Μπουζούκι ώς συνοδευτικό όργανο ζυγιάς

//youtu.be/EaIdWdDLw6E

Αν κάποιος έχει και άλλες πληροφορίες στο ώς άνω θέμα , θα με ενδιέφερε αρκετά.

Το μπουζούκι στο βίντεο , τί κατασκευή είναι ;

Ευχαριστώ και καλές πενιές ~

Εκ πρώτης όψεως μοιάζει με ένα “κλασσικό” τρίχορδο. Το δικό μου (άπειρο) μάτι αυτό βλέπει.
Ο τρόπος όμως που ο Δασκαλάκης παίζει έχει ενδιαφέρον και θυμίζει πιο πολύ το τρόπο με τον οποίο παίζουν σήμερα το λαούτο ή ακόμα και το μπουλγαρί. Ενώ ίσως θα περίμενε κανείς να μοιάζει περισσότερο ο τρόπος με τον αντίστοιχο του μαντολίνου. Πάντως υπάρχουν φωτογραφίες από εκείνο τον καιρό ακόμα και με το “γνωστό μας” Φουσταλιέρη να παίζει μπουζούκι. Άλλωστε μη ξεχνάμε ότι ο συγκεκριμένος ήταν για τους Πειραιώτες “το Στελλάκη απ’ τη Κρήτη”.

Δείτε φωτογραφία στο 1:37 εδώ καθώς και την ακόλουθη μαζί με τον Κλάδο στη λύρα :

το μπουζούκι θυμίζει εκείνα τα μαθητικά του τσακιριάν ή κάτι αντίστοιχο. και το παίζει εντελώς λαουτίστικα, είναι χαρακτηριστικό ότι έχει σκάψει το καπάκι ακόμα και χαμηλότερα από την τεράστια φιγούρα! δεν ξέρω αν το κούρδιζε και σε πέμπτες.
με πιο σύγχρονα τρίχορδα (σαν τετράχορδα) δεν γίνεται αυτό, βγάζουν πολύ πλαδαρό ήχο. αντίθετα, χαίρομαι το μπουζούκι μου του καφετζόπουλου που συνδυάζεται άψογα με λαούτο, είτε ως σολιστικό είτε ως συνοδευτικό όργανο. επίσης το έχω δοκιμάσει με βιολί (ακόμα και με φλάουτο), και δένει πολύ ωραία. του λείπουν βέβαια κάποια μπάσα σε σχέση με το λαούτο, όταν πρόκειται για συνοδεία.

Στο μήνυμα του alko να προσθέσω τα εξής:

-Εκτός από μπουζούκια που παίζουν σαν μπουλγαριά, στην Κρήτη υπήρχε επίσης και η ονομασία μπουζούκι για το μπουλγαρί. Ακόμη και τον ίδιο τον Φουσταλιέρη τον έχουμε ακούσει, σε συνεντεύξεις που υπάρχουν ονλάιν, να λέει το όργανό του μια μπουζούκι και μια μπουλγαρί.

-Μαρτυρίες για μπουζούκι ως συνοδευτικό της λύρας έχουμε σε διάφορα μέρη της Κρήτης, κυρίως κεντροανατολικά και κυρίως σε πόλεις. Όταν όμως η μαρτυρία είναι προφορική ή γραπτή και όχι εικονογραφική (φωτογραφία) ή άμεση (να δούμε ένα παλιό όργανο), τότε ελλοχεύει η πιθανότητα να εννοούν μπουλγαρί. Πάντως υπάρχουν και περιπτώσεις που είναι καρατσεκερέ μπουζούκι, κάποτε μάλιστα και τετράχορδο. Όλα αυτά στον 20ό αιώνα, στα χρόνια περίπου του Φουσταλιέρη.

-Ζυγιά λύρας με μπουζούκι έχει καταγραφεί και στη Λήμνο. Βλ. τον σχετικό δίσκο του Σ.Καρά, όπου στα σχόλια ο ίδιος γράφει “ταμπουρά” (και τρελάθηκα και γι’ αυτό αγόρασα το δίσκο) αλλά παραμέσα εξηγεί ότι είναι μπουζούκι σε ρόλο ταμπουρά.


Και της λύρας το παίξιμο είναι αξιοσημείωτο. Δεν είναι μόνο που χρησιμοποιεί γερακοκούδουνα και διπλόχορδο παίξιμο (με τη μεσακή Ρε ως ισοκράτη), αυτά τα ακούμε και σήμερα από ορισμένους παίχτες και/ή σε ορισμένα κομμάτια. Αυτό που δεν έχουμε ακούσει ποτέ από Κρήτη είναι το παλιό κούρδισμα, Λα-Ρε-Σολ ψηλό (Σολ = ένα τόνο κάτω από το Λα, αντί για μια οκτάβα κι ένα τόνο που είναι σήμερα). Ο Καρεκλάς δεν κουρδίζει έτσι, κουρδίζει όπως σήμερα, παίζει όμως σαν να είχε το παλιό κούρδισμα. Δηλαδή το Σολ το βαράει στην ανοιχτή τρίτη χορδή, παραβλέποντας τη διαφορά οκτάβας σε σχέση με όλη την υπόλοιπη μελωδία (που παίζεται στη χορδή Λα, την πρώτη).


Το βίντεο είναι κλιπάκι από ένα παλιό (1968) πλην πρωτοποριακό ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, που μπορούμε να το δούμε ολόκληρο εδώ.

Μια ακόμη φωτογραφία μπουζουκιού σε σύμπραξη με λαούτο και λύρα.

Ένα είδος μπουζουκιού έπαιζε και ο Μανώλης Μανασάκης(Γαλιανός) ο οποίος είχε χάσει το χέρι του, όταν τον καιρό που φεύγαν τα Γερμανικά στρατεύματα από την Κρήτη, ένας Γερμανός του έκανε “αναμνηστικό δώρο” έναν παγιδευμένο με εκρηκτικά αναπτήρα.

1 «Μου αρέσει»

το λινκ αυτο δεν λειτουργεί πλέον.
η ταινία αυτη υπαρχει εδω.

1 «Μου αρέσει»

Να προσθέσω και κάτι ακόμα που δεν ήξερα το 2013 που έγινε η συζήτηση:

Το μπουζούκι συνόδευε σχετικά ταχτικά το βιολί και στην Ικαρία. Τουλάχιστον καναδυό μπουζουξήδες που κάναν αυτή τη δουλειά είναι ακόμα εν ζωή, ή πάντως ήταν πριν λίγα χρόνια που τους γνώρισα.