Κατελάνος στο Βόλο ή Μιλάνος; . μπουζούκι/ταβερνιάρης

Ο Σάκης Πάπιστας στη σελίδα του στο FB(αναφορά στον Γιάννη Σταμούλη),
παραθέτει την μαρτυρία του Σταμούλη στον Σχορέλη, για κάποιον στο ΒΌΛΟ ονόματι Κατελάνο (έπαιζε μπουζούκι και διατηρούσε ταβέρνα).
Υπάρχει κατι για αυτόν τον “πρωτεργάτη” ?

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: 1912 – 1982
ΕΡΜΗΝΕΥΤΗΣ – ΣΥΝΘΕΤΗΣ – ΣΤΙΧΟΥΡΓΟΣ – ΟΡΓΑΝΟΠΑΙΚΤΗΣ

1 «Μου αρέσει»

Μήπως ήθελε να πει Μιλάνο αντί Κατελάνο? Ή το μεταφέρει ο Σχορέλης λάθος? Γιατί πρωτεργάτες του μπουζουκιού στο Βόλο και με ταβέρνα ήταν οι Μιλάνοι.

λες να έκαναν τέτοιο λάθος ? έτσι είναι γραμμένο.

< …… Στα 1930 στο Βόλο υπήρχε ένας φημισμένος μπουζουξής, ο γέρο-Κατελάνος, που ‘χε δικό του μαγαζί. Αυτός έπαιζε μπουζούκι πριν το 1900 και βάλε.>

Από εδώ τα στοιχεία ταιριάζουν.
Ο Νίκος Μιλάνος πατέρας του Στέφανου πεθαίνει το 1934 την ίδια χρονιά που το μαγαζί ονομάζεται “Σκάλα”.
Ο Στέφανος ανοίγει το μαγαζί στην περιοχή του Αγ. Νικολάου Βόλου το 1919.
Αν τα βάλεις με την σειρά ταιριάζουν και υποδεικνύουν ότι ή ο Σχορέλης έχει μεταφέρει λάθος το όνομα ή ο Σταμούλης δεν θυμάται καλά. Πάντως είναι “περίεργο” τα δύο ονόματα να έχουν την ίδια κατάληξη “λάνος” και να αναφέρονται σε ίδια εποχή και στην ίδια περιοχή. Εξάλλου πόσους φημισμένους μπουζουξήδες έβγαλε ή είχε ο Βόλος ειδικά εκείνη την εποχή?

Περίεργο είναι επίσης ότι ο Στέφανος, τη δεκαετία ΄30, δεν γίνεται να λέγεται «γερο – Μιλάνος», ένας 40άρης ήταν. Ο πατέρας του ο Νίκος, με τη γνωστή φωτογραφία στην Πορταριά με το μπουζούκι με στριφτάρια, πέθανε το 34 και δεν φαίνεται να ασχολήθηκε και πολύ με την ταβέρνα που άνοιξε ο γιός του. Άρα το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι για τον νεαρό τότε Σταμούλη, ο φτασμένος ταβερνιάρης και μπουζουξής Στέφανος Μιλάνος φάνταζε “γέρος”. Κατελάνος πάντως στο Βόλο, και “φημισμένος μπουζουξής και ταβερνιάρης”, δεν παίζει.

Επί τη ευκαιρία, που είμαστε στον Βόλο, έχει κάποιος την εκπομπή του Γεραμάνη για τη Σκάλα?
Θα την ήθελα!
Είχα κάνει ο ίδιος την ηχογράφηση με Sony TC5 pro, αν θυμάμαι καλά το μοντέλο.

ΥΓ
Το βρήκα Sony TC-D5 PRO II. ήταν. Μαζί με ένα Stereo Mic
Ε βρε ευκολίες που υπάρχουν σήμερα με το WWW.!

2 «Μου αρέσει»

Νίκο, ο πατέρας του Στέφανου ο Νίκος δεν ξέρουμε αν πριν πεθάνει ζούσε στον Βόλο ή στην Πορταριά. Το ξέρω ότι είναι λίγο τραβηγμένη υπόθεση αλλά για μένα είναι πιθανότερο ο “γέρος” μπουζουξής να ήταν όντως ο γέρο Νίκος που λογικά θα περνούσε χρόνο στην ταβέρνα του γιού του. Άλλο το να “ασχολείται” και άλλο να περνάει χρόνο. Ο Σταμούλης πάντως ισχυρίζεται ότι “ο γέρο - Κατελάνος έπαιζε μπουζούκι πριν το 1900 και βάλε”. Λογικά λοιπόν δεν αναφέρεται στον Στέφανο αλλά στον πατέρα του Νϊκο.

1 «Μου αρέσει»

Σπύρο τις ηχογραφήσεις από την εκπομπή του Γεραμάνη βρήκα μόνο.

2 «Μου αρέσει»

Ευχαριστώ!
Ναι αυτό είναι ένα κομμάτι.
Δεν βρήσκω τα άλλα όμως ?
Όπως είδα υπάρχει αρκετό υλικό στο YTμε τους Μιλαναίους! Πολύ ευχάριστο αυτό !

1 «Μου αρέσει»

Πάντως είναι γνωστό το όνομα Κατελάνοι. Σαν κάτι να 'χα διαβάσει πως ήταν οικογένεια νταήδων (;;;)… Δεν είναι εντελώς ασύμβατο ούτε με το να έχει ταβέρνα ένας από αυτούς ούτε με το να παίζει μπουζούκι.

Για βοηθήστε ρε παιδιά!

Ναι, αλλά όχι στον Βόλο.

Οι Κατελάνοι ήταν περιβόητοι χίτες την περίοδο της κατοχής, και μετά ανέλαβαν την περιοχή του μεταξουργείου ως προστάτες, νταβατζήδες, κτλ. Ιδιαίτερα γνωστοί είναι για το επεισόδιο με την Μπέλλου και τον ξυλοδαρμό της. Πιθανότερα ήταν μανιάτικης καταγωγής.
" Το 1952, ένας από τους Κατελάνους (οικογένεια παλικαράδων, χαφιέδων της Ασφάλειας) απείλησε με βιαιότητα το Γενίτσαρη, επειδή δεν έπαιξε αμέσως μια παραγγελιά. Ο Γενίτσαρης άρπαξε το μαχαίρι, που είχε κάτω από το μαξιλάρι της καρέκλας του, και τόχοσε στο λαιμό του Κατελάνου. Ο Κατελάνος δεν πέθανε. Ο Γενίτσαρης έπαψε να εμφανίζεται στα μπουζουκομάγαζα ως το 1972, που τον έπεισα να εμφανιστεί στο Κύτταρο."
Αναφορά του Πετρόπουλου.
Πηγή: Μαχαίρια και κουμπούρια – Κλεφτρόνια

Άλλη ανάρτηση γι αυτούς:
Πηγή: Μπουζούκι Και Μπουζουξήδες - ΟΙ ΑΓΡΙΕΣ ΝΥΧΤΕΣ ΤΟΥ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟΥ Ο Γενίτσαρης παίζει μπαγλαμά, για να διασκεδάσει η παρέα του διαβόητου Νίκου Κατελάνου (1948) στο μαγαζί του Βλάχου "Δάσος" Οι Κατελάνοι ηταν αδέρφια νταήδες, που έδρασαν απο την δεκαετία του 45΄στο μεσοπόλεμο+.. (Μανιάτες μάλλον) , ο φόβος και ο τρόμος του Αθήνας και όχι μόνον, είχαν και μαγαζιά της νύχτας <ένα το νυχτερινό μαγαζί «Χαβάη» στο Μεταξουργείο (το κλειστό υπόγειο του θεάτρου Περοκέ)>. Είναι πολλές οι ιστορίες των Κατελάνων, οι οποίοι φέρονταν με σκαιότατο και υποτιμητικό τρόπο προς τους λαϊκούς καλλιτέχνες. Οι πιο ζόρικοι από τους ρεμπέτες, όπως η Μπέλλου, ο Μπαγιαντέρας, ο Γενίτσαρης αντιδρούσαν. Ο τελευταίος μάλιστα απεσύρθη από τα πάλκα της εποχής, αφού μαχαίρωσε έναν εκ των Κατελάνων, που τον απείλησε με όπλο πάνω στο πάλκο. Ο αρχηγός της οικογενείας, ο περιβόητος Νίκος Κατελάνος είναι αυτός, που επανειλημμένως θα τρομοκρατήσει τον Καζαντζίδη και θα τον υποχρεώσει μάλιστα μια φορά κατά τρόπο εξευτελιστικό τρόπο να επαναλάβει μια παραγγελία του. Το περιστατικό αυτό, εάν δεν απατώμαι, παραλλαγμένο βέβαια, αναφέρεται και στα Παιδιά της πιάτσας Νίκου Τσιφόρου. Ο Νίκος Κατελάνος την ίδια περίοδο θα τραυματιστεί βαρύτατα από έναν άλλο νονό της νύχτας, τον Ντίνο Μαργαρίτη στο κέντρο Μαντουβάλα, όπου τραγουδούσε ο Καζαντζίδης. "Ο Αλεξίου στο βιβλίο του "Ο ξακουστός Τσιτσάνης" αναφέρει: Χαρακτηριστικό είναι το επεισόδιο που έγινε ένα βράδυ του 1949, στο μαγαζί του «Τζίμη του Χοντρού», όπου έπαιζαν ο Τσιτσάνης με τη Σωτηρία Μπέλλου. Στο μαγαζί, βρίσκονται οι διαβόητοι Χίτες αδελφοί, Κατελαναίοι. Επιδείχνοντας τα όπλα τους, θορυβούν και ειρωνεύονται τη Σωτηρία Μπέλλου, την ώρα που τραγουδά. Εκείνη αντιδρά. Της φωνάζουν «Πες, μωρή παλιοκομμούνι το τραγούδι "Του αϊτού ο γιος"». Αντ' αυτού η πρώην αντάρτισσα του ΕΛΑΣ, απαντά δεν το ξέρω και αρχίζει να λέει το τραγούδι του Τσιτσάνη, γραμμένο το 1947, «Κάποια μάνα αναστενάζει» (και στη στροφή που το τραγούδι λέει «ο λεβέντης να γυρίσει απ' τη μαύρη ξενιτιά» το παραφράζει «ο λεβέντης να γυρίσει απ' τη μαύρη Ικαριά»). Ακολούθησε πανδαιμόνιο. Εκείνη δεν το έβαζε κάτω. Οι Χίτες την έβρισαν ελεεινά, τη χτύπησαν, της κουρέλιασαν τα ρούχα και αιμόφυρτη την πέταξαν στο πάτωμα της τουαλέτας. Η Μπέλλου έφυγε αιμόφυρτη. Η Μπέλλου έλεγε αργότερα με παράπονο πως δεν βρέθηκε ένας άντρας που να τιμά τα παντελόνια που φορούσε, για να τους σταματήσει..." (Στοιχεία από το www.rembetiko.gr) | Facebook

1 «Μου αρέσει»

Και υπήρξε και μεταγενέστερο θέμα με πρωταγωνιστές τους Κατελάνους, δεν θυμάμαι πότε, όπου νομίζω τελικά κάποιος τους κατέληξε φυλακή. Δεν θυμάμαι και τον λόγο ή την αφορμή, αλλά σίγουρα δεν ξεκίνησε από πολιτικές αντιπαραθέσεις, όπως η ιστορία με τη Μπέλλου.

Με αφορμή το σκηνικό στην “Μαντουμπάλα” το 1959, σπέσιαλ πληροφόρηση για τα “μπουμπούκια” Κατελαναίους από την εφημ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ (25/10/1959):

4 «Μου αρέσει»

τα βγαζει εξω ο κοσμος, δεν τα κραταει για την παρτυ του οπως μερικοι-μερικοι…

και

Αυτό είναι βιογραφικό! Όχι παίζουμε?
Άνδρας με ιστορία και με παρελθόν!
Μπομπούκι :bouquet:

ειχαν πλατες πολιτικους. κατι που συνεχιζεται ακομα… τα βλεπουμε και στις ταινιες.

1 «Μου αρέσει»