Μπορείτε να μου πείτε αν ο χορός είναι ελληνικός?

Στο 0:21 μπορείτε να μου πείτε αν ο χορός είναι ελληνικός?

μπορει ο χορογραφος να πηρε φιγουρες απο ελληνικους χορους…

Αρχαίος ελληνικός, από την εποχή της Xena the warrior princess. :upside_down_face:

5 «Μου αρέσει»

Κλαιωωω :joy::joy::joy:.Οι περισσότεροι στα σχόλια στο YouTube το πέρασαν για ελληνικό.Αυτος που έγραψε τη μουσική είναι Έλληνας.Ειπα να ζητήσω τη γνώμη από το φόρουμ σας

1 «Μου αρέσει»

Δεν ξέρω (δεν το νομίζω κιόλας) αν έχει σημεία που να ταυτίζονται ακριβώς με κάποιον ελληνικό χορό, αλλά όλη μαζί η εικόνα ναι, παραπέμπει σε διάφορα ελληνικά, από χασάπικο (χορευτές στη γραμμή πιασμένοι από τους ώμους) μέχρι ποντιακά (κούνημα ώμων) και άλλα (κάτι βηματάκια που σαφώς θυμίζουν ελληνικούς παραδ. χορούς). Όπως και η εικόνα που κάνουν όλοι μαζί άσπρο πάτο τα ρακοπότηρα.

Χωρίς βέβαια να ξέρω αν όλα αυτά εξίσου παραπέμπουν και σε εικόνες από άλλες βαλκανικές χώρες.

Από πού είναι;

Πάντως και η μουσική θυμίζει κάτι παλιό ελληνικό, με την ίδια και πάλι επιφύλαξη, πως ό,τι είναι ελληνικό μπορεί κάλλιστα να μην είναι αποκλειστικά ελληνικό. Αλλά εδώ δεν είναι μόνο το γενικό στυλ, υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο τραγούδι που… προσπαθεί να μου 'ρθει στον νου και δε μου 'ρχεται. Μήπως το Κόνιαλι («Παστουρμάς»; ) Αν είναι αυτό, είναι κλασικό παράδειγμα μελωδίας κοινής σε πολλούς λαούς, τουλάχιστον Τούρκους και Έλληνες.

2 «Μου αρέσει»

Από την Σερβία.Οι περισσότεροι είπαν ελληνικό . Κάποιοι Τούρκοι είπαν ότι είναι το halay αλλά δεν μου μοιάζει.Εμενα μου θύμισε ελληνικό.

Μα αυτό είναι κάργα χορογραφημένο. Δεν μπορεί αυτό το πράμα να θεωρηθεί “λαϊκός χορός”… Έμπνευση των συντελεστών της παραγωγής είναι, φυσικά χτισμένο πάνω σε βαλκανικά λαϊκά πρότυπα. Πάντως, ο ρυθμός μπουμ πα -μπουμ πα δεν είναι ελληνικός, εκτός αν τον πετύχουμε σε καμμιά σκυλάδικη εκτέλεση ελληνικών κομματιών.

1 «Μου αρέσει»

Ναι δεν όλο ελληνικό.Ρωτησα αν σας θυμίζει το συγκεκριμένο κομμάτι ελληνικό χορό.Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις

Κάπως έτσι.
Ο συνθέτης του εν λόγω κομματιού μου φαίνεται ότι γενικότερα επιδίδεται σε αυτό που εισπράττω ως καψουροπόπ ασματογραφία :upside_down_face:

1 «Μου αρέσει»

Προφανώς, αλλά μπορεί κανείς να πάρει έναν υπαρκτό λαϊκό χορό, να κρατήσει τα βήματα, και να χορογραφήσει το υπόλοιπο φτιάχνοντας κάτι που δεν είναι λαϊκός χορός, δεν έχει συνολική αισθητική λαϊκού χορού αλλά τηλεοπτικής υπερπαραγωγής, όμως έχει αναφορές σε λαϊκούς χορούς. (Ανάλογα όπως μπορείς να γράψεις ένα καψουροπόπ τραγούδι ενσωματώνοντας κάποιες μουσικές φράσεις από συγκεκριμένο παραδοσιακό σκοπό…) Το αποτέλεσμα, στο βίντεο που είδαμε, είναι πράγματι αυτό. Το ερώτημα είναι αν τα βήματα υπάρχουν σε λαϊκό χορό, ελληνικό. Καταπώς φαίνεται μέχρι τώρα, η απάντηση είναι όχι.

Εγώ πάντως δεν εισπράττω τίποτα απ’ τη συγκεκριμένη μπουποκαψουροποπ κατάσταση και, αρκετά ασχοληθήκαμε, θα έλεγα…

Δεν ρώτησα αν σας αρέσει.Και ηρεμήσετε λίγο…Δεν είστε ανώτεροι επειδή ακούτε ρεμπέτικο.Μετατρεπεται ένα όμορφο πράγμα όπως μουσική σε μισος

Καλά, μην αρπάζεσαι! Αφού βλέπεις ότι κι όσοι δηλώνουν απερίφραστα ότι δεν τους αρέσει (κι ας μην ερωτήθηκαν), ασχολήθηκαν παράλληλα και με την αρχική ερώτηση.

Μιας κι είσαι νέο μέλος, Γιάννη, και χωρίς να ξέρω αν πριν γραφτείς συνήθιζες να διαβάζεις Ρεμπέτικο φόρουμ, λάβε υπόψη σου ότι ενώ εδώ γενικά προσπαθούμε να ανοίγουμε νήματα μ’ ένα συγκεκριμένο θέμα και να το συζητάμε, ωστόσο τη φυσική ανθρώπινη τάση να ξεστρατίζουμε καμιά φορά την κουβέντα και προς άλλα θέματα δεν την καταδικάζουμε.

(Αν κάποιος έλεγε ότι του αρέσει, δε νομίζω να ενοχλούσε κανέναν, όσο κι αν δεν ήταν αυτή η ερώτηση. Άρα, ούτε κι αν πει ότι δεν του αρέσει.)

3 «Μου αρέσει»

Δικαιώμα του μην του αρέσει.Εφοσον είναι επιθετικός μπορώ να γίνω και εγώ.
Υγ Είναι υποκριτικό να ακούς ρεμπέτικο και να σε ενοχλούν τα καψουροποπ

Είναι;

Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει θέμα ξεχωριστής συζήτησης. Δεν το ‘χω ξανασκεφτεί και δεν έχω καμία άποψη επί του θέματος, αλλά κι εσύ μην το πετάς έτσι ξερά: αν το αναπτύξεις λίγο (αν σ’ ενδιαφέρει φυσικά κάτι τέτοιο) μπορεί να βγάλει ψωμί.

Καλά, δώσε και λίγο χρόνο μέχρι να συνηθίσεις τον τρόπο που εκφράζεται ο καθένας. Οι παρανοήσεις ελλοχεύουν παντού.

Και ποιο θα 'ναι το κέρδος;

1 «Μου αρέσει»

Δεν γίνεται να ακούς ρεμπέτικο που μιλά για έρωτα και να κράζεις τα καψουροποπ που μιλάν για έρωτα.Εχω τέτοια στάση γιατί έχω βαρεθεί να βλέπω άτομα να νιώθουν ανώτεριλα επειδή ακούνε κάποιο είδος και να κράζουν αλλά.Και συνήθως είναι άτομα που ακούν έντεχνο.Δεν περίμενα και όσοι ακούν ρεμπέτικο να είναι σνομπ.Δεν με πειράζει αν δεν αρέσει σε κάποιον.Απλα έκανα μια ερώτηση.Και κάποιοι έβγαλαν τη σνομπιασης τους.

Μόνο του σπανού τα γένια δε γίνονται. Άλλωστε σε κάθε είδος τραγουδιών υπάρχουν και ερωτικά, συνήθως κατά πλειοψηφία, αλλά δεν τ’ ακούν όλοι όλα.

1 «Μου αρέσει»

Αγαπητέ anon6911115, υπάρχουν τραγούδια που μιλάν για έρωτα και θεωρούνται από κάποιους ωραιότατα, υπάρχουν άλλα για το ίδιο θέμα που κάποιοι θεωρούν λιγότερο ωραία, υπάρχουν και κάποια που κάποιοι θεωρούν κάκιστα. Φυσικά, ο καθένας θα ακούσει κατά τεκμήριον τα τραγούδια που του αρέσουν και εξυπακούεται, ότι εδώ στο ρεμπέτικο φόρουμ η πλειοψηφία αρέσκεται στα ρεμπέτικα, ερωτικά τε και άλλα. Με το τί είδος μουσικής θεωρείται ανώτερο και τί κατώτερο, ποτέ δεν ασχοληθήκαμε σοβαρά εδώ στο φόρουμ.

Υ.γ.:

Να υποθέσω ότι μιλάς για ανώτερα συναισθήματα που κάποιοι τυχόν νοιώθουν και απλά έγινε λανθασμένη πληκτρολόγηση, ή πρόκειται για τη λέξη (η) ανωτερίλα με λάθος τονισμού;

καταρχάς

  • η ρυθμολογία είναι 2/4 στα 1/4=150 και αναλύεται σε
    (1/8+1/16+1/16+1/8 παρεστιγμένο + 1/16)
    είναι ανατολίτικο τσιφτετέλι
  • κινητική ο χορός είναι σε ευθεία γραμμή μετωπικός και επανερχόμενος
    με προέλευση σλαβική (σέρβικη) και μάλλον χορογραφία
    -η αίσθηση ότι πιθανόν είναι ελληνικής προέλευσης
    οφείλεται στο γεγονός ότι στους παραδοσιακούς χορούς της πατρίδος μας
    παρεισφρύουν στοιχεία από τους δύο προαναφερθέντες άξονες,
    αν και υπάρχουν ενδείξεις για την ακριβώς αντίθετη πορεία
1 «Μου αρέσει»

Εγώ το βλέπω τεσσάρι, όπως όλα τα τσιφτετέλια. Στα 2 / 4 ο τονισμός είναι στο 2, εδώ έχουμε τονισμό στα 1 και 3.