Μοσχόμαγκες

Ψάχνω όσο γίνεται περισσότερα στοιχεία γιά τους “μοσχόμαγκες” και το “Μοσχομαγκικό κόμμα” του Μπουζέλου, τις σχέσεις με τον Κωλέττη κ.λ. Μπορεί κανείς να με βοηθήσει; Ελένη;

John Petropoulos, θα έλεγα χωρίς να τον έχω ο ίδιος ψάξει. Και γενικότερα, θέλει ψάξιμο και μελέτη ακριβώς της εποχής.

Για αρκετές πληροφορίες έγκυρες και διασταυρωμένες συνιστώ το βιβλίο του Μιχάλη Λαμπρινίδη, “Η Ναυπλία”, Αθήνα, 1950.

Κώστα, δώσε μου ένα κανονικό e-mail για να μη ζαλίζουμε και τους υπόλοιπους.

δωστε και σε μας λιγη γνωση,
κι αν ζαλιστουμε καλο κανει.

Μετά τη μελέτη, Νίκο (οι έχοντες να μελετήσουν, δηλαδή).

Οι «Μοσχόμαγκες» ήταν άνδρες νεαρής κυρίως ηλικίας, εξαθλιωμένοι από την πείνα, τις κακουχίες και τις επιδημίες που εξασφάλιζαν ένα ξεροκόματο κάνοντας τους αχθοφόρους των αποσκευών των ξένων που έφταναν στο Ναύπλιο, στο βόρειο προμαχώνα, τον προμαχώνα «του Μόσχου», από όπου πήραν και το όνομά τους.
Ο προμαχώνας είχε αυτή την ονομασία προς τιμή του Δημητρίου Νικολάου ή Μοσχονησιώτη (λόγω καταγωγής από τα Μοσχονήσια) ή Μόσχου, ο οποίος απελευθέρωσε μαζί με το Σταϊκόπουλο το Παλαμήδι από τους Τούρκους, το 1822.
Άρα, η ονομασία τους αυτή ισχύει για μετά το 1822 και ίσως έως και το έτος 1866 που κατεδαφίστηκε ο προμαχώνας αυτός.
Ανήκουν και αυτοί στις μάζες εκείνες που η πένα ενός σύγχρονου αστού θα χαρακτήριζε ανερυθρίαστα “περιθώριο”, αγνοώντας την πληθυσμιακή τους δύναμη και τις ευθύνες της ίδιας της άρχουσας τάξης για την εξαθλίωσή τους ή για τη χρησιμοποίησή τους όποτε κι όπως βόλευε το σύστημα.
Έτσι, «Μοσχομαγκίτες» ονομάστηκαν αργότερα και όσοι εξαθλιωμένοι στρατολογήθηκαν ως οπαδοί του φιλογαλλικού κόμματος του Κωλέττη, όπως και οι «Μπαρλαίοι» του φιλοαγγλικού και οι «Ναπαίοι» του φιλορωσικού.
Ονομάστηκαν «Μοσχόμαγκες» και αυτή τη φορά, ίσως γιατί συνέχιζαν να εκτελούν χρέη αχθοφόρου ίσως και γιατί το Μέγαρο της Γαλλικής Πρεσβείας (οικία Τρικούπη) συνόρευε με τον προμαχώνα του Μόσχου.

Η ονομασία «Μοσχόμαγκες» απαντά και λίγο αργότερα στην Αθήνα, τη νέα πρωτεύουσα του κράτους, για τους «αγυιόπαιδες» που τριγύριζαν στην Παλαιά Αγορά.

«Μοσχόμαγκες» ονομάστηκαν και όσοι στρατολογήθηκαν ως οπαδοί του Επαμεινώνδα Δεληγεώργη, κατά την περίοδο 1865-1875.