Ξύλα στη χάση και στη φέξη

Η πανάρχαιη αντίληψη ότι οι ιδιότητες ενός ξύλου επηρεάζονται από τη φάση της σελήνης κατά την ημέρα που κόπηκε φαίνεται ότι δεν αποτελεί δοξασία αλλά τεκμηριώνεται επιστημονικά. Θα ήθελα λοιπόν να ρωτήσω όποιον γνωρίζει:
-ποιες είναι αυτές οι ιδιότητες; τι κάνει ένα δέντρο (βασικά εμένα τα καλάμια είναι που με νοιάζουν) όσο γεμίζει το φεγγάρι, που δεν το κάνει όσο αδειάζει;
-έχει σημασία σε πόσο προχωρημένο σημείο της γέμισης / λίγωσης βρισκόμαστε; Οι οριακές φάσεις, πανσέληνος και χάση, πού τοποθετούνται σ’ αυτό το σχήμα; Μέρα πανσελήνου, ή μέρα χάσης του φεγγαριού, θεωρείται η μέρα πριν τη νύχτα χωρίς φεγγάρι ή με πανσέληνο, ή η μέρα μετά από αυτή τη νύχτα;

1 «Μου αρέσει»

Ελπίζω να σε βοηθήσουν αυτά.
http://www.alfacleaning.gr/istiologio-kaminadas/istiologio-pote-kovete-to-xilo.html

http://www.saitoures.gr/forum/viewtopic.php?f=9&t=428

3 «Μου αρέσει»

Ωραίος, Λουκά!

Ναι, βοηθάνε ως ένα βαθμό. Κατανοώ ότι το πότε ανεβαίνουν και πότε κατεβαίνουν οι χυμοί ενός φυτού είναι πιο σύνθετο απ’ ό,τι νόμιζα. Όμως αναφέρονται δουλειές που γίνονται καλύτερα με τους χυμούς ν’ ανεβαίνουν και άλλες όπου ισχύει το αντίθετο. Για τα πνευστά δεν ξέρω ποιο από τα δύο είναι το προτιμότερο!

Αυτό με το «ανέβασμα / κατέβασμα» του φεγγαριού το είχα ψάξει πριν πολλά χρόνια, παρατηρώντας όλο το καλοκαίρι στο Χαλκούτσι (το εξοχικό μας) πόσο ψηλά ανέβαινε κάθε βράδυ το φεγγάρι σε σχέση με το γείσο της στέγης, αλλά δεν έβγαλα άκρη. Η επιστημονική εξήγηση βρίσκεται στο πόσες ώρες το 24άωρο βρίσκεται το φεγγάρι κάτω ή πάνω απ’ το σημείο όπου βρισκόμαστε. Έχει περιοδικότητα 28 ημερών και αυτό, και στο σημείο της μεγαλύτερης διαφοράς οι ώρες που το φεγγάρι είναι κάτω, είναι πολύ περισσότερες ή λιγότερες αντίστοιχα. Φυσικά, η βαρύτητα του σημείου που βρισκόμαστε είναι πάντα το άθροισμα της μάζας της γής συν ή πλην, ανάλογα πού βρίσκεται, το βάρος της σελήνης. Η διαφορά είναι τόση που να επηρρεάζει την κυκλοφορία των χυμών.

Βασισμένη σ’ αυτό είναι και η λαϊκή ρήση «Γενάρη μήνα κλάδευε, φεγγάρι μην κοιτάζεις» γιατί το Γενάρη και γενικότερα το χειμώνα, που τα φυλλοβόλα δεν έχουν φύλλα και κάνει και κρύο, οι χυμοί δεν κυκλοφορούν, είτε κάτω είτε πάνω είναι το φεγγάρι.

Με το φεγγάρι δεν πάει μόνο το κλάδεμα των ξύλων, αλλά και το φύτεμα νεαρών φυτών: όταν η βαρύτητα της γής είναι λιγότερη (φεγγάρι πάνω) τα φυτά βοηθούνται να μεγαλώσουν γρηγορότερα καθώς κυκλοφορούν οι χυμοί.

Αν το κλάδεμα γίνει όταν δεν κυκλοφορούν χυμοί, το ξύλο στεγνώνει (και σκληραίνει) γρηγορότερα και δεν ευνοείται η κυκλοφορία σκουληκιών που θα φάνε το ξύλο.

Περικλή, αυτό που ξέρω είναι ότι για τα μουσικά όργανα γενικά τα ξύλα είναι καλό να κόβονται στη λίγωση του φεγγαριού για να έχουν κατέβει οι χυμοί τους.
“Για τα μουσικά όργανα, λόγου χάρη, κόβουν τα ξύλα στη λίγωση του φεγγαριού, για να έχουν λιγοστέψει (να έχουν κατέβει) οι χυμοί από τον κορμό ώστε να είναι ανθεκτικό το ξύλο και να μην επηρεάζει τον παραγόμενο ήχο του μουσικού οργάνου.”
Πηγή: Ο ξυλουργός | Ι.Λ.Ο.Α.
Θεωρώ ότι το ίδιο ισχύει και για τα πνευστά.
Π.χ. Εδώ για το κλαρίνο αναφέρει ότι τα ξύλα που χρησιμοποιούνται πρέπει να είναι ξερά για να αποφεύγονται οι στρεβλώσεις.
“Τα ξύλα που επιλλέγονται με προσοχή για την κατασκευή του κλαρίνου τοποθετούνται για κάποιο διάστημα σε σκιερό και αεριζόμενο χώρο με κατάλληλη θερμοκρασία και υγρασία, για να αποξηρανθεί-παλαιωθεί ώστε να αποφευχθεί το πετσικάρισμα (στρέβλωση) και το σκάσιμο κατά την κατασκευή του και τη χρήση του αργότερα.”
Πηγή: Το κλαρίνο: Μέρη του κλαρίνου

1 «Μου αρέσει»

Yπαρχει μια ελβετικη εταιρεια εμποριας ξυλου, που εξειδικευεται στο καλο ελβετικο ελατο για οργανα! Μαλιστα εχουν στον καταλογο τους, τουλαχιστον τον παλιο, κομματια αποκλειστικα για μπουζουκι. Φαινεται οτι ηταν επιλογη πολλων οργανοποιων απο Ελλαδα, που για να γλυτωσουν να παιρνουν καπακια κιθαρας για τα μπουζουκια (μιλαμε για δεκα φορες πανω τουλαχιστον σε κοστος), συμφωνησαν στο να παιρνουν τα μικρα κομματια. Tonewood λεγονται και παρουσιαζουν το Moon Wood ως την σπεσιαλιτε τους. Το ελβετικο ελατο, ειναι ισως το κορυφαιας ποιοτητας ελατο στον κοσμο. Εχει να κανει με τον Αλπικο καιρο και μια ιστορια με παγετωνες κλπ, που δεν μπορω να εξηγησω επιστημονικα. Παντως ο Στραντιβαρι τετοια ελατα ειχε στα βιολα κυριως.

2 «Μου αρέσει»

Ετσι ακριβως ειναι, εγω που τους επισκεπτεται τακτικα στο Bergün- Latsch το συζηταμε. Εκει απανω στην Arosa κοβουν ξυλα δυο φορες τον χρονο, τον οκτομβριο και τον Ιανουαριο. Παντα 3 / 4 μερες πριν γεμιση το φεγγαρι. Lambis tsartas

1 «Μου αρέσει»