Μαντολίνο Fratelli Marconi

Μόλις αγόρασα αυτό το μαντολινάκι στο ebay και ήθελα να μοιραστώ λίγες φωτογραφίες

1 «Μου αρέσει»

Να το χαρείς, Αλέξανδρε! Σε τι κατάσταση βρίσκεται; μάλλον καλοδιατηρημένο το βλέπω. Θα προχωρήσεις σε επισκευές; αν ναι, ελπίζω μόνο τις απόλυτα απαραίτητες για να παίξει ωραία και να διατηρηθεί για πολύ χρόνο ακόμα.

Αν θέλεις, μας λές να ξέρουμε κι εμείς τι τιμές επικρατούν για παρόμοια όργανα. Απευθείας αγορά ήταν, ή δημοπρασία;

Ευχαριστώ κυριε Νικο
Απο τις φωτογραφιες διαπιστωνω οτι δεν υπαρχουν σπασιματα.το οργανο εχει ανοιξει σε κανα δυο σημεια και του λειπουν λιγα κομματια ελεφαντοδοντο,υλικό που δεν γνωρίζω πως μπορώ να αντικαταστήσω…ισως κάποιο bull horn ή ivoroid; καμιά ιδέα; θα πρέπει επίσης να δουμε και τα καμάρια,ελπιζω να είναι στη θέση τους.
Το όργανο το απέκτησα σε δημοπρασία και μπορώ να πω ήμουν τυχερός,μάλλον ο ιδιοκτήτης δεν θα το ανέδειξε σωστά η αρκετά με την περιγραφη και η τελική τιμή ήταν χαμηλή.
Περισσότερα όταν το παραλάβω.

Το έλαβα χθες
το όργανο είναι σε κάπως μικρό καλούπι, πολύ ενδιαφέρον σχήμα με ινδικό παλίσανδρο πίσω.Νομίζω και το μανίκι είναι από το ίδιο ξύλο. Το ασυνήθιστο είναι ότι έχει πολύ ελεφαντόδοντο:το περίγραμμα του καπακιού καθώς και το περίγραμμα της κολλάτζας. Αν και το μεγαλύτερο μέρος σώζεται, κάποια κομματάκια λείπουν, δεν ξέρω αν θα βρω υλικό να το αντικαταστήσω.
Απο βλάβες: Το σκάφος είναι λίγο ανοιχτό και έχει μια μικρή κακή επισκευή με στόκο, όχι σπασίματα ευτυχώς.
Αυτό που με ανησυχεί είναι η γωνία του μανικιού, θα το προτιμούσα λίγο περισσότερο επίπεδο, νομίζω θα είναι σκληρό στα τελευταία τάστα. Αυτό που νομίζω ότι γίνεται είναι ότι έχουν αλλάξει ελάχιστα οι αρχικές γωνίες/κλίσεις του οργάνου με αποτέλεσμα να αλλάξει και λίγο η μορφή του καπακιού το οποίο έχει ανοίξει λίγα εκατοστά εκεί που ενώνεται με τα φιλέτα (φαίνεται στις φωτογραφίες). Με το μάτι όμως δεν φαίνεται ασύμμετρο ή βουλιαγμένο οπότε δεν καταλαβαίνω ακριβώς τι συμβαίνει. Την τρίτη στο μάστορα.

Γενικά μιλώντας, υπέροχη κατασκευή και όλα τα μέρη σε καλή για την ηλικία κατάσταση, αν η επισκευή συμφέρει πιστεύω θα έχω καταλήξει με ένα αξιόλογο όργανο.

Νομίζω ότι το ανοιχτόχρωμο τμήμα ξύλου ανάμεσα στο καπάκι και στο σκάφος (4η φωτογραφία) έχει εκ των υστέρων τοποθετηθεί στο όργανο…

Όχι ,είναι πολύ συνηθισμένο στα ιταλικά μαντολίνα

Πήγα σήμερα στο μάστορα, τελικά το μανίκι είναι ίσιο, το καπάκι άνοιξε λίγα εκατοστά περιμετρικά, παράλληλα στα φιλέτα και ανέβηκε λίγο με αποτέλεσμα να ανεβάσει το ύψος χορδών. Φτιάχνεται λέει, θα δούμε…
ίσως βγει το καπάκι , και για να επιδιορθωθεί το άνοιγμα αλλά και για καλύτερη πρόσβαση στο σκάφος το οποίο χρειάζεται λίγο δουλειά.