Βιβλίο Πάνου Σαββόπουλου


#1

Αγαπητοί Φίλοι,
μια και προβληματιζόμαστε για το ρεμπέτικο ενδιαφέρον θεωρώ θα είχε να δουμε το βιβλίο του πάνου σαββοπουλου που κυκλοφορεί σήμερα από τις εκδόσεις “οδός πανός”. Ο τίτλος " περί της λέξεως Ρεμπέτικο το ανάγνωσμα… και άλλα…". και περιέχει 8 πρωτότυπα κείμενα για το ρεμπέτικο. Το cd που είναι ενσωματωμένο στο βιβλίο περιλαμβάνει 21 τραγούδια γραμμοφωνημένα μεταξύ 1910-1931 με εξαίρετο ήχο τα οποία χαρακτηρίστηκαν, στις ετικέτες τους, ρεμπέτικα.


#2

Αγαπητοί/ες,
Το πήρα το βιβλίο του πάνου σαββόπουλου από τις εκδόσεις οδός πανός. Έχει με οχτώ κείμενα για το ρεμπέτικο τραγούδι.
Το μεγαλύτερο σε έκταση κείμενο είναι το “Περί της λέξεως «ρεμπέτικο» το ανάγνωσμα…”, και αχολείται με την καταγωγή, τη χρησιμοποίηση, τη διάδοση, αλλά και την κατάχρηση, εκμετάλλευση, παραποίηση και κακοποίηση της λέξης «ρεμπέτικο».
Το δεύτερο κείμενο έχει τίτλο “Μάρκος Βαμβακάρης, ευτυχώς που ήταν «αγράμματος” και πραγματεύεταιι στη θετική πλευρά της έλλειψης ακαδημαϊκής παιδείας στον Μάρκο Βαμβακάρη.
Το τρίτο έχει τίτλο Μάρκος Βαμβακάρης, ένας «ρεπόρτερ». και αναδεικνύεται η περιγραφική ικανότητα του Μάρκου Βαμβακάρη στα τραγούδια του.
Το τέταρτο κείμενο έχει τίτλο “Οι αδικημένες ρεμπέτισσες του ʼ30” και περιγράφει το χαρακτήρα και την προσωπικότητα των λαϊκών γυναικών της δεκατίας του΄30.
Το πέμπτο κείμενο τιτλοφορείται Φυλακές και «ουσίες». ή «Μέσα στου Συγγρού τη φυλακή, βρίσκεις λουλά και τουμπεκί…».
Το έκτο έχει τίτλο “Η γλώσσα των ρεμπέτικων” και ασχολείται με τα χαρακτηριστικά της γλώσσας των ρεμπέτικων τραγουδιών, και της μαγκιάς, της δεκαετίας του ʽ30. Το κείμενο σχολιάζει ο γνωστός καθηγητής Χρίστος Τσολάκης.
Το έβδομο έχει τίτλο " Τα αιώνια Μακάμια"
Το όγδοο και τελευταίο έχει τίτλο “Δέξε με κωμάσδοντα, δέξε λίσσομαί σε…” στο οποίο προβάλλεται ιδιαίτερα η περιγραφή του δίδυμου έρωτας και θάνατος μέσα από μια αλυσίδα ελληνικών τραγουδιών διαμέσου των αιώνων.
Το βιβλίο διανθίζεται και με πολλές φωτογραφίες που έχουν σχέση με τα κείμενα ενώ συνοδεύεται από ένα Cd με 21 τραγούδια από αυθεντικούς δίσκους γραμμοφώνου (από το 1910 ως το 1932), τα οποία χαρακτηρίστηκαν σαν ρεμπέτικα στις ετικέτες των δίσκων τους.


(kostasv) #3

το πήρα σήμερα, διάβασα μόνο το ομώνυμο (1ο) κείμενο κι ομολογώ ότι με έπεισε. πολύ καλή προσπάθεια!


(yiorgosv) #4

Συμφωνα με πληροφοριες που ειχα μολις,
ο Πανος Σαββοπουλος θα ειναι σημερα στη Μπηλιω,
στην ΕΤ (δε θυμαμαι 1 ή 2) 6-8 το απογευμα.

Θα συνοδευεται απο κομπανια που θα παιξει αυθορει …

δεν ξερω περισσοτερα …