Κατελάνος στο Βόλο ή Μιλάνος; . μπουζούκι/ταβερνιάρης

Ο Σάκης Πάπιστας στη σελίδα του στο FB(αναφορά στον Γιάννη Σταμούλη),
παραθέτει την μαρτυρία του Σταμούλη στον Σχορέλη, για κάποιον στο ΒΌΛΟ ονόματι Κατελάνο (έπαιζε μπουζούκι και διατηρούσε ταβέρνα).
Υπάρχει κατι για αυτόν τον “πρωτεργάτη” ?

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: 1912 – 1982
ΕΡΜΗΝΕΥΤΗΣ – ΣΥΝΘΕΤΗΣ – ΣΤΙΧΟΥΡΓΟΣ – ΟΡΓΑΝΟΠΑΙΚΤΗΣ

1 «Μου αρέσει»

Μήπως ήθελε να πει Μιλάνο αντί Κατελάνο? Ή το μεταφέρει ο Σχορέλης λάθος? Γιατί πρωτεργάτες του μπουζουκιού στο Βόλο και με ταβέρνα ήταν οι Μιλάνοι.

λες να έκαναν τέτοιο λάθος ? έτσι είναι γραμμένο.

< …… Στα 1930 στο Βόλο υπήρχε ένας φημισμένος μπουζουξής, ο γέρο-Κατελάνος, που ‘χε δικό του μαγαζί. Αυτός έπαιζε μπουζούκι πριν το 1900 και βάλε.>

Από εδώ τα στοιχεία ταιριάζουν.
Ο Νίκος Μιλάνος πατέρας του Στέφανου πεθαίνει το 1934 την ίδια χρονιά που το μαγαζί ονομάζεται “Σκάλα”.
Ο Στέφανος ανοίγει το μαγαζί στην περιοχή του Αγ. Νικολάου Βόλου το 1919.
Αν τα βάλεις με την σειρά ταιριάζουν και υποδεικνύουν ότι ή ο Σχορέλης έχει μεταφέρει λάθος το όνομα ή ο Σταμούλης δεν θυμάται καλά. Πάντως είναι “περίεργο” τα δύο ονόματα να έχουν την ίδια κατάληξη “λάνος” και να αναφέρονται σε ίδια εποχή και στην ίδια περιοχή. Εξάλλου πόσους φημισμένους μπουζουξήδες έβγαλε ή είχε ο Βόλος ειδικά εκείνη την εποχή?

Περίεργο είναι επίσης ότι ο Στέφανος, τη δεκαετία ΄30, δεν γίνεται να λέγεται «γερο – Μιλάνος», ένας 40άρης ήταν. Ο πατέρας του ο Νίκος, με τη γνωστή φωτογραφία στην Πορταριά με το μπουζούκι με στριφτάρια, πέθανε το 34 και δεν φαίνεται να ασχολήθηκε και πολύ με την ταβέρνα που άνοιξε ο γιός του. Άρα το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι για τον νεαρό τότε Σταμούλη, ο φτασμένος ταβερνιάρης και μπουζουξής Στέφανος Μιλάνος φάνταζε “γέρος”. Κατελάνος πάντως στο Βόλο, και “φημισμένος μπουζουξής και ταβερνιάρης”, δεν παίζει.

Επί τη ευκαιρία, που είμαστε στον Βόλο, έχει κάποιος την εκπομπή του Γεραμάνη για τη Σκάλα?
Θα την ήθελα!
Είχα κάνει ο ίδιος την ηχογράφηση με Sony TC5 pro, αν θυμάμαι καλά το μοντέλο.

ΥΓ
Το βρήκα Sony TC-D5 PRO II. ήταν. Μαζί με ένα Stereo Mic
Ε βρε ευκολίες που υπάρχουν σήμερα με το WWW.!

2 «Μου αρέσει»

Νίκο, ο πατέρας του Στέφανου ο Νίκος δεν ξέρουμε αν πριν πεθάνει ζούσε στον Βόλο ή στην Πορταριά. Το ξέρω ότι είναι λίγο τραβηγμένη υπόθεση αλλά για μένα είναι πιθανότερο ο “γέρος” μπουζουξής να ήταν όντως ο γέρο Νίκος που λογικά θα περνούσε χρόνο στην ταβέρνα του γιού του. Άλλο το να “ασχολείται” και άλλο να περνάει χρόνο. Ο Σταμούλης πάντως ισχυρίζεται ότι “ο γέρο - Κατελάνος έπαιζε μπουζούκι πριν το 1900 και βάλε”. Λογικά λοιπόν δεν αναφέρεται στον Στέφανο αλλά στον πατέρα του Νϊκο.

1 «Μου αρέσει»

Σπύρο τις ηχογραφήσεις από την εκπομπή του Γεραμάνη βρήκα μόνο.

2 «Μου αρέσει»

Ευχαριστώ!
Ναι αυτό είναι ένα κομμάτι.
Δεν βρήσκω τα άλλα όμως ?
Όπως είδα υπάρχει αρκετό υλικό στο YTμε τους Μιλαναίους! Πολύ ευχάριστο αυτό !

1 «Μου αρέσει»

Πάντως είναι γνωστό το όνομα Κατελάνοι. Σαν κάτι να 'χα διαβάσει πως ήταν οικογένεια νταήδων (;;;)… Δεν είναι εντελώς ασύμβατο ούτε με το να έχει ταβέρνα ένας από αυτούς ούτε με το να παίζει μπουζούκι.

Για βοηθήστε ρε παιδιά!

Ναι, αλλά όχι στον Βόλο.

Οι Κατελάνοι ήταν περιβόητοι χίτες την περίοδο της κατοχής, και μετά ανέλαβαν την περιοχή του μεταξουργείου ως προστάτες, νταβατζήδες, κτλ. Ιδιαίτερα γνωστοί είναι για το επεισόδιο με την Μπέλλου και τον ξυλοδαρμό της. Πιθανότερα ήταν μανιάτικης καταγωγής.
" Το 1952, ένας από τους Κατελάνους (οικογένεια παλικαράδων, χαφιέδων της Ασφάλειας) απείλησε με βιαιότητα το Γενίτσαρη, επειδή δεν έπαιξε αμέσως μια παραγγελιά. Ο Γενίτσαρης άρπαξε το μαχαίρι, που είχε κάτω από το μαξιλάρι της καρέκλας του, και τόχοσε στο λαιμό του Κατελάνου. Ο Κατελάνος δεν πέθανε. Ο Γενίτσαρης έπαψε να εμφανίζεται στα μπουζουκομάγαζα ως το 1972, που τον έπεισα να εμφανιστεί στο Κύτταρο."
Αναφορά του Πετρόπουλου.
Πηγή: Μαχαίρια και κουμπούρια – Κλεφτρόνια

Άλλη ανάρτηση γι αυτούς:
Πηγή: Συνδεθείτε στο Facebook | Facebook

1 «Μου αρέσει»

Και υπήρξε και μεταγενέστερο θέμα με πρωταγωνιστές τους Κατελάνους, δεν θυμάμαι πότε, όπου νομίζω τελικά κάποιος τους κατέληξε φυλακή. Δεν θυμάμαι και τον λόγο ή την αφορμή, αλλά σίγουρα δεν ξεκίνησε από πολιτικές αντιπαραθέσεις, όπως η ιστορία με τη Μπέλλου.

Με αφορμή το σκηνικό στην “Μαντουμπάλα” το 1959, σπέσιαλ πληροφόρηση για τα “μπουμπούκια” Κατελαναίους από την εφημ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ (25/10/1959):

5 «Μου αρέσει»

τα βγαζει εξω ο κοσμος, δεν τα κραταει για την παρτυ του οπως μερικοι-μερικοι…

και

Αυτό είναι βιογραφικό! Όχι παίζουμε?
Άνδρας με ιστορία και με παρελθόν!
Μπομπούκι :bouquet:

ειχαν πλατες πολιτικους. κατι που συνεχιζεται ακομα… τα βλεπουμε και στις ταινιες.

1 «Μου αρέσει»