Μπουζούκι για καλό ξεκίνημα

Καλησπέρα στη ρεμπετο-παρέα!
Με λένε Βασιλική και αγαπώ πολυ το ρεμπέτικο, αν και δεν παίζω κάποιο οργανο. Το αγόρι αγαπά πολύ τη ρεμπέτικη μουσική και σκεφτεταί να μάθει μπουζούκι. Με αφορμή λοιπόν τα γενέθλια του σκέφτηκα να του το κάνω δώρο. Επείδη δε γνωρίζω πολλά θα χρειαστώ τη βοηθειά σας.

Τι τύπος μπουζουκιού ενδεικνυται για έναν αρχάριο;
Ποιους κατασκευαστές θα μου προτείνατε;

Μπορώ να διαθέσω το πάαααρα πολυ 500 ευρώ. Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη βοήθεια!

Τι ωραιο δώρο! Πες μας κάποια πράγματα για να μπορέσουμε να σου πούμε τη γνώμη μας. Ζεις εκτός Ελλάδας; Θα μπορέσεις να το πάρεις από εδώ το όργανο; Θα το παραγγείλεις από το ιντερνετ; Ποιοι μουσικοί η ποια τραγούδια αρέσουν στο φίλο σου;

1 «Μου αρέσει»

Από τη στιγμή που η μουσική είναι τα ρεμπέτικα, λίγο ρόλο παίζει ποιός συνθέτης ή ποιά τραγούδια. Ένα “ειλικρινές” τρίχορδο, λοιπόν και μάλιστα, εύκολα σήμερα αυτά γίνονται μέσω ιντερνέτ. Μπές στο “μάτσικας” και δες ποιά μοντέλα υπάρχουν στα περίπου 400 Ε (προσοχή, θα υπάρχει και κόστος θήκης και ίσως μεταφοράς), που είναι μιά χαρά για αρχάριο και συγχρόνως κάπως μερακλή. Για μένα, η ασφαλέστερη πρόταση σε αυτό το κόστος. Μεταξύ των δύο ή τριών μοντέλων, δεν νομίζω να είναι παραπάνω, μπορούμε να βοηθήσουμε πάλι για να προχωρήσεις στην τελική απόφαση.

Λίγο ρόλο (καθόλου μάλλον για αρχάριο) παίζει αν εννοούμε όλοι το ίδιο πράγμα όταν λέμε ρεμπέτικο. Γιατί αν ο ένας εννοεί Μάρκο και ο άλλος Ζαμπέτα , Χιώτη και Καζαντζίδη, τότε ίσως και να παίζει λίγο ρόλο.

Εν πάση περιπτώσει, ρίξε μια ματιά και στο trixordo.com .Είναι σελίδα κατασκευαστή. Θα βρεις 2-3 φθηνά όργανα. Υπάρχουν και βίντεο με τα όργανα , οπότε παίρνεις και μια ιδέα σε σχέση με τον ήχο. Στα έξοδα, όπως πολύ σωστά επισημάνθηκε παραπάνω, υπολόγιζε θήκη και μεταφορικά.


Πάντως, ένα φθηνό του Μάτσικα που έπεσε στα χέρια μου, ήταν αξιοπρεπέστατο όντως!

Στην εποχή της πληροφόρησης και του ιντερνετ είναι πολύ εύκολο με κάποιο τηλεφώνημα ή email να πάρεις όποια πληροφορία θες απο όποιον κατασκευαστή θες. Αναφερόμενος μόνο στη Θεσσαλονίκη - μιας και δεν υπάρχει άλλη εμπειρία απο άλλους κατασκευαστές της χώρας - θα σου πρότεινα να ρίξεις μια ματιά στα site των Δεκαβάλά (www.dekavalas.gr) και Στάμκου (www.stamkos-bouzouki.com). Ο πρώτος - με δεδομένη την ποιότητα του - έχει ρίξει σημαντικά τις τιμές στις “φτηνές” σειρές του, ενώ ο δεύτερος, στην οικονομική του σειρά, κατασκευάζει απλά…οργανάρες. Άλλες επιλογές,λαμβάνοντας υποψην την παράμετρο των 500?, είναι ο Μάτσικας (www.matsikas.gr) και ο Ισίδωρος με τον Αντρέα Παπαδάμο (www.trixordo.com), απο τους οποίους όμως δεν έχω προσωπική εμπειρία…Καλό ψάξιμο!

Όσον αφορά τον τύπο μπουζουκιού που ενδείκνυται για ένα αρχάριο, αυτός είναι ένας: Ο φίλος σου να είναι τύπος που αγαπάει την μουσική και το μπουζούκι και έχει όρεξη να μάθει…Τα υπόλοιπα πέρι τρίχορδου ή τετράχορδου έρχονται μετά…

Ειλικρινά ευχαριστώ κάθε εναν ξεχωριστά για το χρόνο του και τις σημαντικές πληροφορίες που παραθέτει. Έχω ήδη βοηθηθεί αρκετά. Παραμένει ερωτηματικό στο κεφάλι μου ο τύπος του μπουζουκιού γιατι είναι σημαντικό για την τελική απόφαση. Υπάρχει κάποιο άλλο σχετικό ποστ στο οποίου αναλύονται οι τυποι και οι διαφορές τους ετσι ώστε να αποκτήσω μια γενική αποψη και να μπορέσω να πάρω την απόφαση μου;

Ευχαριστω και πάλι!

Τι εννοείς ''τύπο" μπουζουκιού?Τρίχορδο ή τετράχορδο?

Ναι, τρίχορδο ή τετράχορδο! Σημειώση: Το παλικάρι παίζει πολλα χρόνια βιολί. Ισώς σας βοηθήσει αυτο.

Αν κάνεις μια αναζήτηση , θα βρεις πολλά θέματα για τρίχορδο η τετραχορδο. Για τα ρεμπέτικα, οι πιο πολλοί εδώ μέσα μάλλον θα σου πρότειναν το τρίχορδο (αν εννοούμε το ίδιο πράγμα όταν λέμε ρεμπέτικο, που μάλλον το ίδιο εννοούμε αν κρίνω από τον αγαπημένο σου συνθέτη ).


Το βιολί δεν νομίζω ότι παίζει κάποιο ρόλο, εκτός του ότι γενικά θα δυσκολευτεί λιγότερο να μάθει το καινούριο όργανο!

Κάνοντας λίγο “χαβαλέ” θα έλεγα ότι και ο Τσιτσάνης έπαιζε βιολί, όπως και τρίχορδο.

Πέραν της πλάκας όμως, το θέμα είναι υποκειμενικό και από τη στιγμή που είναι “νέος” στο χώρο των εγχόρδων με τάστα είναι καθαρά θέμα γούστου.
Υποκειμενικά (και μόνο) λόγω ότι σου (και του) αρέσει το ρεμπέτικο θα πρότεινα τρίχορδο μπουζούκι.

:106::106:ΑΧΧΧΧΧΧ!!! :)τυχεράκια
καμιά φίλη με τα ίδια γούστα έχεις:241: