Γιώργου Αθ. Μακρή “Ρεμπέτικο: μια τριλογία μουσικο-θεατρικών παραστάσεων”

Μόλις κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Γιώργου Αθ. Μακρή “Ρεμπέτικο: μια τριλογία μουσικο-θεατρικών παραστάσεων”.

Από σήμερα θα το βρείτε στα βιβλιοπωλεία, Πολιτεία, Πρωτοπορία, Ιανό Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Τα βιβλιοπωλεία μπορούν να τη προμηθευτούν από τους Σίμο, Τζανακάκη και Τσιγαρίδα.

Μπορείτε να το παραγγείλετε από το βιβλιοπωλείο της γειτονιάς σας και να σας το φέρουν σε λίγες μέρες.

Και βεβαίως όπως όλα τα βιβλία μας και αυτό μπορούμε να σας τα στείλουμε στο σπίτι ή το γραφείο σας με ένα τηλεφώνημα στα τηλέφωνα 210 97 08 811 / 6984 91 16 22. Δωρεά τα μεταφορικά με παραγγελίες άνω των 20 ευρώ.

Επίσης μπορείτε να τα προμηθευτείτε από το σάιτ μας http://www.evmarosbooks.gr/

Σχήμα 14χ21, σελ. 104, τιμή 15 (με ΦΠΑ). Περιλαμβάνει 2 cd

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Πρόκειται για μια συλλογική δουλειά του ρεμπέτικου μουσικού σχήματος «Παραπεταμένοι», με τίτλο “Ρεμπέτικο: Μία τριλογία μουσικο-θεατρικών παραστάσεων”. Η έκδοση περιλαμβάνει τα κείμενα από τα τρία θεατρικά μας έργα “Το μινόρε της Αμερικής”, “Κάποτε στα Λεμονάδικα” και “Η μετακόμιση”, τα οποία ανέβηκαν στον Πολυχώρο διέλευσις. Διαδραματίζονται από το τέλος του 19ου αιώνα έως τη δεκαετία του 1950. Με όχημα το ρεμπέτικο καταγράφουν ιστορίες απλών ανθρώπων μέσα σε κοινωνικο-πολιτικές καταστάσεις κυρίως από το περιθώριο της “επίσημης” ιστορίας. Η έκδοση συνοδεύεται από 2 cd με τα τραγούδια των παραστάσεων παιγμένα από το μουσικό σχήμα Παραπεταμένοι με μουσική επιμέλεια του Σπύρου Γκούμα.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Γιώργος Μακρής γεννήθηκε στη Μυτιλήνη το 1948. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο «Πάντειο Πανεπιστήμιο», International Relation (MSc) 1976-1978 στο New York University και απέκτησε διδακτορικό δίπλωμα στην Κοινωνική Δημογραφία στο Παιδαγωγικό Τμήμα του ΑΠΘ το 1996. Μοίρασε 31 χρόνια επαγγελματικής σταδιοδρομίας μεταξύ της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος (ΕΣΥΕ) και της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς.

Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας των συνταγματαρχών συνδέθηκε με αρκετούς μουσικούς και τραγουδιστές του «Νέου κύματος», μέσα από επαγγελματικές δραστηριότητες και άρχισε να μαθαίνει μόνος του κιθάρα. Από το 1998 μέχρι το 2000 υπήρξε μαθητής της βυζαντινής μουσικής του «Συλλόγου προς διάδοση της Εθνικής Μουσικής» του Σίμωνα Καρά και μέλος της χορωδίας του Συλλόγου. Από το 2001 μέχρι το 2006 υπήρξε μαθητής του Πρωτοψάλτη Παναγιώτη Μαρούλη, στο Ωδείο «Μουσικοί Ορίζοντες» και μέλος του βυζαντινού χορού «Πρωτοψαλτών και Λαμπαδάριων». Το 1998 μαζί με τη Φωτεινή Καράμπαμπα δημιούργησε το λαϊκό σχήμα «Παραπεταμένοι». Το 2009 δημιούργησαν το διεθνές σεμινάριο-συνάντηση για το ρεμπέτικο στη Σκύρο που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Ο Γ. Μακρής έχει συνεργαστεί στη δημιουργία του σεναρίου για την παντομίμα «η Νοσταλγία ενός ρεμπέτη» σε σκηνοθεσία του γάλλου σκηνοθέτη Jean-Jacques Tesson που παρουσιάστηκε σε μια σειρά παραστάσεων σε θεατρικούς χώρους στην Αθήνα, όπως η θεατρική σκηνή του δημοτικού θεάτρου Νέας Σμύρνης, ο Πολυχώρος Πολιτισμού “διέλευσις”, το θέατρο Χυτήριο κ.α Tο 2018-2019 δραματοποίησε το μουσικό-θεατρικό έργο «όπου Γιώργος και μάλαμα», βασισμένο στη βιογραφία του καλλιτέχνη Γιώργου Μητσάκη, γραμμένη από τον Νίκο Οικονόμου. Συνέγραψε 3 θεατρικά έργα τα οποία παρουσιάζονται στην παρούσα έκδοση. Έχει εκδώσει δύο βιβλία: «Μικρές ιστορίες» εκδόσεις Οδός Πανός, 2021 και «Από την Πανδούρα στο Πειραιώτικο Ρεμπέτικο. Τα ρεμπέτικα του Πολέμου και της Κατοχής» μαζί με CD, από τις εκδόσεις Παρισιάνου ΑΕ.

3 «Μου αρέσει»