Πάνος Σαββόπουλος - Οι ρίζες των ρεμπέτικων

Ο φίλος Πάνος Σαββόπουλος μόλις με ενημέρωσε ότι κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Οδός Πανός το καινούριο του βιβλίο με τίτλο Οι ρίζες των ρεμπέτικων…: Τα παραδοσιακά ρεμπέτικα τραγούδια 1906-1931. Το περιεχόμενο του βιβλίου, όπως μου το περιέγραψε ο συγγραφέας, φαντάζει αρκετά ενδιαφέρον. Μόλις το διαβάσω θα προσπαθήσω να γράψω κάτι σχετικό εδώ για όσους ενδιαφέρονται. Προς το παρόν να σημειώσω κάτι που θεώρησα πολύ σημαντικό: στο βιβλίο, εκτός των άλλων, περιέχονται κείμενα με βιογραφικά στοιχεία για τον Σωτήρη Γαβαλά ή Μεμέτη και τον Αντώνη Καλυβόπουλο, δύο άνθρωποι για τους οποίους μέχρι τώρα ξέραμε σχετικά λίγα πράγματα.

Μικρό δείγμα από τα ηχητικά του CD που περιλαμβάνεται στην έκδοση:

Μπάρμπα Γώγος, Α. Νταλγκάς, 1926

Aydin Zeybek Havasi, Halk Musiki Heyeti, 1927

Περισσότερα εδώ: http://www.panossavopoulos.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

(Μόλις κυκλοφόρησε!)

ΠΑΝΟΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ

Οι ρίζες των ρεμπέτικων…

Τα παραδοσιακά ρεμπέτικα τραγούδια 1906-1931

Για πρώτη φορά γίνεται τόσος λόγος και επιτέλους κυκλοφορεί ένα βιβλίο για τις «ρίζες» των ρεμπέτικων τραγουδιών. Ήταν χαμένες, αυτές οι «ρίζες», μέσα στα σκονισμένα αυλάκια των παλιών δίσκων γραμμοφώνου στις 78 στροφές πριν εκατό και…, χρόνια, καθώς και σε κάποια λίγα γραπτά κείμενα. Ο Πάνος Σαββόπουλος έψαξε, τις εντόπισε, τις έλεγξε, τις μελέτησε, έγραψε κάτι λίγα γι’ αυτές πριν εννιά χρόνια και τώρα παρουσιάζει ό,τι βρήκε σ’ ένα βιβλίο το οποίο συνοδεύεται από ένα χορταστικό CD. Για να γνωρίσετε κι σεις και να απολαύσετε τις «ρίζες» των αγαπημένων ρεμπέτικων τραγουδιών.

Το βιβλίο περιέχει έξη κείμενα. Εκτός από το βασικό, «Οι ρίζες των ρεμπέτικων…», υπάρχουν και τα εξής πέντε, τα οποία επίσης εμφανίζονται για πρώτη φορά:

  • «Κομπολόγια και μπεγλέρια στα ρεμπέτικα»

  • «Τα μαχαίρια της μαγκιάς»

  • «Το πέντε στα ρεμπέτικα»

  • Σωτήρης Γαβαλάς ή Μεμέτης

  • Αντώνης Καλυβόπουλος

Το ψηφιακό CD που συνοδεύει το βιβλίο, περιέχει 41 παραδοσιακά ρεμπέτικα με αδέσποτα στιχάκια και ένα blues επίσης με αδέσποτα στιχάκια! Περιέχει ακόμα τους 160 στίχους των τραγουδιών τα οποία αναφέρονται στους τρεις καταλόγους του βιβλίου. Επίσης, στις 151 σελίδες του βιβλίο περιέχονται 150 φωτογραφίες, οι οποίες φυσικά έχουν άμεση σχέση με τα κείμενα.

Το βιβλίο «Οι ρίζες των ρεμπέτικων…», του Πάνου Σαββόπουλου, από τις εκδόσεις «Οδός Πανός», προσφέρει και το δικό του μερίδιο στην έρευνα για το ρεμπέτικο τραγούδι, που τα τελευταία χρόνια συγκινεί αφάνταστα τη νεολαία μας, αλλά και κάνει διεθνή …καριέρα, δίπλα στους άλλους παγκόσμιους μουσικούς θησαυρούς, δηλαδή στο tango και στο blues. Τελικά είναι ένα πρωτότυπο βιβλίο που μας έλειπε!

Όσοι δυσκολεύονται να βρουν το βιβλίο στα βιβλιοπωλεία ή όσοι ζουν στην επαρχία ή και στο εξωτερικό, ας επικοινωνήσουν κατ’ ευθείαν με τις εκδόσεις Οδός Πανός: Τηλ. 210 3616782, Διδότου 39, 10680 Αθήνα

6 «Μου αρέσει»

Πολύ χρήσιμη πληροφορία @Peloponnisios. Μου φαίνεται ότι γίνεται αρκετή προσπάθεια γύρω από το ρεμπέτικο αυτό τον καιρό με αξιόλογα βιβλία (μουσικά ή έρευνας και καταγραφής εμπειριών). Μακάρι να υπάρχει συνέχεια!!

2 «Μου αρέσει»

Φαίνεται ενδιαφέρον. Ευχαριστούμε Πελοποννήσιε για την ενημέρωση.

Προσωπικά με απασχολεί πολύ αυτό το ζήτημα, η μετουσίωση των παραδοσιακών σε ρεμπέτικα.

(Βέβαια απορώ πώς χωράνε 41 τραγούδια σ’ ένα σιντί.)

Είναι CD δεδομένων ώστε να χωράνε περισσότερα τραγούδια αλλά και για να μπουν οι στίχοι 160 τραγουδιών (τα ηχητικά είναι σε mp3, νομίζω).

1 «Μου αρέσει»

μήπως ξέρετε πού μπορώ να το βρω εδώ στην Κρήτη ;;

Τα είπε ο προλαλήσας