Νύφη του θερμαϊκού

Τίτλος τραγουδιού: Νύφη του θερμαϊκού
Τραγουδιστης: Στέλιος Καζαντζίδης
Στίχοι, με ελάχιστη επιφύλαξη:

Εγώ και το κορίτσι μου
τη μέρα ξεκινάμε
από τον πύργο το λευκό
και τσάρκα πάμε εμείς οι δυό

Όμορφη Θεσσαλονίκη
νύφη του Θερμαϊκού …

Παρακαλώ πολύ, όποιος το έχει σε καλή κατάσταση ή γνωρίζει οτιδήποτε, θα ήθελα να το μάθω ή εδώ, αν το επιτρέπουν οι κανονισμοί του forum, ή με Π.Μ., ευχαριστώ.

Ευχαριστώ τους 88 που είδαν το θέμα μου και δεν είχαν κάτι να μου πουν. Ελένη, έχω δει τόσες απαντήσεις σου, για μένα δεν υπάρχει κάτι; Ari, που είσαι; Τόσο δύσκολο είναι αυτό που ζητάω; Οι φανατικοί Καζαντζιδικοί…κάτι και για μένα;:109::085:

Nikitas, γιατί δεν στέλνεις απʼ ευθείας πμ στους webmaster, Kostas™, Πάνο Καραγιώργο, Ιωάννα, Ισαάκ, Παραδοξολόγο ή και την αφεντιά μου ακόμα, που μας άφησες παραπονεμένους ενώ γνωστοποιημένα έχουμε όλοι μας πάνω από μισή χιλιάδα απαντήσεις ο καθένας, σε πλειάδα ολόκληρη θεμάτων (κι ας μην είμαστε όλοι φανατικοί Καζαντζιδικοί); Ίσως έτσι φιλοτιμηθεί κάποιος, όχι πάντως εγώ που δεν το ξέρω καν το κομμάτι.

Φυσικά γνωρίζεις ότι η ανταλλαγή τραγουδιών δεν επιτρέπεται και, τούτου αποκλεισθέντος, δεν παραμένουν πολλά περιθώρια για περαιτέρω σχολιασμούς στο αρχικό μήνυμά σου.

:109:Αμάν…Νικος Πολίτης, τέτοια γκέλα έκανα? Η μόνη δικαιολογία είναι ότι από την Ελένη έχω δει εγώ τις πιό πολλές απαντήσεις σε τέτοια θέματα. Ο Aris έχει τις περισσότερες καταχωρήσεις, ε είπα να τον κεντρίσω λίγο μπας κι έχει και κάτι και για εδώ. Την γενική καταχώρηση θεώρησα ότι θα την δουν περισσότερα μάτια και δεν σκέφτηκα τα π.μ.σαν πρώτη επιλογή. Δεν ήθελα να μειώσω κανέναν. Η παράκληση ισχύει για όλους ανεξεραίτως.

Νικο, το τραγούδι το έχω σε πανπάλαια κασέτα χωρίς στοιχεία αλλά είναι κακογραμένο με βουτιές στη φωνή, δεν ακούγεται καθαρά κλπ. Στην πραγματικότητα εν τέλει ρωτάω αν υπάρχει σε κάποια συλογή δίσκων, CD κλπ να πάω στην πηγή να το αποκτήσω. Έχεις δίκιο για την αρχική καταχώρηση, τώρα που το ξαναείδα γκέλαρα λίγο.

Έλα ρε Nikitas, πλάκα κάνουμε… Άλλωστε, όπως προανέφερα, δεν το ξέρω το τραγούδι, οπότε και δεν μπορώ να βοηθήσω με οποιονδήποτε τρόπο.

Νικήτα, γι΄αυτόν ακριβώς το λόγο - τουλάχιστον εγώ - δεν έχω απαντήσει στο μήνυμά σου.
Από την ίδια άθλια κασέτα… το έχω ακούσει και εγώ.
Δεν βγάζω παρακάτω, από το σημείο που έχεις παραθέσει και εσύ, τα λόγια και δεν ξέρω τίποτε περισσότερο για χρονολογία, συντελεστές, επανέκδοση κ.λπ.

Μάλλον αυτό είναι από την άθλια κασέτα.

Νικήτα, εγώ δεν το έχω καν ακούσει!
Αν πάντως το χρειάζεσαι ντε και καλά, να ψάξω στις ενημερωμένες δισκοθήκες κάποιων φίλων, όπου σίγουρα υπάρχει και θα σε παραπέμψω.

Οπως είπα και παραπάνω, δεν έχω ιδέα περί τίνος πρόκειται. Ακουσα κι εγώ την -άθλια- ηχογράφηση που παρέθεσε ο Κώστας. Η αλήθεια είναι ότι αμφιταλαντεύτηκα και κατέφυγα στο Β. Αρναουτάκη. Η απάντησή του ήταν:
"Κάποιοι στην πιάτσα κυκλοφορούν κατά καιρούς φήμες για παρόμοια ευρήματα.
Γενικά το θέμα των τραγουδιών του Καζαντζίδη μάλλον έχει κλείσει. Μετά από 30 χρόνια ενασχόλησης έχουμε βρει πολλά πράγματα, ακόμη και ακυκλοφόρητες ηχογραφήσεις. Ακουσα πριν μερικές βδομάδες για την περίπτωση που αναφέρεις
(σ.σ. τη “Νύφη”). Με βάση αυτό που άκουσα (σ.σ. εννοεί την “άθλια ηχογράφηση”), πρόκειται μάλλον για έναν τραγουδιστή ονόματι Δ. Καραφίλη. Αυτή είναι η γνώμη μου".
Δικό μου συμπέρασμα:
Αν ο Βαγγέλης αποκλείει την περίπτωση να υπάρχει τέτοιο τραγούδι του Καζαντζίδη, τότε είναι απίθανο και να βρεθεί.

Ρε Άρη κάτσε γιατί θα τρελλαθώ. Πιστεύει δηλαδή ότι αυτός που τραγουδάει δεν είναι ο Καζαντζίδης και είναι κάποιος Καραφίλης στην συγκεκριμένη (άθλια) ηχογράφηση;

Κατά τη γνώμη μου, και μετά από πολύ πρόχειρη ακρόαση του υπάρχοντος τμήματος της ηχογράφησης, όχι μόνο η ποιότητα του ήχου είναι κάκιστη αλλά και οι στίχοι είναι πρωτόγονοι και ανεπεξέργαστοι. Δύσκολα θα μπορούσα να φανταστώ ότι πρόκειται για επαγγελματική δουλειά με τον Καζαντζίδη. Το αν τραγουδάει ο ίδιος, πάντως, δεν μπορώ να το κρίνω εγώ. Ας το κρίνουν οι ειδικοί στο θέμα και την εποχή του.

Η φωνη που ακουγεται στα δικα μου αυτια, βγαζει τον λυγμο της φωνης του Στελιου
Καζαντζιδη… ασχετα αν η ηχογραφηση δεν ειναι καλη, λεω για ο,τι ακουω…
Στην Σαλονικη, υπαρχει συλλογος “φιλων του Καζαντζιδη”, που εχουν τρελλα και
φυσικα ειναι συλλεκτες ολης του της δισκογραφιας…

Το θεμα ειναι πως θα φθασει μεχρι αυτους η κασετα, για την απαραιτητη
πραγματογνωμοσυνη… Μπορω να βοηθησω???

Ναι! Αυτό ακριβώς πιστεύει.
Μου έβαλε μάλιστα ν’ ακούσω ένα τραγούδι από τον Καραφίλη (ένα σκυλάδικο). Ο τύπος κοπιάρει και το “λυγμό” του Στέλιου και μερικά ανεβάσματα. Μάλιστα τα καταφέρνει καλά.
Οσο για την “πραγματογνωμοσύνη”… Ε, αυτό έκανα κι εγώ. Σε πραγματογνώμονα πήγα. Ο Γεραμάνης στο βιβλίο του για τον Καζαντζίδη δεν παρέθεσε τα δικά του στοιχεία, αλλά έβαλε το Βαγγέλη να τα γράψει. Τυχαία λέτε να το έκανε;

ΥΓ. Εχετε ακούσει την πρώτη ηχογράφηση του Λάκη Χαλκιά εν έτει 1961;

Καλοί μου φίλοι, τύπωσα ( για να μην λέω ανακρίβειες) τις τελευταίες καταχωρήσεις και πήγα στο φίλο μου το Γιώργο που μ’ έβαλε στο τρυπάκι της αναζήτησης αυτού του τραγουδιού. Ο Γιώργος διατηρεί δισκάδικο με πλούσιες συλλογές παλαιές και νεότερες. Έχω βρεί εκεί απίθανα πράγματα. Όταν τον ενημέρωσα αμέσως έβαλε κι ακούσαμε το τραγούδι από CD, στην κακοραμένη βέβαια εκτέλεση. Ο ίδιος αλλά και παρευρισκόμενοι είπαν Καζαντζίδης. Τον έβαλα και αναζήτησε δισκογραφία του Δ. Καραφύλη. Βρήκε στα πατάρια του ένα μεγάλο δίσκο της εταιρείας Vasipap, κυκλοφορίας 1992 με συμμετοχές του. Α’ πλευρά, 1ο τραγούδι Πασχ. Τερζής …,6ο Δ. Καραφύλης, τίτλος “Ο Θάνατος” - Ζεϊμπέκικο. Β’ πλευρά, 2ο, τίτλος “Πολλά για την αγάπη”, Δ. Καραφύλης. Τα ακούσαμε με μεγάλη προσοχή και ξαναβάλαμε το έν λόγω κακογραμένο. Όσοι παρευρίσκονταν -κι εγω μαζί- παραδεχτήκαμε ότι και μοιάζει και απέχει. Άκρη δεν βγάλαμε. Η αναζήτηση της αλήθειας συνεχίζεται.
Πελαγία, η Σαλονίκη του απάντησε ότι δεν το έχει. Όταν ρώτησε όμως τη Σαλονίκη δεν είχαμε υπ’ 'οψη μας τα νεότερα που παρουσίασε ο Aris για να μας πουν αν είναι Καζαντζίδης.:082:

Παιδια τα πραγματα μπλεκονται κι αλλο… ειδικα τωρα που μου ειπε φιλος πως ειδε στο ιντερνετ σε αλλο φορουμ πως ειναι η φωνη του Σταυρου Καμπανη (ετσι λενε τουλαχιστον) ο οποιος ειναι απο Θεσσαλονικη και ανηκει σε αυτους που ανεδειξε ο Στελιος Καζαντζιδης… Παντως δεν πρεπει να εχει πει παραπανω απο 75 τραγουδια, συμφωνα παντα με τη βιογραφια του που κατεβασα και διαβασα… Στην βιογραφια του ομως δεν μιλανε γι αυτο το τραγουδι

Η φωνή του Στ. Καμπάνη όντως έμοιαζε με του Στ.Καζαντζίδη και για πολλούς ήταν "πιστό αντίγραφο".
Ζει στη Θεσσαλονίκη.

Ακούστε τον [εδώ](http://www.esnips.com/doc/4592f4ba-46b1-41e5-a25d-ad7822445797/Με-τις-πρώτες-τις-ψιχάλες-ΣΤΑΥΡΟΣ-ΚΑΜΠΑΝΗΣ-(Μ.ΧΙΩΤΗ) σε ωραίο τραγούδι του Μαν.Χιώτη (1958).

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΑΜΠΑΝΗ:

ΕΝΑΣ ΞΕΧΑΣΜΕΝΟΣ ΛΑΪΚΟΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ.
Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΜΠΑΝΗΣ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΠΥΛΑΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟ 1941 ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΣΥΧΩΡΙΑΝΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΤΑ 8 ΧΡΟΝΙΑ ΝΕΩΤΕΡΟ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑΛΗ ΤΕΡΖΗ.
ΕΙΝΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΔΕ ΟΤΙ Ο ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΤΕΡΖΗΣ ΑΝΕΒΗΚΕ ΚΑΙ ΕΠΙΑΣΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΜΙΚΡΟΦΩΝΟ ΣΤΟ ΠΑΛΚΟ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ ΚΑΜΠΑΝΗ, ΚΑΤΟΠΙΝ ΔΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΤΡΟΠΗΣ ΕΠΕΙΔΗ Ο ΝΕΑΡΟΣ ΤΟΤΕ ΤΕΡΖΗΣ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΝΤΡΟΠΑΛΟΣ.
ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΑΜΠΑΝΗ ΗΤΑΝ ΣΤΑΥΡΟΣ ΨΩΜΑΣ.
Ο ΚΑΜΠΑΝΗΣ ΟΠΩΣ ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΤΟΥ ΕΝΟΙΩΣΑΝ ΤΗΝ ΦΤΩΧΕΙΑ ΑΠΟ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗ ΗΛΙΚΙΑ.
ΑΠΟ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟΣ ΕΠΙΑΣΕ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΕ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ (ΥΦΑΝΤΟΥΡΓΕΙΟ) ΩΣ ΒΟΗΘΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ.
ΤΙ ΣΥΜΠΤΩΣΗ! Ο ΝΕΑΡΟΣ ΚΑΜΠΑΝΗΣ Ο ΠΙΟ ΠΙΣΤΟΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗ ΕΙΧΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΜΕ ΤΟ ΕΙΔΩΛΟ ΤΟΥ ΤΟΝ ΣΤΕΛΙΟ.
ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΤΟΥΣ ΔΟΥΛΕΨΑΝ ΣΕ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ.
ΝΕΑΡΟΣ ΤΟΤΕ ΤΟ 1957 ΕΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ ΕΝΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΤΡΙΟ ΚΑΙ ΑΡΧΙΣΕ ΔΕΙΛΑ ΔΕΙΛΑ ΝΑ ΤΙΣ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΩΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗΣ ΣΤΟ ΠΑΛΚΟ.
ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΚΕΝΤΡΑΚΙ ΣΤΗΝ ΠΥΛΑΙΑ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ «ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ».
ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΤΟ 1958 ΘΑ ΑΝΕΒΕΙ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΓΙΩΤΑ ΛΥΔΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΤΕΛΙΟ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΕΣ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΤΑΛΕΝΤΑ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ.
ΣΕ ΜΙΑ ΛΟΙΠΟΝ ΑΠ ΤΗΣ ΑΚΡΟΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΟΙ ΔΥΟ ΚΟΥΜΠΑΡΟΙ ΤΟΥ ΤΣΙΤΣΑΝΗ, Ο ΜΙΓΚΟΣ ΚΑΙ Ο ΤΣΑΝΑΚΑΣ ΘΑ ΠΑΝΕ ΤΟΝ ΝΕΑΡΟ ΣΤΑΥΡΟ ΨΩΜΑ ΝΑ ΤΟΝ ΑΚΟΥΣΕΙ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ.
ΕΚΕΙ Ο ΚΑΜΠΑΝΗΣ ΘΑ ΒΡΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΤΑΝ ΕΚΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΛΟΓΟ.
ΕΚΕΙ Ο ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ ΡΩΤΗΣΕ ΤΟΝ ΝΕΑΡΟ ΣΤΑΥΡΟ ΠΙΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΕΙ. ΑΡΧΙΚΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΕΙ ΤΟ «ΤΟ ΠΟΥΚΑΜΙΣΟ» ΑΛΛΑ ΕΠΕΙΔΗ ΔΥΣΚΟΛΕΥΟΤΑΝ ΤΟ ΠΕΡΑΣΕΙ Ο ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΕ ΤΟ «ΘΛΙΒΕΡΑ ΧΤΥΠΑ Η ΚΑΜΠΑΝΑ».
ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΞΑΝΑΠΗΓΕ Ο ΚΑΜΠΑΝΗΣ ΣΤΟΝ ΤΣΙΤΣΑΝΗ ΓΙΑΤΙ ΗΘΕΛΕ Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΝΕΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΜΟΛΙΣ ΕΙΧΕ ΓΡΑΨΕΙ, ΠΩΣ ΘΑ ΑΚΟΥΓΟΝΤΟΥΣΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΝΕΑΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ.
ΕΚΕΙ ΚΑΝΕΙ ΠΡΟΒΑ ΣΕ ΤΡΙΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ,¨ΤΗΣ ΤΑΒΕΡΝΑΣ ΤΟ ΡΟΛΟΪ¨, ΜΗΤΕΡΑ ΜΟΥ ΓΛΥΚΕΙΑ ΜΗΤΕΡΑ¨ ΚΑΙ ΤΟ ¨ΣΤΕΡΝΟ ΜΟΥ ΓΛΥΚΟΧΑΡΑΜΑ¨.
ΑΦΟΥ ΤΟΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΕ Ο ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ ΤΟΥ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΘΑ ΤΟΝ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΕΡΡΕΣ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΕΣ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ ΣΕ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
.ΤΟΤΕ ΘΑ ΤΟΝ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙ Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΟΤΙ ΕΛΑΒΕ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΑΠ ΤΟΝ ΤΣΙΤΣΑΝΗ ΠΟΥ ΕΓΡΑΦΕ ΝΑ ΚΑΤΕΒΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ.
ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ Ο ΝΕΑΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΨΩΜΑΣ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΜΕ ΤΟ ΤΡΑΙΝΟ (ΜΟΥΤΖΟΥΡΗ) ΚΑΙ ΜΕ ΜΙΑ ΒΑΛΙΤΣΑ ΟΝΕΙΡΑ ΝΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΜΟΙΡΑ ΤΟΥ.
ΕΚΕΙ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙ ΤΟΝ ΤΣΙΤΣΑΝΗ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΟΝ ΦΙΛΟΞΕΝΗΣΕΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΓΙΑ ΣΧΕΔΟΝ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ.
ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΡΟΒΕΣ ΣΤΟ ΥΠΟΓΕΙΟ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΤΟΥ ΤΣΙΤΣΑΝΗ, ΞΕΚΙΝΑΝΕ ΟΙ ΔΥΟ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΟΥΝΤΙΟ ΤΗΣ COLUMBIA.
ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΠΡΩΤΑ Ο ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ ΘΑ ΤΟΥ ΔΩΣΕΙ ΤΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΨΕΥΔΩΝΥΜΟ «ΚΑΜΠΑΝΗΣ» ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΧΕ ΚΑΜΠΑΝΑ ΦΩΝΗ, ΘΑ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΕΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΣΕ ΔΙΣΚΟ.
ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 1958 ΚΑΙ ΤΙΤΛΟΣ « ΤΗΣ ΤΑΒΕΡΝΑΣ ΤΟ ΡΟΛΟΙ».
ΕΤΣΙ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΞΕΚΙΝΑΕΙ Η ΑΝΟΔΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΜΠΑΝΗ ΜΕ ΑΠΟΚΟΡΥΦΩΜΑ ΤΟ 1959 ΜΕ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΜΠ. ΜΠΑΚΛΗ «ΜΕ ΓΕΛΙΟ ΚΑΙ ΜΕ ΔΑΚΡΥ» ΠΟΥ ΘΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟΥΣ 60000 ΔΙΣΚΟΥΣ 45 ΣΤΡΟΦΩΝ.
ΚΙ ΕΝΩ ΤΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΣΥΝΘΕΤΕΣ , Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΚΑΜΠΑΝΗΣ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ.
ΑΠ ΤΗΝ ΠΥΛΑΙΑ ,ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΦΤΩΧΕΙΑ ΞΑΦΝΙΚΑ ΒΡΕΘΗΚΕ ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΑ , ΔΟΞΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΖΩΗ.
ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΝΤΥΝΕΤΑΙ ΠΟΛΥ ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΓΙΑ ΛΑΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗ, ΝΑ ΜΗΝ ΑΚΟΥΕΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ ΤΩΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΥΣΙΑΖΕΙ ΑΠ ΤΙΣ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟ.
ΕΙΝΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΟΤΙ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΕΝΩ ΗΤΑΝ ΟΛΑ ΕΤΟΙΜΑ ΣΤΟ ΣΤΟΥΝΤΙΟ, ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΚΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΧΙΩΤΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΟΥΝ, Ο ΚΑΜΠΑΜΗΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙ ΔΕΝ ΠΗΓΕ ΚΑΘΟΛΟΥ.
Ο ΛΟΓΟΣ? ΗΤΑΝ ΣΤΗ ΡΟΔΟ ΜΕ ΓΚΟΜΕΝΑ ΟΠΩΣ ΕΙΧΕ ΠΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ.
ΤΣΑΚΩΘΗΚΕ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΤΟΝ ΕΚΑΝΑΝ ΣΤΗΝ ΠΑΝΤΑ.
ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ, ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΜΠΑΝΗ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠ ΤΗΝ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΑΠ ΤΗΝ COLUMBIA ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΗΞΕΙ ΣΤΗΝ ODEON ΓΙΑ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΜΟΝΟ.
ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΑΤΙ. ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ
ΚΑΙ ΕΔΩ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ Η ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΡΙΕΡΑ ΤΟΥ ΚΑΜΠΑΝΗ ΤΟ 1964.
ΤΑ ΜΑΖΕΥΕΙ ΚΑΙ ΦΕΥΓΕΙ ΓΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.
ΠΟΛΥ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΕΝΑΝ ΜΟΝΟ ΔΙΣΚΟ 33 ΣΤΡΟΦΩΝ ΤΟ 1978 ΜΕ ΕΠΑΝΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ ΤΟΥ ΘΑΝΟΥ ΣΟΦΟΥ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΠΡΩΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΕΙ ΤΟ 1962. Ο ΔΙΣΚΟΣ ΛΕΓΟΤΑΝΕ « ΜΑΥΡΟΣ ΗΛΙΟΣ»
ΑΠ ΤΟ 1964 ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΤΗΝ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ. ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΤΗΣ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΕ ΚΕΝΤΡΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ.
ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΜΑ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΕΟ ΠΑΙΔΙ ΜΕ ΤΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΦΩΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗ, ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΚΑ ΠΟΛΥ ΝΕΟΣ ΚΑΙ ΕΝΩ ΕΙΧΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΝΑ ΔΩΣΕΙ.
ΣΤΗΝ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ ΕΙΠΕ ΠΕΡΙΠΟΥ ΣΤΑ 75 ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΟΥ «ΜΑΥΡΟΥ ΗΛΙΟΥ».
ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΜΑ ΓΙΑΤΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΓΚΡΕΜΙΣΕ ΟΤΙ ΕΙΧΕ ΚΤΙΣΕΙ ΩΣ ΤΟΤΕ.
Ο ΧΩΡΟΣ ΑΥΤΟΣ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΦΩΝΗ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΚΑΙ ΗΘΟΣ, ΜΥΑΛΟ ΚΑΙ ΝΑ ΣΑΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΜΕΝΟΣ.
Ο ΚΑΜΠΑΝΗΣ ΤΡΑΓΟΥΔΑ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΛΑΙΚΗ ΤΑΒΕΡΝΑ «Ο ΚΑΡΕΚΛΑΣ».
ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΙΓΑ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΑ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥ ΞΕΧΑΣΜΕΝΟΥ ΛΑΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗ ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΑΜΠΑΝΗ.
( ΣΤΑΥΡΟΣ – ΛΑΚΩΝΙΑ )

Φιλε arxoda

πολυ με συγκινησαν τα γραφομενα σου για το βιογραφικο του Σταυρου Ψωμα ( Καμπανη ) !!!

ειχα την τιμη να τον ακουσω πριν μερικα χρονια στη Σαλονικη , στην ψαροταβερνα του ΚΑΡΕΚΛΑ
οπου με εναν αλλο φιλο του μουσικο , κρατουσαν το προγραμμα με μπουζουκι - κιθαρα …
τον πλησιασα ( γι` αυτον πηγα στο μαγαζι ) και του ζητησα ευγενικα να πει “της ταβερνας το ρολοι” ΤΡΑΓΟΥΔΑΡΟΣ !!! , οποτε και μου ειπε “ξερεις εγω το εγραψα αυτο το τραγουδι” …

φυσικα και το ηξερα , απο τον Νικο τον Πλασταρα που διατηρει στα Καστρα “το καπηλειο του
Πλασταρα” και συνηθιζε να ερμηνευει αυτο το τραγουδι , λεγοντας μας για την πατροτητα του
στιχοι Καμπανης - μουσικη Τσιτσανης …

να μη τα πολυλογω , ο ανθρωπος μας εκανε την καρδια , αλλα απο τοτε τον εχασα , αυτα …

ΤΗΣ ΤΑΒΕΡΝΑΣ ΤΟ ΡΟΛΟΙ

παραξενα αποψε με κοιταζεις
αποψε δε σε πιανει το κρασι
της ταβερνας το ρολοι
το κοιτας , κατι σε τρωει
δεν αντεχω να σε βλεπω σκεφτικη …

ριξε στο ποτηρι σου , φαρμακι για χατηρι σου
και φερτο να το πιω και να πεθανω εγω για σενα (δις)

με τρωει καποια μαυρη υποψια
πως αλλος την καρδια σου κυβερνα
κι αν αυτο ειναι αληθεια
δωσμου μαχαιρια στα στηθια
πριν γκρεμισουν τα ονειρα μου τα χρυσα …

ριξε στο ποτηρι σου , φαρμακι για χατηρι σου
και φερτο να το πιω και να πεθανω εγω για σενα (δις)

Τι κριμα που τον εχασες Πελαγια μου… θα ηταν μια καλη σκεψη καποιος που παει στο μαγαζι αυτο να τον ρωτουσε για το τραγουδι “Η νυφη του Θερμαικου” ποιος ειναι ο τραγουδιστης… Υπαρχει κανεις που πηγαινει σε αυτο το κεντρο και εχει το θαρρος να τον ρωτησει? Σιγουρα θα ξερει…