Μεταλλικές χορδές χαμηλής τάσης για κιθαρόνι

Καλημέρα Βαγγέλη,

Σε μια λαϊκή του Σπουρδαλάκη. Οι μπάσες είναι αρκετά χοντρές και δε ξέρω αν θα τις σηκώνει και παλιό όργανο

Ναι οντως ειναι παλιο οργανο αλλα εχει 62 κλιμακα (μικρη) και εχει σηκωσει και bronze με μπασα 52!Λες να ειναι ποιο βαριες οι δικες σου?Να χαιρεσαι το οργανακι σου παρεμπιπτοντως!

Όχι πιο βαριές από bronze δεν είναι σίγουρα! Η δική μου είναι 65ρα.

Ευχαριστώ πολύ! :slight_smile:

Με ικανοποίησαν πάρα πολύ οι pyramid Silver plated 11-50 αλλά αφενός έχασαν σχετικά γρήγορα τη λαμπρότητα τους και αφετέρου δεν τις βρίσκω στην Ελλάδα…έλεγα μήπως ήταν λύση η δική σου επιλογή όπως την περιγράφεις

χαιρετώ την παρέα… διαβάζοντας παλιότερα το μήνυμα του icedjacob πήρα κι εγώ το συγκεκριμένο σετ για δοκιμή… η μία από τις δυο κιθάρες το φοράει εδώ και δυο βδομάδες περίπου και περιμένω νεα από τον φίλο που την έχει (παίζει τέσσερεις φορές την εβδομάδα).
Δεν μπορώ να έχω άποψη ο ίδιος, πάντως θα μεταφέρω τις εντυπώσεις του, που μέχρι τώρα συνοψίζονται στο “καλές προς το πολύ καλές”

Θα περιμένουμε εντυπώσεις…! σίγουρα είναι διαφορετικά όργανα αλλά αν πλησιάζουν ηχητικά τις pyramid και έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής θα είναι κοινό κριτήριο. Άλλες υποψήφιες που έχω στο μυαλό μου είναι Martin flexible και Martin retro (αν έχετε κάποια εμπειρία, καλοδεχούμενη μπας και γλιτώσουμε κάνα φράγκο)

είχα ένα σετ pyramid 11-50 σπίτι και τις έβαλα στην κιθάρα. Αμέσως έχασε αρκετή ένταση στα μπάσα και λίγη ένταση στα μεσαία, αλλά το ηχόχρωμα θυμίζει πιο παλιό ύφος. Τα πρίμα είναι περίπου τα ίδια.

Ίσως να φταίνε τα διαμετρήματα. Οι κινέζικες είναι 11-52 οπότε οι Σολ Ρε Λα Μι είναι ίδιες με το 12ρι σετ της pyramid με πιο λεπτά καντίνια (το οποίο προσωπικά στο δικό μου όργανο ακούγεται πιο ισορροπημένο)

Ναι έχεις δίκιο,οι κινεζικές είναι σαν τις 12αρες pyramid με ποιο λεπτά καντίνα.οπως το περιγράφεις δείχνει ιδανικό και για μένα απλά φοβάμαι λίγο τις τάσεις (εμείς πρέπει να τις προσέχουμε λίγο τις γριούλας)Δε νομίζω να έχει θέμα αλλά προσπαθώ να βρω τη ποιο light λύση για να μην την ταλαιπωρώντας.Οσο για την χροιά έχω δει ότι η κιθάρα μου όλες τις χορδές αναλογικά τις <<μεταμορφώνει>> σε παλιακο ήχο. Τώρα για τις τάσεις όποιον τον ενδιαφέρουν: οι pyramid 11-47 είναι 51,5 kg. Pyramid 11-50 ειναι60,6 kg. Pyramid 12-52 ειναι 71,3. Οι daddario ej26 (11-52)phosphor bronze είναι 67,38kg και αν πιάσουμε αναλογικά με τις pyramid οι κινεζικές είναι περίπου 68,7 kg

— Νέο μήνυμα προστέθηκε στις 15:12 ::: Το προηγούμενο μήνυμα δημοσιεύθηκε στις 14:48 —

Ρε παιδιά συγνώμη για τι κουραστικό κείμενο δε ξέρω πως να κάνω παράγραφο ο βλάχος…

Επαναφέρω το θέμα.
Χορδές neorion silver-plated για κιθαρόνι σε δύο πάχη, normal και light.

Αν δεν τις άλλαξε από τότε που πήρα το τελευταίο σετ (πριν κανένα χρόνο) από ήχο σκίζουν. Από αντοχή είναι περίπου σαν τις Pyramid. Για μένα γύρω στις 20 ώρες παίξιμο και αρχίζει το σκούριασμα, αλλά εξαρτάται και από το πόσο ιδρώνει κάποιος κλπ. Δε ξέρω αν σκοπεύει να βγάλει Inox silver plated o Χρήστος στο μέλλον

Καλησπέρα,
Πέρασα χθες τις χορδές λαϊκής κιθάρας Neorion στην λαϊκή μου κιθαρα Ζοζέφ. Μέχρι πρότινος είχα κάτι ghs bronze και είχα περάσει και fisoma ατσάλι αλλά και bronze αλλά δεν μου άρεσαν.
Εχθές λοιπόν έκανα το πιο ευχάριστο μεροκάματο της ζωής μου. Τρομερή ισορροπία και ήχος αυτές οι Neorion. Νομίζω ότι είναι πολύ σωστά τα διαμετρήματα και το αποτέλεσμα με ενθουσίασε.
Θετικά σχόλια έκανε και ο μπουζουξης που με έχει ακούσει με όλες τις χορδές εδώ και ένα χρόνο σε αυτή την κιθάρα.
Μένει να δω την αντοχή τους στο χρόνο-μιας και δεν είναι ινοξ- αλλά γενικά είμαι ενθουσιασμένος!

2 «Μου αρέσει»

χαίρομαι που βρήκες το σετ που σου ταιριάζει! κι εγώ τις είχα δοκιμάσει κάποια στιγμή, αλλά δεν με είχαν ικανοποιήσει στην αίσθηση και στον ήχο. χωρίς να είναι κακές, δεν μου ταιριάξανε στο χέρι και στο όργανο.

Στα θετικά τεστ χορδών περνάνε κατά τη γνώμη μου και οι LaBella silver 11-52.
Ήθελα λίγο πιο χοντρά μπάσα, και νομίζω ότι μου το προσφέρουν σε καλή ποιότητα.

4 «Μου αρέσει»

Έχεις δοκιμάσει καθόλου τις 12αρες;

Όχι, η εμπειρία από 12ρες ελιξιρ σε μια σύγχρονη λαϊκή κιθάρα 8ρακι ενός φίλου, ήταν τραυματική για το όργανο, παρά την καλή κατασκευή.

Άλλωστε, το 11 για καντινι είναι μια χαρά νομίζω

Έχει σκαλωσει το κεφάλι μου με τις δωδεκάρες ασημένιες χορδές για τα μπάσα.
Μου έχει γίνει έμμονη ιδέα και θα σκάσω…
(Ο μάστορας λέει ότι με ρύθμιση στη βέργα μπορεί να τις φορέσεις μια χαρά αλλά περιμένω να στρώσει πρώτα το όργανο.)

συμπερασμα… δεν ολες οι χορδες ιδιες σε ολα τα οργανα.

1 «Μου αρέσει»

Μεγάλη αλήθεια. Μερικές φορές αν βάλεις και κακές χορδές σε καλο όργανο μπορεί να αλλοιώσεις ο ήχος. Τόσο σημαντικές ειναι

1 «Μου αρέσει»

Βάζω εδώ κάποια λινκ σχετικά με τις χορδές στην Αμερική του μεσοπολέμου. Αναφέρονται οι εντέρινες, ο χαλκός, ο μπρούντζος, το ασήμι, το νίκελ, σε διάφορους συνδυασμούς.
Βέβαια είναι ένα ερώτημα τί συνέβαινε την ίδια εποχή στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Ελλάδα.
https://tinderwetstudios.com/guitar-string-history-pre-wwii/

Πρέπει να υπάρχουν κάπου οι τιμοκατάλογοι των ελληνικών μουσικών οίκων, για την Αμερική υπάρχει ακόμα παλιότερο υλικό.

2 «Μου αρέσει»