Νεα εκδοση: η γεννηση του ρεμπετικου

Νέα έκδοση βιβλίου 186 σελίδων με CD για το ρεμπέτικο τραγούδι:" Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟΥ (Αδέσποτα ρεμπέτικα - Ο κόσμος του περιθωρίου)" από τον συλλέκτη και ερευνητή Ηλία Μπαρούνη. Διατίθεται από το βιβλιοπωλείο ΚΨΜ: Κιάφας 3 & Ακαδημίας, 106 78 Αθήνα - Κέντρο https://kapsimi.gr/ Επικοινωνία::
Τηλεφωνικό κέντρο: 210 38 13 838, 210 38 10 502, 210 38 39 711
Επίσης πληροφορίες από τον ίδιο το συγγραφέα στο τηλέφωνο 6947654084



3 «Μου αρέσει»

Εξαιρετικά ενδιαφέρον, ανυπομονώ να το πάρω.
(το βιβλιοπωλείο ΚΨΜ που κάλεσα είπε ότι δεν το έχει παραλάβει ακόμα, από Δευτέρα να καλέσουμε)

1 «Μου αρέσει»

κι αλλος μπαγλαμας με 7 ταστα… δεν θα τον βρουμε σε καμια φωτο μαναχοτ’ αυτον?

Να προσθέσουμε ότι το βιβλίο περιέχει τους στίχους από όλα τα αδέσποτα ρεμπέτικα, συγκεκριμένα από 183 ηχογραφήσεις και πάνω από 40 φωτογραφίες από το αρχείο του συγγραφέα.

3 «Μου αρέσει»

Μόλις αγόρασα το βιβλίο και ξεκίνησα το ξεφύλλισμα.

Πέφτω, λοιπόν, Natureboy, στις σελ. 128-129, όπου καταγράφονται οι στίχοι από διάφορες εκτελέσεις του τραγουδιού “Οι μπαγλαμάδες” και μένω άφωνος:

Στον γνωστό στίχο “Ο λουλάς και το νεφέσι μ’ έφεραν σ’ αυτή τη θέση” διαβάζουμε, αντί για “νεφέσι”, αλλού “νεμπέσι”, αλλού “νεβέσι”, αλλού “λεβέτι” και αλλού “λεμπέσι”!!!

2 «Μου αρέσει»

γιαυτό λοιπόν διαβάζουμε το Φόρουμ, για να είμαστε ενήμεροι και να ξέρουμε πως ειναι τα “πραγματα”.

stay in touch!

2 «Μου αρέσει»

και, καλά: τα νεμπέσι, νεβέσι, λεμπέσι ομοηχούν με το νεφέσι. Το λεβέτι, πού κολλάει;

Ε αν ο τύπος ήταν καζανάς; (λεβητοποιός) λέμε τώρα.

Ε… μια και είμαστε σε αδέσποτο τραγουδιστικό πλαίσιο, θα μπορούσαμε να σκαρώσουμε κάτι να “κολλάει”:

Ο λουλάς και το λεβέτι μ’ έφεραν σε μουχαμπέτι :slightly_smiling_face:

3 «Μου αρέσει»

Σωστός ο Περικλής. Τα κασέρια, (τυρί Καισαρείας), τα έφτιαχναν σε καζάνια, - λέβητες-λεβέτια.

2 «Μου αρέσει»

Το αγόρασα κι εγώ σήμερα το βιβλίο, και συμπλήρωσα πριν λίγες ώρες το ξεφύλλισμα.
Στις 186 σελίδες του υπάρχουν:

Τα ονόματα, τα ηχογραφικά στοιχεία, οι στίχοι και σποραδικά, κάποια ολιγόλογα σχόλια του συγγραφέα, για 183 τίτλους ηχογραφημάτων, σε 91 σελίδες.

Αναδημοσιεύσεις 5 παλαιότερων εργασιών του συγγραφέα, δημοσιευμένων σε περιοδικά ή ανακοινωμένων σε εκδηλώσεις της περιόδου 2008 – 2013, καθώς και παράθεση των τίτλων άλλων 23 δημοσιεύσεών του σε περιοδικά, σε 23 σελίδες.

Κείμενο του συγγραφέα με τίτλο “Η γέννηση του ρεμπέτικου” σε 56 σελίδες και

Προεισαγωγικά στοιχεία, ευχαριστίες κλπ, βιβλιογραφία κλπ στις υπόλοιπες 16 σελίδες.

Υπάρχει επίσης και σιντί με 19 πασίγνωστες και ευρέως κυκλοφορούσες στο διαδίκτυο εμπορικές ηχογραφήσεις 78 στροφών, συν μία ηχογράφηση τραγουδιού του συγγραφέα.

Στο site του βιβλιοπωλείου παντός δεν το βρίσκω.

Από το βιβλιοπωλείο στην οδό Κιάφας το αγόρασα.

1 «Μου αρέσει»


Το βιβλίο αποτελεί μια πρώτη προσπάθεια καταγραφής και ταξινόμησης, όλων των αδέσποτων ρεμπέτικων, (στίχοι και πληροφορίες), που ηχογραφήθηκαν στις 78 στροφές. Προσπαθεί επίσης να ανιχνεύσει, από γραπτές και άλλες πηγές, τους τόπους, χώρους και τις συνθήκες εμφάνισης των πρώτων ρεμπέτικων τραγουδιών. Συνδέει τη γέννηση του ρεμπέτικου με το φαινόμενο του κουτσαβακισμού, τις φυλακές και τα στέκια του περιθωρίου της παλιάς Αθήνας. Μέσα από εγκληματολογικά στατιστικά και άλλα στοιχεία, δίνει μια ψυχογραφική εικόνα των λαϊκών ανθρώπων, στην μετά το '21 απελευθερωμένη, Ελλάδα. Καταγράφει επίσης τη στάση της Πολιτείας, της εκκλησίας και των λογίων, ως προς τα λαϊκά και παραδοσιακά τραγούδια. Περιέχει ακόμα πολλά άγνωστα κείμενα, ντοκουμέντα και φωτογραφίες, σχετικά με τον κόσμο του ρεμπέτικου. Το βιβλίο συνοδεύεται από έναν ψηφιακό δίσκο, με μια ενότητα από επιλεγμένα αδέσποτα ρεμπέτικα, καθώς και μια σύνθεση του συγγραφέα αφιερωμένη στους κουτσαβάκηδες.

6 «Μου αρέσει»