Στο στρατό γνώρισα έναν σκυλομπουζουξή ο οποίος για “ζέσταμα” έπαιζε το σόλο από το “περασμένες μου αγάπες” χωρίς να χρησιμοποιεί καθόλου τον δείκτη!!!
Επειδη αυτο με που ειπε ο Θανασης με κουφανε, θα σας πω και εγω μερικα κουφα.
Οταν ημουνα το ΄82 στην Ξανθη ηταν ενας φανταρος (Θοδωρος το ονομα του) ο οποιος εκτος απο καταπληκτικο 4χορδο που επαιζε, ητανε και αμφιχειρας (!!) δηλαδη επαιζε
το ιδιο καλα κρατωντας το μπουζουκι προς τα αριστερα. Επισης επαιζε κανονικοτατα πολλα κομματια απο το πανω μερος της ταστιερας (!!)
Το μονο του κακο που ειχε ειναι οτι επειδη ηταν τοσο φευγατος μπουζουξης επαιζε απο εξηκοστα τεταρτα και πανω …
Το θέμα αγαπητοί μου δεν είναι αν πρέπει κάποιος να χρησιμοποιεί τον αντίχειρα και το μικρό δάκτυλο στο παίξιμο του μπουζουκιού είναι αν ΜΠΟΡΕΙ να τα αξιοποιήσει εκεί που προάγουν το παίξιμο δηλαδή στην αρμονική συνήχηση (αντίχειρας-τρίχορδο) και στις χρωματικές-αναλύσεις(μικρό δάκτυλο-τρίχορδο και τετράχορδο).
Δεν καταλαβαίνω ποιός και γιατί μπορεί να θέσει οποιοδήποτε περιορισμό??
Συμφωνώ απόλυτα με τον Σωτήρη,χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν μπορεί κάποιος να παίξει χωρις τον αντίχειρα ή το τέταρτο δάκτυλο και να βγάλει το ίδιο ηχητικό αποτέλεσμα.
Πάντως θα ήθελα να πω ότι μου τη δίνουν γενικότερα οι απόψεις περί σωστού ή μη παιξίματος.
Ο καθένας όπως μπορεί και ΒΑΣΙΚΑ όπως του γουστάρει,ας παίξει…
Δεν χρειάζεται να βάλουμε νόμους,μπάτσους και δικηγόρους,και στον τρόπο που παίζουμε μπουζούκι.
Φίλε Yiorgov με παραξένεψε η δίλωσή σου.Θέλω να μάθω το όναμα αυτού… όντας και εγώ τετράχορδος
ρε παιδιά τι συζητάμε τώρα… εν κάποιος έλεγε σε έναν ρεμπέτη του '20 οτι το μπουζούκι θα γίνει τετράχορδο θα τον πέρναγε για τρελό!!! Δεν είναι έτσι? Όλα είναι θέμα πρακτικότητας και κρίνοντα εκ του αποτελέσματος…! Αντίχειρα, αντίχειρα και με την μητη αν σε βολεύει πάτα το, αρκεί να ακούγεται ωραία μουσική!!!