Δεν γουστάρω με τίποτα να ξαναγυρνώ σ΄ αυτή την ιστορία αλλά ο Αιγαίος δεν με αφήνει νυχτιάτικα στην ησυχία μου. Συγνώμη αν γίνω βαρετός, δεν το κάνω για να δείξω ότι κάτι έχω κάνει.
Ο Αλεξάτος μου είχε τηλεφωνήσει… θάτανε 2006… 2007 και μου είχε ζητήσει τον λόγο… “γιατί κύριε Ανδρικόπουλε δεν υπογράφετε ώστε να παιχτεί το ντοκυμαντέρ στο Βερολίνο;” Ήθελε να παρουσιάσει το ενδιαφέρον του (τότε δεν ήταν ακόμη βιβλίο) να ασχοληθεί με την ιστορία αυτή και να προαναγγείλει το στόχο του… Να γράψει ένα βιβλίο (!!!) για τους Έλληνες του Γκοέρλιτς, προβάλοντας το για διαφόρους λόγους κουτσουρεμένο ντοκυματέρ (δική μου παραγωγή 50% που ποτέ δεν αναφέρθηκε αλλά υπάρχει συμβόλαιο), το στηριζόμενο σε δική μου έρευνα αποκλειστικά και γυρισμένο μετά από δική μου ιδέα και απόφαση! Αργότερα κατάλαβα πως χρησιμοποίησε και όλα όσα με γράμματα και μαιλς είχα στείλει στον σκηνοθέτη, σκέψεις μου για τα τραγούδια κ.λ.π. πληροφορίες, τις οποίες μόνο εγώ είχα αλλά είπα “δεν γ…!”. Τον είχα χαρακτηρίσει σαν έναν από αυτούς που βρήκαν κάτι για να κορδωθούν και μέσα στο αρχοντοχωριάτικο κύκλωμα των προεστών και λοιπών προσωπικοτήτων του Βερολίνου (δασκαλοπαπαδων και αυλικών της πρεσβείας) και ξαναείπα δεν γ…!!!
Μετά από μερικά χρόνια, τον 11ο του 2010 μέσα ταρατατζούμ της Ελληνικής πρεσβείας του Βερολίνου και του χαλασμένου τηλέφωνου, ανακοίνωσε το βιβλίο του, βασισμένο σε μεγάλο βαθμό στις δικές μου εργασίες και μάλιστα σαν τον άνθρωπο “που έφερε στην επιφάνεια την άγνωστη ιστορία των Ελλήνων μπλα…μπλα… μετά από 90 χρόνια”. Τώρα, πως γίνεται να έφερε την ιστορία στην επιφάνει μετά από 90 χρόνια ενώ με παρακαλούσε/πίεζε να τον αφήσω να δείξει το ντοκυμαντέρ μου πριν 5 χρόνια, δεν καταλαβαίνω… Ή μάλλον καταλαβαίνω γι αυτό και όταν ασχολούμαι με το θέμα νιώθω αηδία.
Έγραψα λοιπόν την παρακάτω επιστολή και την έστειλα (και την κοινοποίησα σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα) στην Πρεσβεία, που τον υποστήριζε… Απάντηση δεν πήρα.
Δεν μου αρέσει ο χαρτοπόλεμος ΑΛΛΑ αυτό είναι άδικο κύριοι!Ακολουθεί η e-επιστολή μου προς την Ελληνική Πρεσβεία Βερολίνου και την Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου:
Αξιότομες κυρίες και αξιότιμοι κύριοι,
επειδή κυκλοφορεί μια ανακοίνωση για το βιβλίο του κ. Αλεξάτου, υποστηριζόμενη και από εσάς, σε σχέση με τους Έλληνες του Γκοερλιτς και η οποία περιέχει κάποιες “ανακρίβειες”, θέλω να αναφέρω δυό πραμματάκια. Όχι για κανέναν άλλο λόγο αλλά να … όταν δεν μιλάς, δεν εκλαμβάνεται σαν ανωτερότητα αλλά αδυναμία ή ενοχή!
Πολύ πριν κυκλοφορήσει το βιβλίο του κυρίου Αλεξάτου για τους Έλληνες στο Görlitz, είχαν δημοσιευτεί οι δύο εργασίες μου στο διαδίκτυο για την ιστορία των Ελλήνων στο Görlitz και του Δ΄ Σώματος Στρατού, αποτελέσματα πολυετούς έρευνάς μου σε Γερμανία και Ελλάδα. Η Ν. 3 και 4 (καθώς και επαναδημοσιεύσεις τους στο ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο) από την Άνοιξη του 2004. Η Ν. 1 και 2 από το έτος 2007
1.http://paradoxon-klangorchester.de/paramithi/arthra/kato-o-polemos.html
- http://paradoxon-klangorchester.de/paramithi/arthra/kato-o-polemos-2.html
3.http://paradoxon-klangorchester.de/paramithi/arthra/goerlitz.de.html
- http://www.paradoxon.gr/paramithi/goerlitz.html
Πάνω στην έρευνά μου με τίτλο “Μιά ματιά στο παρελθόν, μιά συμβουλή γιά το μέλλον” και γερμανιστί “Ein Blick in die Vergangenheit, ein Rat für die Zukunft” (s. Publikationen Humboldt-Universität zu Berlin, Lautarchiv),
στηρίχτηκε και το ντοκυμαντέρ (3ΣΑΤ, ΕΡΤ)“Görlitz, die Griechen und die geheime Kommission” / “Το Θαύμα Του Görlitz” (στο οποίο εκτός από ερευνητής είμαι και συμπαραγωγός)… Μιά ματιά στα λινκ που παραθέτω και στο Google αρκεί, για όσους δεν γνωρίζουν.
Ο κύριος Αλεξάτος γνωρίζει την ύπαρξη των εργασιών μου εδώ και χρόνια (είχε άλλωστε επικοινωνήσει τηλεφωνικά μαζί μου για το θέμα), είμαι σίγουρος πως έχει χρησιμοποιήσει πληροφορίες από το ντοκυμαντέρ και (επομένως) τις εργασίες μου με το τεράστιο πρωτογενές και μοναδικό υλικό… και είναι τουλάχιστον ατυχές και αστείο, για να μην πω ανήθικο, να ανακοινώνει πως είναι “ο πρώτος Έλληνας που έφερε την ιστορία στην επιφάνεια μετά από 90 χρόνια!!!”
Επίσης θέλω να προσθέσω πως παρ΄ ό,τι γνωρίζετε (εκατοντάδες ανακοινώσεις, εκδηλώσεις, Projekte…) σαν Πρεσβεία (αλλά και Σύλλογο του Βερολίνου) για τον όγκο και την ποιότητα της δουλειάς μου σε σχέση με τον Ελληνικό πολιτισμό, με αγνοήτε με τρόπο περίεργο! Σαν να μην υπάρχω. Δεν ξέρω ποιά λογική και ποιά σχέση συγκοινωνούντων δοχείων καθορίζει μιά τέτοια αντίδραση και συμπεριφορά απέναντί μου.
Δεν θέλω να πιστέψω πως η Ελληνική Πρεσβεία του Βερολίνου (για όλους τους Έλληνες της Γερμανίας) λειτουργεί σαν τοπικό μαγαζάκι, γνωστών και φίλων και ζητώ αποκατάσταση της αλήθειας! Ο κ. Αλεξάτος, καλά κάνει και δουλεύει για τον Ελληνικό πολιτισμό και μπράβο του, ΑΛΛΑ δεν είναι “Ο πρώτος Έλληνας που έφερε στο φως την ιστορία του Γκοερλιτς μετά από 90 χρόνια” και οι Ελληνικοί επίσημοι φορείς (με πρώτη την Πρεσβεία), ΔΕΝ πρέπει να στηρίζει ένα τέτοιο μεγάλο ψέμμα!
Επ΄ ευκαιρία να σας αναφέρω πως αρκετές αδημοσίευτες ιστορίες, σχετικές με τις ηχογραφήσεις του Γκόερλιτς και τα ταξίδια μου στην Ελλάδα (ψάχνοντας τους απογόνους), θα παρουσιάσω στα επόμενα τεύχη του “Ευρωπολίτη”, αρχής γενομμένης από το τεύχος Νοεμβρίου!
Με αξιοπρέπεια
Κωνσταντίνος Ανδρικόπουλος
Antoniusstr. 21
44793 Bochum
www.paradoxon.gr
www.paradoxon-klangorchester.de
Tel. 0049 234 …
Mobil: …
— Νέο μήνυμα προστέθηκε 05.12.2011 στις 00:11 ::: Το προηγούμενο μήνυμα δημοσιεύθηκε 04.12.2011 στις 23:16 —
Επίσης… Η μοναδική ικανοποίηση κάποιου που συλλέγει στοιχεία εδώ και χρόνια, είναι η αναφορά αυτών που τα χρησιμοποιούν στη πηγή τους.
Στο βιντεάκι του γιουτιουμπκ… Εντάξει, δεν μπορείτε να αναφέρετε την πηγή για το μουσικό θέμα, το καταλαβαίνω. Είχατε υποσχεθεί ότι θα το κρατήσετε για το αρχείο σας αλλά δεν το κάνατε. Μπορεί και αυτός που σας το έδωσε να ήξερε πως θα αντιδράσετε, και θα το δίνατε παρακάτω… Μπορεί να το είχε σχεδιάσει κι έτσι.
Οι φωτογραφίες όμως ανήκουν σε μιά ιστοσελίδα, γιατί δεν την αναφέρετε; Δεν έχετε να χάσετε κάτι. Φτάνει μιά απλή αναφορά. Τα στοιχεία αυτά δεν τα πούλησα… Τα ανέβασα στο ίντερνετ για όλους. Κι όσα δεν μπορούσα να ανεβάσω, φρόντισα να πανε παρακάτω (ξέρετε εσείς). Υπάρχουν βέβαια και ντοκουμέντα, που συνοδεύουν την ιστορία αυτή και δεν τα έχω αναφέρει ακόμα. Ντοκουμέντα που δείχνουν συμπεριφορές ανεύθυνες, υπεύθυνες για το θάψιμο του όγκου των στοιχείων και των πληροφοριών. Το θάψιμο του πραγματικού ντοκυμαντέρ, και την έκδοση όλων των ηχογραφήσεων! Η ματαιοδοξία και η βλακεία ορισμένων, η λαχτάρα για ό,τι γυαλίζει (πρώτη ηχογράφηση μπουζουκιού) κι όχι για τον πραγματικό θησαυρό… η συμπεριφορά κρατικών αντιπροσώπων (διευθυντάδων τηλεόρασης… τους έχω ηχογραφήσει)… Όταν πηγαίνει ο ένας και υπογράφει με διάφορους συμβόλαια, πουλώντας αγαθά και κόπους άλλων… με αυτά και με κείνα, η σημαντικότερη συμφωνία μεταξύ εμού, Εκδόσεις Παν. Κρήτης (ρωτήστε τον κύριο Ν. Δ. όσοι τον γνωρίζετε) και των Γερμανών, πήγε κατά διαόλου.
Τώρα θα είχαμε, όλο το υλικό, όπως του έπρεπε και στα χέρια όλων… Για χρήση από κάθε σοβαρό ενδιαφερόμενο και εξαγωγή συμπερασμάτων…
Όποιος ενδιαφέρεται να κάνει κάποια σοβαρή δουλειά με το θέμα (και γνωρίζω ότι κάποιος που μπορεί, το ανακοίνωσε πρόσφατα), ας έρθει σε επαφή μαζί μου, έχω να προσφέρω (όχι να πουλήσω) ιδέες, πληροφορίες και υλικό… Ε, Κώστα;
- Α! Στον κατάλογο έγραφε “Bosoki”.