Σωστά το σκέφτεσαι Περικλή. Εκτός όμως από το πάχος και την πυκνότητα του υλικού, τα οποία μας δίνουν το ειδικό βάρος (“unit weight” που λέει και στο άρθρο), η τάση εξαρτάται και από την κλίμακα του οργάνου στο οποίο θα μπουν οι χορδές, όπως επίσης και από την νότα στην οποία θα κουρδιστεί η κάθε χορδή.
Εταιρείες όπως η Thomastik-Infeld, η Pyramid και η D’ Addario, οι οποίες δημοσιεύουν τα χαρακτηριστικά των προϊόντων τους (με διαφορετικό βέβαια βαθμό λεπτομέρειας η καθεμία), συνήθως χρησιμοποιούν έναν μέσο όρο κλίμακας για κάθε σετ χορδών που προορίζεται για έναν τύπο οργάνου. Η Thomastik δεν φαίνεται να έχει δημοσιεύσει κάπου σε ποιες κλίμακες έχει βασίσει τις μετρήσεις της. Η Pyramid αναφέρει τις κλίμακες για τις περισσότερες χορδές που κατασκευάζει. Κατά έναν ειρωνικό τρόπο, για τις silver-plated χορδές που μας απασχολούν κυρίως σε αυτό το θέμα, ο κατάλογος της εταιρείας δεν αναγράφει ποια κλίμακα ακουστικής κιθάρας έχει χρησιμοποιήσει για να μετρήσει τις τάσεις από χορδή σε χορδή. Ύστερα από σύγκριση που έκανα μεταξύ των αναγραφόμενων τάσεων σε διαφορετικά σετ και ακολουθώντας ένα συγκεκριμένο σκεπτικό, πιθανολογώ ότι οι silver-plated χορδές μετρήθηκαν για όργανο με ελεύθερο μήκος χορδής 64-64,77cm. Φυσικά είναι πολύ πιθανό όλες οι εταιρείες να χρησιμοποιούν τα ίδια στάνταρ. Εγώ πάντως όρκο δεν παίρνω…
συν τις κλίμακες για κάποια όργανα ακόμα που όμως νομίζω δεν μας απασχολούν άμεσα.
Θεωρητικά υπάρχει διαφορά. Πρόσεξε όμως, στο άρθρο που παρέθεσα αρχικά αναφέρεται πως οι περισσότεροι κατασκευαστές χορδών αγοράζουν το υλικό για τις χορδές τους (music wire) από τους ίδιους προμηθευτές, οι οποίοι είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού. Αυτό που αλλάζει από εταιρεία σε εταιρεία είναι η μέθοδος επεξεργασίας και η περιέλιξη. Αν γνωρίζουμε τη διάμετρο, το υλικό και την τάση της χορδής της Α εταιρείας για μια δεδομένη κλίμακα, τότε μπορούμε να συμπεράνουμε με σχεδόν αμελητέα απόκλιση ότι η χορδή της Β εταιρείας με ίδια διάμετρο και υλικό όπως της Α εταιρείας θα μας δώσει την ίδια τάση για την ίδια κλίμακα.
Δες και εδώ έναν σχετικό οδηγό μιας και οι γνώσεις μου γύρω από Φυσική είναι περιορισμένες. Ελπίζω μόνο να μην έκανα κάποιο λάθος όσον αφορά τα περί ειδικού βάρους.
Σπανιότατα οι κατασκευαστές δίνουν την τάση σε βάρος (κιλά). Συνήθως αρκούνται στο να έχουν τρεις κατηγορίες, υψηλή – μεσαία – χαμηλή.
Από τα πολύ κατατοπιστικά άρθα που μας έδωσε ο Πελοποννήσιος, βγαίνει ότι συχνότατα το υλικό, νάυλον ή μέταλλο, είναι ακριβώς το ίδιο σε πολλούς κατασκευαστές, αφού οι χορδάδες δεν κατασκευάζουν οι ίδιοι και τα νήματά τους. Ειδικά για το έντερο, τείνω να σκεφτώ ότι οι ιδιότητες της εντέρινης χορδής είναι και συνάρτηση του τρόπου προετοιμασίας του υλικού (“δέψη”) αλλά και του “χεριού” του κατασκευαστή. Παίζει ρόλο όμως και η υφή της “ψυχής” στα τυλιχτά, συμπαγές νάυλον ή μάτσο λεπτών ινών.
(Από λάθος μου, πριν δημοσιεύσω το δικό μου δεν είδα το αμέσως προηγούμενο μήνυμα του Πελοποννήσιου.)
Όποιος φίλος Θεσσαλονικιός ενδιαφέρεται να αγοράσει χορδές της Pyramid ας μου στείλει προσωπικό μήνυμα μιας και γνωστός μου που εργάζεται σε κατάστημα μουσικών οργάνων δέχτηκε να τις ξαναφέρει παρόλο που είχε σταματήσει να τις παραγγέλνει εδώ και καιρό. Μπορείτε να επιλέξετε κάποιο/-α από αυτά εδώ τα σετ. Για περισσότερες πληροφορίες γύρω από τις συγκεκριμένες χορδές δείτε και τη δημοσίευση #32. Όσο πιο σύντομα μαζευτεί ικανός αριθμός “συμμετοχών”, τόσο πιο σύντομα θα μπορέσουμε να τις παραγγείλουμε.
Απαραίτητη προϋπόθεση, το ξανατονίζω, είναι να βρίσκεστε στη Θεσσαλονίκη ώστε να συνεννοηθούμε από κοντά για τις λεπτομέρειες της παραγγελίας.
Υ.Γ. 1: Για οποιαδήποτε απορία-διευκρίνιση, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου μόνο με προσωπικό μήνυμα.
Υ.Γ. 2: Αν δημιουργηθεί ζήτηση, το κατάστημα μπορεί να τις φέρνει σε τακτική βάση.
να δω ποιος κιθαρίστας διαβάζει το φορουμ κατακαλόκαιρο…
υπάρχει περίπτωση να το εχω ξαναρωτήσει και να μη θυμαμαι την απαντηση…
Λοιπον, οι τελευταίες δυο φορές που πηρα χορδες για την κιθάρα ήταν απο ebay με 1,5 - 2 ευρω περίπου… χωρίς να με ενδιαφερει η ποιότητα αφου υδρωνω ξε-υδρωνω , τις χαλαω αμεσως… Ετσι και αλλιως δε παιζω και καπου που ο ηχος πρεπει να είναι τελειος…
Βλεποντας στα χαρακτηριστικά τους βλέπω οτι υπάρχουν πολλες διατομες… Μαλιστα σε καποια σετ που εχουν 10αρα οι χοντρες είναι πιο χοντρες απο τις αντιστοιχες 11αρες…
Απ’ οτι βλεπω οι διατομες είναι οτι να ναι… (πχ Ε χορδή στο 2ο και 4ο σετ)
Γενικα ποιες πιστευετε οτι είναι οι “σωστες” διατομες χωρίς να κουραζουν την μεσηλικη κιθαρίτσα μου; Το σεταρισμα της κιθάρας εγινε για 11ρες χορδες, αλλα δε διευκρίνησα τις υπόλοιπες… Ο μαστορας αυτη τη στιγμή ειναι σε διακοπες. Δεν τον ενοχλω για κανενα λογο…
Ποιο σετ απο τα 5 θα διαλεγατε (λογω καταπονησης και μονο)
ως ταπεινός κιθαρίστας που μόλις επέστρεψε από τις διακοπές και διαβάζω το φόρουμ εκφέρω μια γνώμη.
αν μιλάς για σετ ιδιας μάρκας, τότς σίγουρα κάποια από αυτά είναι Light tension, medim tension, άλλες phosphor bronze, άλλες ίσως για ήχο π.χ. μπλουζ κτλ.
μπες π.χ στο σαιτ της d addario και θα καταλάβεις τί γίνεται στους συγκριτικούς πίνακες. Εγώ στο κιθαρόνι απαρτιάν μου μου βάζω silverplated PYRAMID, αλλά στο πιο μικρόσωμο του ευαγγελίδη χρησιμοποιώ τις EJ 26και είναι καλές και χωρίς μεγάλη τάση. κόστος γύρω στα 6 ευρω το σετ
καλησπερα Μπαμπη και Δημήτρη… Ευχαριστω για την απάντηση…
Οι χορδες που αναφερω είναι διαφορετικες μαρκες μεταξυ τους… Δεν αναφερουν ταση χορδων…
Μεσος ορος κοστους 2 ευρω περιπου… (6 ευρω μαλλον είναι πολλα για το παιξιμό μου)
Πολυ ωραία, χαίρομαι γιατί το τριτο σετ είχα παραγγείλει… Εχω 3-4 σετακια…
Η 11αρα που λες δημήτρη εχει να κανει με την αισθηση που σου δίνει στο παίξιμο ή με την ταση; (να υποθεσω το πρωτο ετσί; )
Μπάμπη δες το παρακάτω σετ
Το κουτί που ήταν μεσα λεει d’ addario extra light EZ900
Μαλλον απομιμηση θα είναι αλλα δε ξερεις καμια φορα. Ισως να σου αρεσουν… δεν υπαρχουν στο site που μου εδωσες…
Το τρίτο σετ δημήτρη είναι ghs bright bronze…
Ευχαριστω πολυ . Θα δω τι επιλογες εχω σε αυτες τις διατομες και θα αγορασω μερικα σετακια για δοκιμη…
Edit
Mπάμπη και οποιος ενδιαφερεται…
δειτε την παρακάτω φωτογραφία. Ειναι η συσκευασία απο τις χορδες που εγραψα παραπανω…
πολύ ενδιαφέρον! αλλά 12 και 13 (με αντίστοιχα πάχη στα μπάσα) είναι πολύ για παλιό όργανο με προδιαγραφές για ελαφριές χορδές (ή μειωμένες αντοχές λόγω γήρατος). θα ήθελα να τις δοκιμάσω σε καινούριο όργανο ή στην ρουμάνικη που αντέχει ακόμα και τις πολύ βαριές 11άρες cleartone.
ωραίος ο παίχτης, με σολ ανοικτό κούρδισμα! με τί κιθάρα παίζει στο βίντεο και αντέχει τις 13άρες; ακούγεται γεμάτος ο ήχος ακόμα και με νύχια, αλλά πώς είναι από σκληρότητα και ευκολία;
Η κιθάρα είναι αντίγραφο κρεκορ απαρτιαν που κατασκεύασε ο Ανδρέας Καραγιάννης (Leveller) από το Αγρίνιο.
Οι κιθάρες που έφερε στο τριήμερο στη Θεσσαλονίκη δεν ήταν σκληρές, αλλά δεν ξέρω τι χορδές είχαν…
Οι χορδές Newtone Heritage είναι χορδές χαμηλής τάσης αλλά είναι phosphore bronze.
Ιστορικά οι Silver Wound ή οι Silk and Steel χορδές είναι αυτές που χρησιμοποιούνταν προπολεμικά.
Μια άλλη πρτόταση έξω από την Pyramid είναι οι Lenzner ( Χορδόφωνον) Γερμανικές χειροποίητες χορδές που κατασκευάζονται
με τον παραδοσιακό τρόπο και ικανοποιούν τις ανάγκες αυτου του τύπου Κιθάρας.
Το ηχητικό αποτέλεσμα, βέβαια, είναι η συνισταμένη τριών παραγόντων. Του Οργάνου, του Οργανοπαίχτη και της Χορδής.
Επειδή οι δύο πρώτοι δύσκολα αντικαταστούνται, δοκιμάζουμε διαφορετικές χορδές!!!
Πολύ ενδιαφέρον το θέμα που έχει τεθεί
Από την άποψη του κατασκευαστή θα ήθελα να σημειώσω ένα δυο πράγματα. Έχω ασχοληθεί πολύ με το θέμα των χορδών στη προσπάθεια μου να βγάλω τον ήχο των οργάνων στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους. Και εδώ νομίζω πως είναι και το κύριο πρόβλημα. Έχω χρησιμοποίηση πολλές μάρκες και ποιότητες χορδών αλλά δεν μπορώ να πω ότι έχω καταλήξει σε κάτι συγκεκριμένο. Κάθε τύπος χορδών προσφέρει κάτι διαφορετικό το οποίο πρέπει να συνδυαστεί και να συνεργαστεί με την κιθάρα στην οποία τις τοποθετούμε. Αυτό σημαίνει ότι ένας τύπος χορδών που σε μια κιθάρα δεν έχει αποδόσεις, σε μια άλλη κιθάρα δουλεύουν άψογα. Άρα καλό είναι κανείς να δοκιμάσει διάφορες χορδές πέρα από φήμες και διαδόσεις ή να ακολουθήσει τη συμβουλή του κατασκευαστή. Το σημαντικότερο είναι ο ήχος που παράγουν και όχι τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους.
πολύ σωστά τα λες κώστα, ο καθένας ας διαλέξει τις χορδές που του ταιριάζουν (από κάποιο επίπεδο ποιότητας και πάνω) αναλόγως τον παίχτη και το όργανο. και είναι καλό που εδώ πέφτουν αρκετές προτάσεις για να δοκιμάσουμε και να διαλέξουμε.
και μια και βάζεις την πλευρά του κατασκευαστή, πρέπει να έχουμε στο νού με βάση ποιές χορδές κατασκευάστηκε ή σεταρίστηκε κάθε όργανο (ιδιαίτερα τα παλιά).
Θα έλεγα αγαπητέ φίλε rosa ακόμα και χαμηλής ποιότητας χορδές έχουν αποδόσεις. Μπορεί βέβαια να μην έχουν αντοχές στο χρόνο όσο κάποιες άλλες, αλλά έχουν και αυτές τα χαρακτηριστικά τους. Οσων αφορά τα παλαιά όργανα θα έλεγα το εξής. Επειδή είναι πολύ δύσκολο να βρούμε με ποιες χορδές αρματώθηκε από τον κατασκευαστή μπορούμε να διαλέξουμε χορδές ανάλογα με το όργανο που έχουμε, δηλαδή αν είναι πρίμο η μπάσο, ποιο είναι το ηχόχρωμα του κλπ με προσοχή βέβαια πάντα στη στατικότατα του διότι ένα παλαιό όργανο είναι σαφώς ποιο ευαίσθητο σε αυτό τον τομέα. Θέλει φυσικά κάποια εμπειρία για να το κάνει κανείς αυτό. Και για να προσθέσω και εγώ ένα τύπο χορδών, δοκιμάστε τις Martin Marquis.
ακριβώς έτσι! μια που ανέφερες τις μάρτιν, μήπως έχεις δοκιμάσει τις silk&steel;
θα διαφωνήσω μόνο για τις φτηνές χορδές. είτε έχεις ένα είτε πολλά όργανα, είτε παίζεις πολύ είτε παίζεις λίγο, ένα καλό (πιο ακριβό αλλά όχι υπερτιμημένο) σετ χορδές πάντα βγαίνει οικονομικότερο μεσοπρόθεσμα -ούτε καν μακροπρόθεσμα.
Φόρεσα στην Παπαζιάν μου για πρώτη φορά Lezner silver 11ρες και για πρώτη φορά τις χρησιμοποιώ. Ο ήχος τους είναι μάλλον σαφώς ανώτερος των pyramid 11ρων, πολύ πιο ομοιόμορφος και ζεστός. Και δίνει πράγματι παλιά χροιά.
Επίσης, είναι πιο μαλακές στο άγγιγμα.
Τέλος μου έλυσαν ένα πρόβλημα που είχα με όλες τις άλλες χορδές που είχα δοκιμάσει: η μι μπάσα, επιτέλους έβγαλε όλο της τον όγκο
δεν έχει σχέση με τον τίτλο του θέματος, αλλά το αναφέρω επειδή αναφέρθηκαν αρκετές φορές στην κουβέντα.
ενώ τις είχα δοκιμάσει σε όργανα φίλων, έβαλα πρώτη φορά elixir σε δικιά μου κιθάρα (που ξέρω πώς ακούγεται), στην ρουμάνικη του '70. συνήθως λόγω μεροκάματου της βάζω τις σούπερ ενισχυμένες cleartone (πλέον στην ελλάδα τις διανέμει η martin με δικιά της υλοποίηση και δεν με ικανοποιούν τόσο από άποψη αντοχής, εκτός κι αν καλόμαθα).
φεύγοντας για σεζόν όμως, δεν έβρισκα οπότε πήρα έλιξιρ. κάποια στιγμή χρειάστηκε να τις περάσω, με περιέργεια για το αποτέλεσμα και κάποιες προσδοκές οφείλω να ομολογήσω. ε λοιπόν, απογοητεύτηκα πλήρως… εντελώς αμερικανιά ο ήχος, διαστρέβλωνε εντελώς τον ήχο της κιθάρας και ακούγονταν σαν αμερικάνικη ακουστική. υπερβολικά στρογγυλά καντίνια και πολύ μεταλλικά μπάσα. ξενέρωσα και δεν μπορούσα να ευχριστηθώ παίξιμο, η ρουμάνα που έχει τσαμπουκά στα καντίνια και γλύκα στα μπάσα, ήταν πλέον αγνώριστη (και ούτε έστρωσε με αρκετά παιξίματα στην υγρασία του νησιού).
είναι χορδές με πολύ ισχυρή προσωπικότητα, αλλά αντίθετη πιστεύω στον χαρακτήρα μιας λαϊκής κιθάρας. απορώ που κάποιοι οργανοποιοί τις βάζουν στα όργανά τους, με παλαιικό υποτίθεται ήχο. μήπως έφταιγε που έβαλα τις nanoweb και όχι τις άλλες;
τέλος πάντων, τώρα που γύρισα πρέπει να τις βγάλω, να τις κρατήσω για δεύτερες, και να ξαναβάλω τις αγαπημένες μου cleartone (αν βρω). α, και να χαρίσω το δεύτερο σετ που είχα αγοράσει -δηλαδή 35 ευρώ χασούρα…