Μπουζούκι για τους μη έχοντες

Καλημέρα σας.

Ανοίγω αυτό το θέμα γιατί θέλω να βοηθήσω άτομα που θέλουν να ασχοληθούν με το μπουζούκι αλλά δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα. Πριν ένα χρόνο ήμουν και εγώ ένα από αυτά τα άτομα που μου άρεσε η ιδέα να έχω ένα μπουζουκάκι αλλά δεν είχα την δυνατότητα να δώσω πάνω από 200?. Έτσι ψάχνοντας καιρό για ένα όργανο που θα μπορώ να το αποκτήσω χωρίς να πάρω “δάνειο”, βρήκα έναν οργανοποιό με το όνομα Καββαδίας Μιλτιάδης στο Καλοχώρι ο οποίος φτιάχνει μπουζούκια σε πολύ καλές τιμές. Αν κάνετε μια έρευνα στο internet βάζοντας το όνομα Καββαδίας Μιλτιάδης θα βρείτε και site με λεπτομέρειες. Ελπίζω με αυτό το θέμα να βοηθήσω αρκετούς (μικρούς και μεγάλους) που δεν έχουν την δυνατότητα αλλά έχουν το σαράκι να αποκτήσουν το δικό τους μπουζουκάκι.
Εγώ έχω ένα μπουζούκι του εδώ και ένα χρόνο και μπορώ να πω ότι είμαι ικανοποιημένος, σύμφωνα βέβαια και με τα λεγόμενα του δασκάλου μου γιατί εγώ δεν έχω ακόμα την εμπειρία για να κρίνω την ποιότητα ενός οργάνου.
:112:

δεν θέλω να απογοητεύσω κανέναν, εγώ πάντως τέτοιο όργανο (230 Ε σε μαγαζιά τύπου Νάκα) δεν θα έπαιρνα…
παρακάτω μια μετασκευή σε ένα τέτοιο “μαθητικό” όργανο

http://www.luthier.gr/index.php?topic=1873.0

και οι “τεχνικές πληροφορίες” του κατασκευαστή που προτείνεις για να βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του
http://www.kavvadias.com.gr/texnikes-odigies.html

Η δική μου γνώμη είναι ότι τέτοιο όργανο - που πολύ κακώς τα λένε “μαθητικά”, μάλλον κακό θα κάνει παρά καλό σε κάποιον που πρωτοπιάνει στα χέρια του μπουζούκι.
Νομίζω ότι τα 200-300 Ε επιπλέον, παρόλο που ίσως ακούγονται πολλά (… “αφού υπάρχει καινούργιο με 200”) είναι απαραίτητο έξοδο προκειμένου να έχεις κάποιο στοιχειωδώς αξιοπρεπές όργανο.
Αλλιώς - μεταχειρισμένο.

Καλα οργανα για το τζακι.Ειτε κρεμασμενα επανω σε αυτο διακοσμητικα,ειτε μεσα για θερμανση._

Πρόκειται για όργανα που καλύπτουν συγκεκριμένα μήκη και πλάτη τιμών…Στην ελεύθερη αγορά τα πάντα έχουν θέση και τα πάντα κρίνονται…

διαφωνώ με αυτή την λογική, ο καθένας στη δουλειά του οφείλει να παράγει ένα στοιχειωδώς σωστό προϊόν. αν δεν μπορεί ας μην το κάνει καθόλου. η τιμή δεν έχει σχέση με αυτό, αν κάποιος πετάξει στη θάλασσα 300 ευρώ γιατί δεν μπορεί να μαζέψει 500, άντε μετά να ξαναμαζέψει 300+500=800…

Το στοιχειωδώς σωστό προϊόν ποιος το ορίζει και ποιος το κοστολογεί στην συγκεκριμένη αγορά; Έχουμε κάνει ποικίλες συζητήσεις στα πλαίσια του φόρουμ για ποιότητες και τιμές…Των 200? τα όργανα είναι ό,τι να 'ναι; Δεκτό. Των 400? βιοτεχνικά, άνευ “χαρακτήρος”; Δεκτό. Των 1000 και 1500? υπερεκτιμημένα; Πάλι δεκτό! Μόνο που ότι και να λέμε εμείς τα πάντα τα καθορίζει η βασική εξίσωση της αγοράς Ζήτηση = f(Τιμής) και το αντίστροφο…

αν ο κόσμος ψωνίζει μόνο βάσει τιμής αυτά γίνονται… και μετά τρέχουν να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα όργανα, ή απλά αρχίζουν οι ανταλλαγές.
στοιχειωδώς σωστό όργανο εννοώ να έχει κάποιες βασικές αρχές οργανοποιίας (ώστε να έχει αντοχή και επιπλέον να είναι επισκευάσιμο), να είναι εύκολο στο παίξιμο (ώστε να μην πάθει ζημιά ο παίχτης ή να απογοητευτεί ο αρχάριος), να μην έχει προβλήματα και λάθη στην κατασκευή.
όταν γύρω μας πωλούνται όργανα με καπάκια-τσιγαρόχαρτο και λειψά καμάρια για εντυπωσιακή ένταση (που λίγο μετά γίνονται πλαδαρά), φάλτσες ταστιέρες, υπερευαίσθητα μάνικα, και γενικά προχειροκατασκευές με ημερομηνία λήξης, όσα και να δώσεις πεταμένα λεφτά είναι. και έχω δει τέτοια από 300 εώς 1300.
γενικά υπάρχει ένα πάνω και ένα κάτω όριο, παρακάτω δεν αξίζει να ασχοληθείς (γιατί δεν θα έχει ασχοληθεί ούτε ο μάστορας) και παραπάνω απλά πληρώνεις όνομα ή διακόσμηση. οι εξαιρέσεις είναι πολύ συγκεκριμένες (μοναδικά όργανα ή ιστορικά). μέσα στα όρια όμως, υπάρχει ο κανόνας της σχέσης τιμής/αξίας.

υγ: όποιος θέλει ας πάρει κινέζικο παπί και ας κάθεται να μαστορεύει από την πρώτη μέρα. στο τέλος θα έχει πληρώσει την τιμή του γιαπωνέζικου στα συνεργεία και πάλι μηχανάκι δεν θα έχει. είναι πιο κατανοητό τώρα;

Γελανε και οι γατες με τα παραπανω μπουζουκια.
Οποιος εχει μια φορα ακουμπησει τετοιο οργανο,καταλαβαινει οτι μονο για φτυαρια κανουν αν τους ξηλωσεις το καπακι.
Τα αλλα ειναι '‘να ‘χαμε,να λεγαμε’’.

Φίλε bourbou και ligarosa δεν διαφωνώ καθόλου μαζί σας, πιθανόν να μην “μετέδωσα” το μήνυμα σωστά…Αυτή την άποψη μπορούμε να έχουμε εμείς που έχουμε επαφή με το αντικείμενο και γνώσεις και εμπειρία…Όταν όμως ενας “άσχετος” με το θέμα γονέας μπεί σε ένα κατάστημα μουσικών ειδών - ξέρετε απο αυτά που έχουν σίγουρα κρεμασμένα τέτοια όργανα στις προθήκες τους - ψάχνοντας ένα μπουζούκι ή κιθάρα για το παιδί του, θα εντυπωσιαστεί απο την τιμή, θα παρασυρθεί απο την άγνοια και θα καταλήξει με ένα τέτοιο μπουζούκι ή μια αντίστοιχη κινέζικη κιθάρα, σχολιάζοντας στο τέλος “…μια χαρά για τα λεφτά του είναι…ασε που μπορεί να τα παρατήσει ο μικρός/η…”.

τώρα μιλάς σωστά… εγώ θα έβγαζα τα εισαγωγικά από το “άσχετος”, όλοι είμαστε άσχετοι κάπου και χρειαζόμαστε κάποιον για συμβουλή. δεν είναι κακό, αρκεί να μην κάνουμε του κεφαλιού μας και τα πληρώνουμε διπλά μετά (μιλάω ως παθών).
συμφωνούμε όμως ότι κάποια προϊόντα δεν θα έπρεπε καν να βγαίνουν στην αγορά; και ότι ένας λόγος που μπορεί κάποιοι να παρατάνε την μουσική είναι τα απαράδεκτα όργανα που κυκλοφορούνε; εσείς αν είχατε κατάστημα θα εμπορευόσασταν τέτοια ποιότητα;

1 «Μου αρέσει»

Εγώ δεν θα εμπορευόμουν τέτοιο όργανο. Ο Α ή Β όμως θα το εμπορευόταν. Και ξέρεις γιατί; Γιατί ξέρει πως δεν υπάρχει πιστοποιητικό (:wink: CE για μπουζούκια - αστεία πράγματα - και γιατί έχει αντιληφθεί πως υπάρχει αγοραστικό κοινό που θα δώσει αυτό το ποσό και ακόμη μικρότερο για να αγοράσει ότι μοιάζει με μπουζούκι…Γι’ αυτό και η αναφορά σε συναρτήσεις περί ζήτησης και προσφοράς…

Προσωπικά, όταν πριν κάπου 3 χρόνια μου χαρίσανε ένα τέτοιο μπουζούκι - με σπασμένο το μπράτσο κάτω από το καράολο - και ιδίως όταν το πήρα από το μάστορα κολλημένο “σαν καινούργιο”, ένιωθα σαν παιδάκι που το επισκέφτηκε (πασχαλιάτικα) ο άγιος βασίλης.

Για να μην παρεξηγηθώ δεν άνοιξα το θέμα αυτό ούτε για διαφήμιση ούτε για να πω οτι τα συγκεκριμένα όργανα είναι κάτι το αξιόλογο. Άλλωστε 140?το πήρα, δεν περίμενα να είναι κάτι εντυπωσιακό. Και θα το ξαναπώ εμπειρία δεν έχω σχετικά με την ποιότητα των οργάνων αλλά σίγουρα το όργανο δεν είναι “φτυάρι” όπως το είπε κάποιος (φυσικά καταλαβαίνω γιατί το είπε), αλλά είναι ένα μέσον που εμένα ελπίζω να με οδηγήσει στο να μάθω να παίζω και μετά αν θα έχω την οικονομική δυνατότητα θα κοιτάξω φυσικά να πάρω κάποιο καλό μπουζουκάκι. Και για να μην τα ισοπεδώνουμε και τα τσουβαλιάζουμε όλα, έχω δει όργανο των 1800? φτιαγμένο από γνωστό κατασκευαστή να τρίζει και να ταστάρει και ο ιδιοκτήτης που το έχει να λέει οτι είναι ευχαριστημένος για τα λεφτά που έδωσε.

μην ανησυχείς, δεν παρεξηγεί κανένας. κουβέντα κάνουμε.
για το τελευταίο που λες, όταν κάποιος δίνει τόσα λεφτά για κάτι λογικό είναι να το υπερασπίζεται για να μην παραδεχτεί την λάθος επιλογή του…

Νικο δεν ειναι λαθος επιλογη του φιλου. Λαθος ειναι να παρεις κατι με 140 και να προσπαθεις να πεισεις, πρωτα απο ολα τον εαυτο σου, και μετα τους αλλους οτι αξιζει για 1000. Και για μενα φτυαρι ειναι, αλλα απο οτι καταλαβαινω στην παρουσα φαση ο φιλος αυτο μπορουσε να διαθεσει, και αυτο πηρε για να εχει κατι να γρατζουναει, δεν ειναι κακο. Δεν εχασε και κατι πολυ σπουδαιο, 140 εδωσε. Αν μπει ομως στην διαδικασια επισκευης, να φτιαξω αυτο ,να βελτιωσω το αλλο… ναι θα του κοστισει παραπανω απο οσο να επερνε ενα αξιοπρεπεστατο μεταχειρισμενο, ισως και καινουργιο οργανο!

δεν λέω για τα 140 (που καλά τα λες), αλλά για τα 1800. γιαυτό διευκρίνησα “για το τελευταίο που λες”.

ναι οκ, εκει συμφωνω και εγω, αλλα εκει ειναι η ταμπελα που τα κανει ολα…

"Λαθος ειναι να παρεις κατι με 140 και να προσπαθεις να πεισεις, πρωτα απο ολα τον εαυτο σου, και μετα τους αλλους οτι αξιζει για 1000. "
Μπορεί να μην κατάλαβα για το νόημα της παραπάνω απάντησης από τον Ζαχαριαδάκη αλλά εγώ δεν είπα οτι αξίζει το μπουζούκι που αγόρασα απο τον Καββαδία για 1000 ?. Προς θεού δεν θεωρώ τον εαυτό μου καν γνώστη του αντικειμένου για να κρίνω την αξία ενός οργάνου. Εγώ το μόνο που είπα είναι οτι κάποιος που δεν μπορεί λόγο οικονομικών να πάρει ένα όργανο μεγαλύτερης αξίας. Μπορεί να βρει τρόπο για να “ξύσει την ψώρα του” με ένα φτηνό οργανάκι που αντί να το πάρει από κάποιο κατάστημα με 220? μπορεί να το πάρει κατ ευθείαν από τον τύπο αυτό πολύ φθηνότερα.

εσυ καλα εκανες, αυτο γραφω.

οκ σορυ παρεξήγησα. Πάντως είδα παλαιότερες συζητήσεις για τα εν λόγο μπουζούκια σαν το δικό μου και έσκασα στα γέλια με τους σχολιασμούς ανθρώπων που γνωρίζουν από κατασκευή οργάνων για το πόσο κακοκατασκευασμένα είναι. Η αλήθεια είναι οτι όντως αναγνώρισα πολλά από τα προβλήματα που έχει και με παιδεύουν κάθε φορά που παίζω. Και όντως συμφωνώ οτι αν έχεις την δυνατότητα και είσαι σίγουρος οτι δεν θα σταματήσεις να μαθαίνεις μετά από ένα εξάμηνο γιατί σου έφυγε το μεράκι καλό είναι να πάρεις από την αρχή ένα καλό μπουζουκι. Από την συζήτησή μας μια μόνο απορία μου έμεινε και είναι αν από όλες αυτές τις δυσκολίες στην μάθηση που θα έχω λόγο κακής κατασκευής του μπουζουκιού τελικά θα με βοηθήσει γιατί θα μάθω σε ένα δύσκολο όργανο και οτι άλλο θα πάρω αργότερα θα μου φαίνεται πανεύκολο (παράδειγμα σαν να παίρνεις αυτοκίνητο με υδραυλικό τιμόνι ενώ έμαθες να οδηγάς σε αυτοκίνητο με μηχανικό) ή αν τελικά θα μου αφήσει τίποτα κουσούρια στο παίξιμό μου και στο αυτί μου.