδόν οποιοδήποτε έγχορδο (που να μην είναι αρχαίο / μεσαιωνικό / εξωτικό κλπ. αλλά ένα στάνταρ δυτικό όργανο), μπορεί πολύ εύκολα να μάθει μπαγλαμά (ελληνικό). Σάζι όμως όχι. Έχει πολύ ιδιαίτερο τρόπο που παίζεται, δεν είναι εύκολο να τον βρει μόνος του όποιος δε ζει σε χώρα που τέτοια όργανα να είναι συνηθισμένα.