Νέος εν-δυνάμει οργανοπαίχτης

Καλησπέρα σε όλους και όλες.

Ενδιαφέρομαι να ξεκινήσω μαθήματα μπουζουκιού και για αγορά οργάνου. Το βασικό μου ενδιαφέρον είναι τα ρεμπέτικα, μου αρέσει πολύ ο ήχος του Tsaous, τα πειραιώτικα, και κάποια λαϊκά .

Πέρα από την ενασχόληση με την μουσική που από μόνη της είναι σπουδαία, με ενδιαφέρει να φτάσω σε σημείο να μπορώ να παίζω και να συνοδεύω παρέα είτε solo, είτε με άλλους οργανοπαίχτες, να πίνουμε τσιπουράκια, να τραγουδάμε και να περνάμε ζάχαρη.

Έχω ήδη ρίξει μια μάτια σε οργανοποιούς και δασκάλους και αν τα καταφέρω τελικά, νομίζω ότι θα ξεκινήσω με κάτι βασικό και μετά αν προχωρήσω θα πάρω ένα καλό όργανο να μου μείνει.

Έχω δυο απορίες:

Α) Μάλλον για τρίχορδο το βλέπω δεδομένου του ρεπερτορίου, αλλά αναρωτιέμαι, είναι αρκετό για να σταθεί μόνο του σε μια παρέα σαν συνοδεία ή είναι κυρίως για δεύτερο όργανο? Εννοείται με ενδιαφέρουν και οι δρόμοι και τα ταξίμια, αλλά πολύ αργότερα.

Β) Έχω κάποια μικρή εμπειρία με κλασσική κιθάρα, καθώς και με άλλα όργανα, και γενικά σκαλώνω πολύ όταν μου αρέσει κάτι και το προσπαθώ. Με καθημερινή μελέτη 30-60 λεπτών, πιστεύετε ότι θα μπορέσω να καταφέρω τον στόχο μου σε 6-12 μήνες ή θα χρειαστώ πάνω από χρόνο? Ρωτάω συγκεκριμένα γιατί όπως είπα κει πριν για εμένα αυτό είναι μεγάλο motivation, ίσως και το μεγαλύτερο.

Εύχαριστώ!

2 «Μου αρέσει»

Βασει γουστου, οπωσδηποτε τριχορδο. Το σημειο του να παιζεις καποια τραγουδακια, με καθημερινη ενασχοληση μιση με μια ωρα, ειναι κοντινο σημειο.Οποιος προσπαθει θα παιξει.Πολυ καλο μπουζουκι θα παιζεις επειτα απο χρονια. Αλλα δε σε νοιαζει. Θα γουσταρεις απο νωρις, αν ειναι και με παρεα. Σιγουρα η κλασσικη ειναι ενα εγχορδο και αυτο, αλλα απεχει απο το μπουζουκι παρα πολυ. Βασικη διαφορα, οτι το μπουζουκι παιζεται με πενα.

2 «Μου αρέσει»

Με αυτή τη δήλωση

Το βασικό μου ενδιαφέρον είναι τα ρεμπέτικα, μου αρέσει πολύ ο ήχος του Tsaous, τα πειραιώτικα, και κάποια λαϊκά.

και εάν τα λαϊκά παραμείνουν «κάποια» και όσο λιγότερα γίνεται, αμέσως αμέσως μπαίνεις στο hardcore των παθιασμένων ρεμπετόφιλων, στο οποίο ανήκουμε αρκετοί από εμάς εδώ. Στις απορίες σου:

Αν επιλέξεις να ασχοληθείς με σόλο οργανοπαιξία και όχι συνοδεία με ακόρντα / μπασογραμμές κττ, βεβαίως και τρίχορδο θα επιλέξεις, από δεκαετίες έχει καταξιωθεί και στέκεται πανάξια ως πρώτο και βασικότερο όργανο κάθε ρεμπέτικης ορχήστρας. Εννοείται ότι όταν θα φτάσεις στο σημείο να ψάχνεσαι για δημιουργία δικής σου ορχήστρας, θα χρειαστεί και κιθάρα, απαραίτητα.

Ξεκίνα λοιπόν χωρίς χρονοτριβές και, όπως λέει και ο Ανεστάκος, με αρκετή καθημερινή ενασχόληση θα φτάσεις γρήγορα να παίζεις κομμάτια, ξεκινώντας βεβαίως με τα ευκολότερα από εκείνα που σου αρέσουν. Και εδώ είμαστε, να μας ενημερώνεις για τις προόδους σου καθώς αυτές θα καταγράφονται!

1 «Μου αρέσει»

Καλώς όρισες!
Κι εγώ συμφωνώ για το τρίχορδο, το τετράχορδο σαν ήχος και λογική δεν έχει καμία δουλειά με το ρεμπέτικο (ειραιώτικο Τσαούς κλπ).
Αν έχεις τέτοια όρεξη για μελέτη, και αν έχεις παρέα να παίζετε μαζί από την αρχή, με έναν δάσκαλο ή έναν φίλο να σου δείχνει σίγουρα σε λίγους μήνες θα παίζεις κάποια κομματάκια να γουστάρεις.
Για απορίες και ό,τι άλλο θες, εδώ είμαστε!

1 «Μου αρέσει»

Κάποιος που ξεκινάει τώρα όργανο, πολύ πιο γρήγορα θα φτάσει να κρατάει μια παρέα μόνος του με το μπουζούκι παρά με την κιθάρα. Εννοώ εφόσον μιλάμε για ρεμπέτικο βέβαια.

Ομολογουμένως, αν ακούσεις καλή, καθαρή ηχογράφηση με σκέτο μπουζούκι και φωνή, θα είναι άδειο. Εκτός αν παίζει με κάτι ψαγμένες παλαιινές τεχνικές που θα τις κατακτήσεις αρκετά αργότερα και που δε μας αφορούν. Αλλά αυτό το άδειο, που παραδοσιακά το γεμίζει και το συμπληρώνει η κιθάρα, στη χαλαρή παρέα ούτε γίνεται αντιληπτό ούτε, κι αν γίνει, ενοχλεί κανέναν.

Από την άλλη, με μια κιθάρα μπορείς να συνοδεύεις τη φωνή με συγχορδίες, κι αυτό σίγουρα είναι γεμάτο. Είναι όμως ρεμπέτικο; Αν δε φτάσεις σ’ ένα ορισμένο επίπεδο τεχνικής κατάρτισης και, επιπλέον, και εξειδίκευσης (ειδικές ρεμπέτικες τεχνικές που δεν υπάρχουν στη «γενική» κιθάρα), θ’ ακουστεί μάλλον σαν τα Μπλουζ του Πρίγκιπα. Που ακόμα κι έτσι, τι θα γίνει με τις οργανικές εισαγωγές; Και γι’ αυτό βέβαια υπάρχουν λύσεις, αλλά τις αναζητούν κυρίως όσοι έχουν ήδη κατακτήσει ένα άλφα επίπεδο στη «γενική» κιθάρα.

Συνεπώς, αν ο πρώτος στόχος είναι να γίνει φάση στην παρέα με ρεμπέτικα τραγούδια και ρεμπέτικο άρωμα/χρώμα αλλά χωρίς δεύτερο όργανο, και για τα περαιτέρω βλέπουμε αργότερα, τότε ασυζητητί μπουζούκι.

Και -συμφωνώ με τους προηγούμενους- ασυζητητί τρίχορδο.

(Και να συμπληρώσω: Επειδή έχω θητεύσει σε τέτοιες παρέες, το να σκάσει μύτη ένας με όργανο είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει κι άλλους στην ίδια κατεύθυνση, και σ’ ένα χρόνο να έχετε ορχήστρα!)

1 «Μου αρέσει»

Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις. Ελπίζω σύντομα να μπορέσω να έχω νέα να μοιραστώ μαζί σας.

3 «Μου αρέσει»