Μισομπουζουκο

Ειναι λιγο αργα για ερωτησεις(επειδη ειναι αργα για απαντησεις), αλλα μηπως μπορει να μου πει καποιος-αν ξερει- τι ειναι το μισομπουζουκο, σε τι διαφερει δηλαδη απο το κανονικο τριχορδο, τι διαφορα εχει στον ηχο, στην κατασκευη( ογκος του σκαφους και μακρος μανικιου) και ποσο περιπου κοστιζει ενα μετριας κατασκευης(οχι για επαγγελματια αλλα για πολυ απλο ερασιτεχνη). Ευχαριστω…

Κα μια δικη μου απορια επ’ αυτου. Μισομπουζουκο και τζουρας ειναι το ιδιο; Οπως λεμε κιθαρα ή βιολι τεσσαρων και τριων τεταρτων;

Δείτε και εδώ

http://www.rembetiko.gr/forums/showthread.php?t=16693&highlight=�������������

“Το μισομπούζουκο, που κάποτε λεγόταν μπουζούκι.”

Το μισομπούζουκο, που ανήκει στην οικογένεια του μπουζουκιού,
είναι ένα μέγεθος (ενδιάμεσο) μικρότερο από το μπουζούκι και μεγαλύτερο από τζουρά.
Το μήκος χορδής, συνήθως κυμαίνεται από 62 έως 67 εκατοστά περίπου. Το σκάφος του κατά προσέγγιση είναι σαν του μαντολίνου, μέχρι και μαντόλας.

Τα μπουζούκια Σταθόπουλου είναι κοντά σε αυτές τι διαστάσεις.
(θα μου πεις, τότε γιατί λέγονται μπουζούκια?, αυτό είναι μία άλλη ιστορία). :112:
Χοντρικά αυτές είναι οι διαφορές. Ελπίζω να βοήθησα…

Μισομπούζουκο: είναι άλλος ένας αδόκιμος όρος που… δε σημαίνει τίποτα!

Τον έχω ακούσει να χρησιμοποιείται, προσδιορίζοντας από τρίχορδο μπουζούκι (σε παλιότερο, μικρό μοντέλο ) μέχρι τζουρά.

Προφανώς υποδηλώνει ένα κάπως μικρότερο μπουζούκι (μισό=μικρό/ μπουζούκι). Κάποιοι που τον χρησιμοποιούνε, ορίζουνε -αυθαίρετα- ότι θέλει ο καθένας! Βλέπετε, τα λαϊκά όργανα δεν είναι αυστηρά καθορισμένα, όπως τα όργανα ορχήστρας. Πολύ περισσότερα ονόματα ήταν σε χρήση παλιότερα, που υπήρχε και μεγαλύτερη ποικιλία τύπων και μεγεθών των οργάνων της οικογένειας του ταμπουρά.

Όταν αργότερα τα υποσκέλισε το νεότερο υβρίδιο (ταμπουρά-Ναπολιτάνικου μαντολίνου), το μπουζούκι, και μέχρι να βρεί την οριστική μορφή του, άλλοι παλιότεροι και νεότεροι όροι χρησιμοποιήθηκαν για να προσδιορίσουν διάφορες μορφές του.

Ένας τέτοιος όρος, κατά τη γνώμη μου, είναι και το «μισομπούζουκο» , Μέχρι στιγμής, δεν κατόρθωσα να βρώ «κοινό τόπο» σε όσους χρησιμοποιούν τον όρο, που να αφορά συγκεκριμένο μέγεθος η μορφή του οργάνου.

Μην πολυσκάμε, λοιπόν, για το τι ακριβώς περιγράφει σαν διαστάσεις, όγκο κ.λ.π.

Τώρα που μιλάμε για διάφορες εκδοχές του μπουζούκιου θα ήθελα να ρωτήσω αν ένα μικρότερο σκάφος σημαίνει κα χαμηλότερη ενταση ήχου η δεν παίζει σημασία!κ τελικα τι είναι αυτό που καθορίζει την αξία ενός μπουζουκιού η ενταση του παραγώμενου ήχου η το ηχόχρωμά του.πριν περιπου ενα χρόνο είχα περάσει απο ενα γνωστό οργανοποιό και έπαιξα ένα πολυ ακριβό όργανο τοτε το οποίο δεν είχε ένταση στον ήχο του αλλα πολυ γλυκό ήχο.οταν λοιπόν του ε’ιπα για την ένταση οτι ήταν χαμηλή μου είπε οτι αυτά τα μπουζούκια δεν έχουν ένταση αλλά πολυ καλο ηχόχρωμα (το παρατήρησα άλλωστε και ο ίδιος) και αυτό με την πολύ καλη ποιότητα κατασκευής το κάνουν ακριβό.Ισχύει αυτο;Έχω ακούσει κατα καιρόυς πολλές απόψεις για το ποιό είναι το καλό μπουζούκι αλλα κάποιες διυστανται…προσωπική μου άποψη είναι οτι καλό μπουζούκι είνα το μπουζούκι που και ένταση έχει και ποιότητα κατασκευής αλλα και καλό ηχόχρωμα.αλλά όπως μου έλεγε προχθές ένας φίλος με ένα τέτοιο όργανο που φωνάζει βγάζεις βόμβο στα μηχανήματα!τί να πω!!!Ας ακούσω και τίς δικές σας αποψεις μήπως ξεκαθαρίσω λίγο την κατάσταση.

Ίσως η συζήτηση να έχει αιτία το αν το “μισομπούζουκο”(στο μέσο όρο του θεωρούμενο, τέλοςπάντων) ηχητικά πλησιάζει τον τζουρά, ή το μπουζούκι…γιατί από μεγέθη έχουμε δει διάφορα. Θα μου πείτε και ποιά η διαφορά…πχ στο τζουρά το ηχόχρωμα της μεσαίας χορδής λαδ ιαφέρει από το καντίνι ρε, αναλογικά περισσότερο από ότι στο μπουζούκι. Συν την νομίζω πιο προβεβλημένη “προτίμηση” στο παίξιμο με ανοιχτές του τζουρά…τώρα, ίσως είναι και λεπτομέρειες όλα αυτά…δεν είμαι αρμόδιος.

Υ.Γ. Μία παρόμοια ποικιλομορφία ονομάτων γαι το χαρακτηρισμό πλήθους οργάνων της οικογένειας του ταμπουρά όπως λέτε κ.Φρονιμόπουλε, είναι υπεύθυνη π.χ. για όργανα όπως το “γονάτι”?
Πρόκειται απλά για τζουρά με μικρό σκάφος,(δηλ. σα να λέμε “όχι μπουζούκι, μισομπούζουκο” => αδόκιμο) ή όντως μπορούμε να μιλήσουμε για ένα άλλο όργανο?

Γόνατο ονομάζουν το όργανο που έχει βαθύτερο σκάφος. Ο Ηλίας Πετρόπουλος το αναφέρει ως Γόνατο ή Μισομπούζουκο και γράφει ότι ονομάζεται έτσι επειδή το βαθύ ηχείο μοιάζει με λυγισμενο γόνατο.

Για να πάρεις μια ιδέα για το βάθος του ηχείου δες τη φωτογραφία του τζουρά που έχω ανεβάσει στο άλμπουμ. Το πλάτος του σκάφους είναι 13,2 cm και το βάθος του 12,0 cm.

Παρόμοιο όργανο σχεδιαστικά είδα πρόσφατα στον Καφετζόπουλο, αλλά είχε μεγάλο σκάφος (περίπου 2/3 του συνήθισμένου τρίχορδου) και κλιμακα μπουζουκιού.

Θα συμφωνήσω πάντως απόλυτα με τον κύριο Φρονιμόπουλο που έγραψε ότι τα λαϊκά όργανα δεν είναι αυστηρά καθορισμένα και μπορεί να δει κανείς διάφορες παραλλαγές και ονόματα που χρησιμοποιούνται ανάλογα με τον κάθε κατασκευαστή.

Μια που ξεκίνησε ξανά μια τέτοια κουβέντα θα ήθελα να ρωτήσω κι εγώ αν και πως επηρρεάζει τον ήχο του οργάνου ο λόγος πλάτους / βάθους του σκάφους.

Είχα αγοράσει ένα για τον μαθητή μου, επειδή ήταν πολύ μικροσκοπικός, και δεν μπορούσε να αγκαλιάσει το μπουζούκι, αλλά ήθελε να μάθει οποσδήποτε να παίζει.
Είναι ακριβώς σαν τετράχορδο μπουζουκι, σε μικρότερη κλίμακα, με βραχνιασμένο ήχο,
και το μήκος του δεν ξεπερνά τον τζουρά.
Το συμπάθησα τόσο, που μόλις το παιδάκι μεγάλωσε κάπως, του έκανα δώρο ένα κανονικό
μαθητικό μπουζούκι, μόνο και μόνο για να μην ακούω τον ήχο του.

Τα πράγματα δεν είναι ξεκάθαρα. Έχω ακούσει οργανοποιό να λέει πως στα όργανα που κατακευάζει τηρεί τα παρκάτω: Α= κλίμακα μπουζουκιού, Α/2= κλίμακα μπαγλαμά, 2Α/3= κλίμακα τζουρά. Το μισομπούζουκο τοπόθετείται ανάμεσα σε τζουρά και μπουζούκι. Όμως καθώςτα μεγέθη των σκαφών και η κλίμακα (Α) κυμαίνονται άντε βρες. Έχω ένα όργανο που πήρα παλιότερα από δεύτερο χέρι (κατασκευής Αρμάου - 2000). Εγώ το πήρα για τζουρά έλα όμως που έχει κλίμακα 65 εκ. και μεταγενέστερα είδα άλλα όργανα με αντίστοιχο σκάφος και κλίμακα να τα ονομάζουν μισομπούζουκα οι κατασκευαστές τους και όχι τζουράδες. Ο ήχος του είναι κάτι ανάμεσα σε τζουρά και παλιό τρίχορδο και είναι ένα καλό όργανο. Τί όργανο πήρα τελικά; Μάλλον δεν έχει και τόση σημασία αφού μου αρέσει.
ΥΓ Κατερίνα θα διαφωνήσω μαζί σου. ο ήχος που δεν σου άρεσε ήταν του συγκεκριμένου οργάνου. Έχω παίξει με ‘‘μισομπούζουκο’’ με δυνατό και καθαρό ήχο. Τώρα βέβαια επειδή όπως βλέπω παραπάνω μάλλον μιλάς για τετράχορδο δεν αναφέρεσαι σε μπουζούκι άρα δεν μπαίνει καν θέμα.

Γεια χαρά,
εγώ έχω ένα τέτοιο τρίχορδο, το είχε φτιάξει το2006 ένας οργανοποιός στην Αθήνα που κατα κύριο λόγο φτιάχνει κρητικά όργανα, λύρες, λαούτα κοκ.
Το σώμα έχει σχήμα σαν αχλάδι και είναι σαφώς (αρκετά) μεγαλύτερο από του τζουρά αλλά και αρκετά μικρότερο από τα συνηθισμένα σώματα μπουζουκιού επίσης.
Ο ήχος πάει μάλλον προς το πρίμο, αρκετά “ρεμπέτικη” χροια και από ένταση είναι απλώς οκ, όχι ότι ακούγεται και πολύ δυνατά δηλαδή.
Θα κοιτάξω να ανεβάσω καμιά φωτογραφία.

Nα και 3 φωτογραφιες από το οργανάκι. Νομίζω είναι αυτό για το οποίο συζητάμε.

Ποιος είναι αυτός Κώστα;
Δεν μπορώ να διακρίνω το όνομα της ετικέτας στο ηχείο.

Αλέξανδρος Ιερωνυμίδης λέγεται.
Δεν έχω πολλές πληροφορίες επικοινωνίας τώρα διαθέσιμες, αλλά μπορώ να βρω αν ενδιαφέρεται κανείς.

[

quote=sakkalis;171163]Τα πράγματα δεν είναι ξεκάθαρα. Έχω ακούσει οργανοποιό να λέει πως στα όργανα που κατακευάζει τηρεί τα παρκάτω: Α= κλίμακα μπουζουκιού, Α/2= κλίμακα μπαγλαμά, 2Α/3= κλίμακα τζουρά.

Αυτό το 2Α/3, δεν μπορώ να το καταλάβω !
Έστω , μιά μέση κλίμακα μπουζουκιού πως είναι 68 cm.
To 68 X 2 = 136 cm. Διά 3 = 45,333…cm.
45,333…cm.,αποκλείεται να είναι κλίμακα τζουρά, είναι πάαααρα πολύ μικρή !
Τι να εννοούσε άραγε ο ποιητής (οργανοποιός) ?:080:

Μισοτζούραδο:)

εχω να αντιπροτεινω για κατασκευη το μισομπαγλαμαδο ,το μισοκιθαρο,το μισοφλογερο , το μισοτσαμπουνο, το μισοουτικο,το μισοτζουρομπαγλαμαδομπουζουκοκιθαρο και τα λοιπα οργανα.βρε παιδια εδω ο κοσμος καιγεται και σεις ασχολειστε με μισοοργανοκαταστασεις…Χαλαρωστε και λιγο…

Μπορείτε να μου δώσετε 1/4 από σάζι?ας είναι και 1/2.Δεν πειράζει.

Το σάζι βγήκε 2/3. Να τ’ αφήσω;

Άστο και δώσε μου 1/4.