Εχτές απόβρεχε πυκνά και χιόνιζε δροσάτα

Ψάχνω τις πρώτες εκτελέσεις 2 παραδοσιακών τραγουδιών που χω ακούσει απο τους Αδελφούς Διαμαντή. Το να λέγεται " εχτές απόβρεχε πυκνα και χιόνιζε δροσάτα" και τ’ αλλο " θέλω να πάω στη ξενιτιά".

Αν κάποιος γνωρίζει κάτι επ’ αυτού θα μουν ευγνώμων αν μου απαντούσε.

Τρομερά τραγούδια και τα δύο, από την πλούσια παράδοση της Αργιθέας με τα πολλά, παλιά, αφηγηματικά τραγούδια. Το πρώτο είναι στον πιο κλασικό σκοπό (και χορό) της περιοχής, τον Κλειστό. Το δεύτερο μάλλον παίζεται (στην ίδια παραλλαγή) και εκτός Αργιθέας σε κοντινές και συγγενικές περιοχές.

Οι εκτελέσεις βέβαια δεν είναι ό,τι πιο καλαίσθητο (δεδομένου, και πάλι, για Αργιθέα που 'χει υψηλά στάνταρ).

Πρώτες εκτελέσεις σε δημοτικά τραγούδια δε λέει τίποτε. Το να ξέρει κανείς πότε βγήκε ο κάθε δίσκος είναι θέμα συγκυρίας. Μια μεταγενέστερη ηχογράφηση μπορεί να είναι πολύ αυθεντικότερη από μια παλιότερη.

Εν πάση περιπτώσει, για το πρώτο τραγούδι βρήκα μία που, μουσικά, με πείθει πολύ περισσότερο:

Στιχουργικά είναι πολύ ενδιαφέρον να συγκρίνει κανείς τις δύο εκτελέσεις: επί της ουσίας σαφώς λένε το ίδιο πράγμα, αλλά οι πολυάριθμες μικροπαραλλαγές στην τελική διατύπωση των στίχων είναι δείκτης μιας ζωντανής παράδοσης.

Στην περιγραφή του τελευταίου αυτού βίντεο μαθαίνουμε και ενδιαφέρουσες σχετικές πληροφορίες. Εξίσου δε και στα σχόλια που έχουν αναρτηθεί από κάτω.

Για το άλλο τραγούδι δε βρήκα τίποτε άξιο λόγου.

Ούτε να το συζητάς! Δεν πιστεύω να περίμενες πολύ;

2 «Μου αρέσει»

Ευτυχώς βρε Περικλή, που έκανες τον κόπο να ψάξεις και κάτι καλό να βρεις. Δεν γνωρίζω τους Αδελφούς Διαμαντή και πάτησα βελάκι, να τους ακούσω. Μόλις όμως άκουσα ηλεκτρική κιθάρα σε ρόλο μπάσσο κοντίνοο, δεν περίμενα να έρθει η σειρά τους…

(όσο για τον Γιάννη, εμείς πάντως το κάναμε το καθήκον μας! Δεν είχε θέσει χρονικό όριο…)

Κατανοητό, αλλά δε φταίει το τραγούδι.

Εντωμεταξύ, εκεί που λέω «για το άλλο τραγούδι δε βρήκα τίποτε άξιο λόγου», δε βλέπω να ρωτάς μήπως παρά ταύτα βρήκα τίποτε ανάξιο λόγου. Μιας και βρήκα :wink: , σε διαβεβαιώ ότι υπάρχουν πολύ χειρότεροι τρόποι να παίξεις ένα σπουδαίο τραγούδι και, παρά ταύτα, κάπου να αναγνωρίζεται η αξία του ίδιου του τραγουδιού.

Ε,φυσικά και δεν φταίει! Αλλά όταν από ένα πακέτο με δύο κουτιά, το περιεχόμενο του ενός δεν μπορείς ούτε να το δεις , το άλλο δεν το ανοίγεις καν, το πετάς προκαταβολικά και αυτό. Αν, τώρα, καμμιά φορά μου κάνεις κανένα δωράκι με μουσικούλα να ακούω π.χ. στο αυτοκίνητο, ελπίζω τα τραγούδια (που σίγουρα θα έχουν αξία, αφού εσύ θα τα έχεις διαλέξει) να μην είναι σαν αυτά:

(φυσικά, το άνοιξα και το δεύτερο πακέτο, το τραγούδι είναι πράγματι καλό!)