Μεταφορά μπουζουκιού με αεροπλάνο

Καλησπέρα. Μια ερώτηση :roll_eyes:

Μπορώ να φέρω από Σκωτία τρία μαντολίνα 100 ετών που έχω αγοράσει μέσα σε βαλίτσες;
Η γυναίκα μου θα τα φέρει. Αν έχει σημασία έχει βρετανική υπηκοότητα. Αυτό που φοβάμαι είναι μην έχω θέμα με τελωνείο.

Αγοράστηκαν πριν αρκετά χρόνια (δεν μου τα στέλνανε Ελλάδα, οπότε τα έστειλα στην πεθερά) και δε ξέρω αν μπορώ να βρω απόδειξη πληρωμής.
Φτηνά όργανα είναι. Της τάξης των 50 ευρώ το καθένα
Αν ρωτήσουν τι πρέπει να πω; Ότι αγοράστηκαν πριν χρόνια ή ότι είναι οικογενειακά κειμήλια;

Σκέφτομαι το ένα να το έχει μαζί της στη μικρή βαλίτσα και τα άλλα δύο στη μεγάλη βαλίτσα που μπαίνει κατω

Ευχαριστω

Edit
4 μαντολίνα έχω αλλά δε χωράνε :joy::joy::joy::joy:

1 «Μου αρέσει»

Από Βρετανία νομίζω παίζει τελωνείο πλέον.Τώρα από Σκωτία νομίζω ισχύει το ίδιο αλλά ας μας πει και κάποιος που έχει ταξιδέψει πρόσφατα.

Γεια σου ρε Γιώργο με την μαντολινάτα σου! Αν τα φέρνατε ένα-ένα ή έστω δύο-δύο για να μην κινούν υποψίες; Αν πείτε ότι ήταν οικογενειακά κειμήλια μήπως δεν θα υπάρχει πρόβλημα;

Καλησπέρα παιδιά. Ευχαριστώ για τις απαντήσεις.

Δύο δύο μάλλον είναι καλή ιδέα. Ένα πάνω ένα κάτω.
Έτσι και αλλιώς και με τα τρία θα μείνει και ένα για την επόμενη

Λαμπρό από Αγγλία όταν ταχυδρομείς κάτι έχει τελωνείο σίγουρα όπως και από Σκωτία. Όταν ταξιδεύεις ομως σκέφτηκα ότι ίσως είναι διαφορετικά
Άλλες ιδέες - απόψεις;

1 «Μου αρέσει»

Για ρίξε μια ματιά εδώ
https://www.ism.org/advice/brexit-instruments-equipment

2 «Μου αρέσει»

Επίσης να αφήσω και αυτό για γενική και μελλοντική χρήση
Musical instruments tip sheet.pdf (183,9 KB)

1 «Μου αρέσει»

PanosP σε ευχαριστω. Θα το μελετήσω.
Με μια πολύ γρηγορη ματια λεει οτι αν συνοδευεται το όργανο μαλλον δεν μπλέκεις πολυ απότι καταλαβα.

Θα το δω αναλυτικά
Χιλια ευχαριστω

1 «Μου αρέσει»

@georgalasg Εχωντας κάποια εμπειρία στο θέμα, αλλά χωρίς να είμαι ειδικός: Το τελωνείο κοιτάει να μην εισάγει κάποιος καινουργια προιοντα σε προνομιακές τιμές ώστε να τα διαθέσει με (μεγάλο κέρδος λόγω πχ. ΦΠΑ) στην εγχώρια αγορά ή να μην μεταφέρεις απαγορευμένα προιόντα πχ. ελεφαντοστό. Πώς μπορεί να αναζητήσει την αξία ενος μαντολίνου 100+ ετών; Πώς μπορεί να αποδείξει ότι το αγόρασες και το εισάγεις με σκοπό το κέρδος; Πώς μπορεί να αμφισβητήσει ότι πχ. το κληρονόμησες και θες να το επιστρέψεις στα πάτρια εδάφη ή απλά είναι το όργανο σου; Κοινώς, δεν κάνεις κάτι παράνομο. Η λογική ομως λέει ότι θα ήταν καλό να μην μεταφέρεις 3 ή 4 μαζι. Οπότε, 1 ή 2 τη φορά και God Bless the Queen!

2 «Μου αρέσει»

Γεια σου Πέτρο. Αυτό θα κάνω. Δύο δύο για μεγαλύτερη ασφάλεια. Θα ενημερώσω πως θα πάει. Η επιστροφή θα γίνει μέσα Μαιου

Σε ευχαριστώ πολυ

1 «Μου αρέσει»

Έχω την εντύπωση ότι δεν ελέγχονται όλοι από τελωνείο.Είναι τυχαίοι οι έλεγχοι που κάνουνε.

1 «Μου αρέσει»

Ζω μόνιμα Αγγλία και ταξιδεύω αρκετά συχνά με όργανα . Έχω μεταφέρει έως και 4 όργανα χωρίς να με σταματήσει ή να με ρωτήσει κάποιος ωστόσο έχω μαζί μου απόδειξη αγοράς και για ένα μπουζουκι μου από βραζιλιάνικο Παλίσανδρο έχω πιστοποιητικό CITES.
Εναλλακτικά υπάρχουν αρκετά πούλμαν που κάνουν την διαδρομή UK - Ελλάδα και μπορείς να στείλεις το όργανο σαν ασυνόδευτο όπου εκεί θα πρέπει να συμπληρώσεις κάποια έγγραφα για να συνοδεύουν το όργανο σε περίπτωση ελέγχου από τελωνείο.
Με την ευκαιρία εάν τα όργανα τα στείλεις μαζί με τις αποσκευές αφαίρεσε εντελώς τον καβαλάρη.

3 «Μου αρέσει»

Μανώλη χίλια ευχαριστώ. Πολύ χρήσιμες πληροφοριες

Εξετάζω τον Σταμκο για όργανο αλλά με προβληματίζουν τα αεροπορικά. Πλέον στην Aegean σου λένε να βγάλεις δεύτερο εισιτήριο. Τι ζούμε !

«Μεταφορά στην καμπίνα του αεροσκάφους

Εφόσον επιθυμείτε να μεταφέρετε το μουσικό όργανο στην καμπίνα των επιβατών, τότε υπολογίζεται σαν χειραποσκευή και οι διαστάσεις αυτού δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 56εκ. ύψος x 45εκ. μήκος x 25εκ. πλάτος και το βάρος του τα 8 κιλά.

Εάν το μουσικό όργανο ξεπερνάει αυτές τις προδιαγραφές και επιθυμείτε να το έχετε στην καμπίνα, θα πρέπει να απευθυνθείτε στο τηλεφωνικό κέντρο της AEGEAN για να σας δοθεί η δυνατότητα κράτησης επιπλέον θέσης στην ίδια κράτηση, στον ίδιο ναύλο και στην ίδια οικογένεια ναύλου. Η επιπλέον θέση μπορεί να γίνει σε Economy Class (μόνο στους ναύλους Flex, Family & ComfortFlex) ή Business Class και δεν υπάρχει χρέωση φόρων. Η σχετική επιβάρυνση καταβάλλεται μέσω του τηλεφωνικού κέντρου.»

Εδώ προσφέρουν στο μπουζούκι σου τη δυνατότητα να κάτσει πρώτη θέση και να πάρει πορτοκαλάδα πρώτο, πιο πριν από τους πλεμπαίους, κι εσύ γκρινιάζεις. Τι άνθρωποι, ποτέ δεν ευχαριστιούνται!

(Τον ίδιο τον Στάμκο τον ρώτησες; Όσοι οργανοποιοί δουλεύουν πολύ εκτός της πόλης τους, με αεροπορικές αποστολές, ξέρουν το σχετικό πλαίσιο απέξω κι ανακατωτά. Ίσως μπορεί να σου βρει πιο ευνοϊκή εταιρεία, ή κάποια άλλου τύπου ρύθμιση ακόμα και στην Ετζίαν.)