Μια παπαδιά στον αργαλειό

Σας θυμίζει κάτι η μουσική?

Με λόγια διαφορετικά από την ηχογράφηση του Νταλγκά! Μόλις το ανακάλυψα. Η μουσική θεωρείται παραδοσιακή; Γνωρίζουμε κάτι;

Δεν μου ακούγεται και πολύ παραδοσιακό Αποστόλη!!! Και η μουσική δεν μου θυμίζει κάτι.

Ο Αποστόλης αναφέρεται στο Νταλκά και μάλλον εννοεί αυτήν την περίπτωση:

Δεν ξέρω πόσο παραδοσιακό είναι (στίχοι-μελωδία). Στη Σίφνο, υπάρχουν τα στιχάκια του Νταλκά αλλά σε άλλη μελωδία και σε συρτό.
Άλλο ένα παράδειγμα όπου κάποιοι στίχοι βρίσκονται με διαφορετικές μελωδίες και μια μελωδία με διαφορετικούς στίχους.

Το τραγούδι πρέπει να είναι παραδοσιακό, η ενορχήστρωση μας μπερδεύει. Μου θυμίζει έντονα τον ήχο που έχω ακόμα στα αφτιά μου από το πιάνο της Κυρίας Τούλας, της δασκάλας μουσικής στο δημοτικό σχολείο, ένα αυστηρά αστικό ιδιωτικό σχολείο στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, απέναντι από το πάρκο. Έτσι αναγκάστηκα να μάθω να χορεύω (λέμε, τώρα…) καλαματιανό, υπό συνθήκες κάθε άλλο παρά παραδοσιακές, ίσως γι αυτό και δεν τον είχα τότε συμπαθήσει. Όμως ούτε οι στίχοι φαίνονται λόγιοι, έχουν στοιχεία από λαϊκή (“δημοτική”) δομή στην χρήση του λόγου. Το ότι το “Σμυρνιά μου το φακιόλι σου” έχει περίπου την ίδια μελωδία μπορεί να είναι και τυχαίο, τέτοια μελωδικά μοτίβα υπάρχουν αρκετά σε όλον τον ελληνόφωνο χώρο.

Γιάννη, το γεγονός της ενσωμάτωσης της σμυρναίικης εκδοχής στο σιφναίικο ρεπερτόριο δεν είναι, όπως καλά γνωρίζεις, μοναδικό και επομένως δεν μπορεί να μας διαφωτίσει σχετικά.

Στην Κάλυμνο, που το ρεπερτόριό της έχει πάρα πολλά δάνεια από διάφορες μεριές, αυτός ο σκοπός λέγεται “Μαγδαληνή”. Ακούγεται κάπως έτσι.

Πρέπει να σας πω ότι, όπως διάβασα πρόσφατα, ο Πένανεν συνιστά πολλή προσοχή στη χρήση του όρου “σμυρναίικο”.

Έχοντας πια ξεχάσει τί μου θύμισε τότε το κομμάτι, σήμερα θα ΄λεγα ότι η παρουσίαση του ρυθμού από το πιάνο μου θύμισε στρατιωτική μπάντα, με μπάσο φυσερό βεβαίως αντί για πιάνο.

Α ναι; Και τί ακριβώς μας συμβουλεύει να κάνουμε; Δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να ξαναδιαβάσω ολόκληρο το έργον και πάνε πολλά χρόνια που το είχα διαβάσει και διαφωνήσει με σχεδόν όλα όσα έλεγε…