Μισομπούζουκο

Καλησπέρα, έχω μια απορία σχετικά με μια κατηγορία μπουζουκιού, αυτή του μισομπούζουκου… Τι διαφορές έχει όσο αφορά σχήμα, ήχο, μήκος κλπ. Χρησιμοποιείται σήμερα? Και επίσης έχει καμιά σχέση με αυτό που λέμε “αχλαδομπούζουκο”…?

Κάπου είχε γίνει μια παρόμοια συζήτηση. Το συμπέρασμα ήταν ότι το μπουζούκι (3χ - 4χ), ο τζουράς και ο μπαγλαμάς είναι οι μόνες ονομασίες οργάνων που αντιστοιχούν σε συγκεκριμένο τύπο οργάνου, που τα όριά του να είναι κοινώς αποδεκτά χωρίς περιθώρια παρανόησης. Το μισομπούζουκο, η μπουζουκομάνα, ο τζουρομπαγλαμάς κλπ. είναι έννοιες πολύ λιγότερο οριοθετημένες. Υπάρχουν ως λέξεις επειδή υπάρχουν και όργανα που να μην έχουν 100% τα χαρακτηριστικά ενός μόνο τύπου αλλά να είναι και λίγο ενδιάμεσα.

Μισομπούζουκο είναι ένα πιο μικρό μπουζούκι. Πόσο πιο μικρό; Όσο νομίζεις, απλώς να μην είναι τζουράς ή μπαγλαμάς.

[Γενικά όλοι θα συμφωνούσαμε στο ποιος είναι ξανθός και όχι καστανός και ποιος καστανός και όχι ξανθός. Δεν υπάρχει όμως αντικειμενικός ορισμός για το ποιος είναι ξανθοκάστανος. Κάπως έτσι δες το.]

Γενικά θα συμφωνήσω με τον Περικλή. Προσθέτοντας τα εξής: Σε πολλούς (αν όχι σε όλους ) τους οργανοποιούς ,αρέσει να πειραματίζονται. Δηλαδή μπορεί ο άλλος να σου κάνει μπουζούκι με 5 χορδές, με 6 χορδες. Μπορεί να σου κάνει Μπουζούκι με σκάφος μαντολίνου, μπουζούκι με 2 χέρια, μπουζούκι σε μέγεθος κοντραμπάσο αμα θελει (αυτο το λέω γιατί έχω δει κρητική λύρα σε μέγεθος κοντρα μπάσου)Γιατί το εριβάν του ΣΠιτάμπελου τι ήταν νομιζεις;; Το είπε Εριβαν, ενω εγω θα το έλεγα κιθαρομπούζουκο. Γιατί το μπουζούκι 3/4 που εχουν στα καταστήματα για τους μικρούς τι είναι; ειναι μπουζούκι σε άλλη κλίμακα που κάποιος μπορεί να πει ότι ειναι άλλο οργανο και οχι μπουζούκι. Εγω έχω παραγγείλει και έχω μπαγλαμά που ειναι 4χ. Καποιος άλλος θα το έλεγε μπαγλαμαδομπούζουκο ξερωγω… Τώρα όσον αφορά το μισομπούζουκο, υπάρχει μια φωτογραφία του Γενίτσαρη μέσα στη βιογραφία του Ζαμπέτα που κρατά ενα όργανο με μανίκι μπουζουκιού και σκάφος μικρότερο απο Τζουρά και γράφει μισομπούζουκο (αν βρω την φωτογραφία θα στην βαλω και εδω)

Ρε συ smxz8 ξέρεις κανέναν οργανοποιό στο Ηράκλειο που να μην ασχολείται μόνο με κρητικά όργανα… Να φτιάχνει και μπουζούκια δλδ…?

Ξερω έναν που κάνει μαντολίνα και λαούτα (αποκλειστικά), αλλά ο ίδιος άνθρωπος μου κατασκεύασε μπαγλαμά 4χ και αμα του πεις για μπουζούκι πάλι μπορει να στο κανει απλά δεν ειναι η ειδικοτητα του. ΓΙωργος Λαμπράκης λέγεται

— Νέο μήνυμα προστέθηκε στις 23:21 ::: Το προηγούμενο μήνυμα δημοσιεύθηκε στις 23:20 —

Σωκρατης :slight_smile:

Κώστας! :088: