Μαλακό όργανο: Τι εννοούμε;

ΕΡΩΤΗΣΗ: ΟΤΑΝ ΛΕΜΕ “ΜΑΛΑΚΟ” ΟΡΓΑΝΟ, ΤΙ ΕΝΝΟΟΥΜΕ?

Ευκολόπαικτο και ξεκούραστο…

Μικρή απόσταση των χορδών από την ταστιέρα.

Τόσο όσο να μην “ταστάρει”, δηλ. πατώντας Re# και κτυπώντας με δύναμη τη χορδή με την πένα, αυτή παλλόμενη να μην ακουμπάει σε άλλο σιδεράκι πλην του Re# που το προόριζες.

Ασφαλώς είναι άλλο πράγμα να έχει παραμορφωθεί το όργανο και εξ αυτού του λόγου να απέκτησαν μεγάλη απόσταση οι χορδές από τα σιδεράκια. Τότε λέμε οτι απλά έχει “σκεβρώσει” - όχι ότι “σκλήρυνε”!

Όταν λέμε μικρή απόσταση? Μπορείτε να μου δώσετε ένα παράδειγμα? (αριθμό σε mm)

Ε… πεντέξι μέτρα, πάνω-κάτω.

Μπράβο σου, χαρηκες καραγκιοζάκο?

<FONT FACE=“SYMBOL”>Dhmhtrakh kane maV th carh kai ante kai gamhsou.
Kai adeiaze maV kai th gwnia. Skatoflwre.</FONT>

Για την Re του μπουζουκιού, στη θέση Re# η χορδή απέχει από το σιδεράκι κάτι λιγώτερο από 0.75 mm ενώ στο Re’ (12o σιδεράκι) η χορδή απέχει από το σιδεράκι κάτι παραπάνω από 1.5 με 2.0 mm

Αυτό είναι από τις σημειώσεις μου για ένα μεσαίο μπουζούκι. Δεν διέθετα ψηφιακό παχύμετρο ποτέ, οπότε αρκείσαι στην μακροσκοπική εκτίμηση που είχα κάνει τότε.

Αν κάποιος διαθέτει τέτοιο όργανο μέτρησης μικρών αποστάσεων, θα του ήμουν ευγνώμων αν μέτραγε τις πραγματικές αποστάσεις και μας ενημέρωνε. Η δουλειά του δεν θα πάει χαμένη διότι αυτόν το καιρό ενημερώνω ένα πίνακα υπολογισμού των πρόσθετων τάσεων που αναπτύσσονται σε μιά χορδή κατά τη διάρκεια του “παιξίματος” από το χέρι του παίκτη.
Τα πρώτα αποτελέσματα είναι πολύ διαφωτιστικά.
Παρατήρησα πως όσο προσεγγιστικά και να είναι τα δεδομένα μου, τα τάστα πρέπει να τοποθετούνται σε αποστάσεις ΠΟΛΥ διαφορετικές από τις θεωρητικώς απαιτούμενες. Οι διαφορές είναι της τάξης του 5/4 mm (1.2 με 1.3 του mm)

Επίσης, όποιος έχει όργανο μέτρησης γραμμικής πυκνότητας (πυκνότητας ανά μέτρο μήκους) και μου δώσει κάποια αξιοπρεπή δεδομένα (πχ για τις 3 χορδές LaBella τρίχορδου), θα μπορέσω να ενεργοποιήσω έναν άλλο ΠΟΛΥ σημαντικό πίνακα υπολογισμού της θέσης των τάστων ανάλογα με την θεωρητικώς ζητούμενη θεμελιώδη συχνότητα που θέλουμε να πάρουμε ανά τάστο.
Τώρα, όλοι στηρίζονται στο αντίστοιχο θεωρητικό μήκος (γινόμενα του αντιστρόφου της 12ης ρίζας του 2) που παράγει ΛΑΘΗ.
Σημειωτέον πως λαμβάνεται υπόψη η ΔF (η πρόσθετη δύναμη λόγω των υποχρεωτικών παραμορφώσεων από το δάκτυλο)

Νομίζω οτι τα αποτελέσματα της πραγματικής θέσης και κλίσης των τάστων θα εκπλήξουν.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων όποιον αποπειραθεί να βάλει ένα χεράκι και… rest assured οτι τα αποτελέσματα αλλά και όλη η διαδικασία θα βγεί σε κοινή θέα γιά όλους. Είτε βοηθήσουν είτε όχι.

ΚΚ

Στάθη, δεν ήταν ο Δημήτρης αυτός που έγραψε τη μαλακία. Κάποια άλλη ξεσκισμένη αδελφή την αμολησε τη κούφια της (υπογράφει Ευκλείδης… πανάθεμά την)

Δεν μπορώ να καταλάβω, γιατί οι ειρωνίες και οι χυδαιολογίες πρέπει να είναι πάντα μέρος της συζήτησης…

H απάντηση του “8alhs o Mhlisios/koumparos tou Eukleidh”, η οποία φαντάζομαι ότι προκλήθηκε από το σχόλιο του ΔΗΜΗΤΡΗ στην “απάντηση” του “Ευκλείδη”, αποτελεί - και νομίζω ότι θα συμφωνήσετε όλοι - υπόδειγμα γόνιμου, δημιουργικού και εποικοδομητικού διαλόγου.

Τι να σου κάνει μετά ένας Αdminορας και πόσες γομολάστιχες να 'χει. Όλο το ΠΛΑΙΣΙΟ και ο ΠΑΛΛΗΣ μαζί δεν αρκούν.

Κρίμα!!!

ΛΓ

<FONT SIZE="+2"><FONT FACE=“SYMBOL”>Re su Kourounh apo pou ki wV pou sumperaneV oti egw eimai eimai o …QalhV; Mono egw dhladh crhsimopoiw auto to susthma;
StaqhV</FONT></FONT>

<FONT FACE=“SYMBOL”>Oute egw hmoun pantwV
GiannhV</FONT>

Ούτε εγώ!
Πάμε παρακάτω, και μη μασάτε, ρε!

Πάντως, αν ψάξουμε λίγο ποιοι γράφουν “italic”, θα βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα…

Είναι ζήτημα ημερών να μπούμε στη γιάφκα των Italics.
Τους ακουμπάμε!

Ναι ρε Στάθη, έκανα λάθος.
Ηθελα νάξερα, ποιός είναι ο βλαξ που ΑΓΝΟΕΙ οτι το IP του γίνεται γνωστό άμα θέλει ο Admin?

Ρε μάγκες, πώς μπερδευτήκαμε έτσι;
Εγώ “υπέγραψα” ώς “Ευκλείδης” και πέταξα το “Ε… πεντέξι μέτρα, πάνω-κάτω”, στα πλαίσια του “πειράγματος” (εξ ου και το παρατσούκλι) που κάνουμε κατά καιρούς σ’ αυτούς που κάνουν ερωτήσεις. Αν θυμάστε καλά, είμαι ο ίδιος που πολύ συχνά δίνω τις όποιες απαντήσεις γνωρίζω… Δεν είχα φυσικά καμιά διάθεση να προσβάλω κάποιον και βέβαια δεν έχω καμιά σχέση με το μαλάκα που φέρεται ως …κουμπάρος μου. Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ δεν το πήρε σαν αστείο (ίσως δικαιολογημένα) και μου έριξε έναν άστοχο χαρακτηρισμό (καραγκιοζάκο). Δεν το σχολίασα, γιατί νομίζω ότι πρόκειται για άτυχη στιγμή των δυο μας. Αυτά…
Τα όσα ακολουθούν μου φαίνονται …περιττά.
AN

  • Αρη: η ειλικρίνεια, η τιμιότητα και η ανάληψη ευθυνών που δείχνεις ανεβάζει τις “μετοχές” σου…

  • Η επανεμφάνιση και η συνέχιση της συμμετοχής σου στο forum με χαροποιήσανε (όπως, εξ’ άλλου, κι άλλους φίλους πιστεύω).
    Νομίζω πως είναι ο “φυσικός” σου χώρος!
    Αυτά σου τα λέω γιατί τα πιστεύω, έστω κι αν εσύ μου επιτέθηκες τελευταία πολύ άγρια στη βιογραφία του Χιώτη. Διάβασε τη σημερινή μου -γενική- απάντηση και αν θες τα ξαναλέμε.

  • Πάντως εγώ ακόμα περιμένω να λάβω απάντησή σου στο τελευταίο μου e-mail που σου έστηλα στις 3/6/2002! Αν σ’ άφησε αδιάφορο, αρχίζουν να καταρρέουν όσα πιο πάνω και άλλοτε κατέθεσα δημόσια (και απ’ ευθείας) για το άτομό σου.

Με φιλικούς χαιρετισμούς

Σ.Π.

ʼρη, δεν ήθελα να σε βρίσω (φυσικά όχι τόσο χυδαία, όπως η απάντηση που έλαβα), αλλά εκνευρίστηκα στιγμιαία. Και αυτό γιατί δεν μπορείτε να κοροιδεύετε οποιονδήποτε, για εσάς, “άσχετο”.
Εάν είναι έτσι, να κάνετε όλο το forum private, ώστε να ΄κάνετε τις προσωπικές σας συζητήσεις.