Θα μπορούσα να γράψω τα επόμενα που θα γράψω και σε άλλο topic αλλά καλύτερα εδω,εκει θα ξέφευγε η κουβέντα.Βασικά ανοίγω την κουβέντα γιατί εχω κουραστεί να ακούω ρεμπέτικο και αμέσως μετα την λέξη χασίς και ναρκωτικά.Ανάθεμα αν ήταν ετσι,μεσα στα πρώτα 5 χρόνια δεν θα το άκουγε κανείς.Σχετικό και πάλι γιατί και τότε μια μερίδα της αστικής ελίτ δίνοντας διέξοδο στον μικροαστισμό της(σας θυμίζει κάτι απο τον εαυτό σας;) άκουγε και γλένταγε με αυτά.Μιλώντας για μουσική μιλάμε γι αυτούς που την γράφουν και γι αυτούς που την ακούνε και την διαδίδουν.Εδω θα ανφερθώ σε αυτούς που την γραφουν για τους άλλους δεν εχω στοιχεία…
Εξηγούμε:Σύμφωνα με τον Π.Κουνάδη που πολοί θα μου τον αναφέρετε, απο την περίοδο της ανώνυμης δημιουργίας μέχρι το 1922 έχουν καταγραφεί περίπου 200 τραγούδια με θέματα σχετικά με τις ουσίες.Απο το 1925 μέχρι το 1937 γύρω στα 150 τραγούδια.Ενδικτικά ο Τούντας απο σύνολο περίπου 250, έγφραψε γύρω στα 8. Ο Σκαρβέλης απο σύνολο 100 μόνο 5.Ο Περιστέρης γύρω στα 15 απο τα 70.Ο Βαμβακάρης 31 στα 70 και πάει λέγοντας.Ακόμα 150 έγραψαν οι υπόλοιποι άγνωστοι συνθέτες της εποχής.Να αναφέρω οτι ο Παπαιώαννου,ο Χατχηχρήστος δεν έγραψαν κανένα τραγούδι με ουσίες. Ο Μητσάκης μόνο ένα σχετικό με το χασίς το 1946, και συνεχίζει είναι μεγάλος ο κατάλογος.
Εδω να διευκρινήσω οτι τα τραγούδια που είχαν σχέση με ιρωίνη ήταν κυρίως ειρωνικά περιγελαστικά και οχι ενθαριντικα.
Συνεχίζω.Παραθέτω στοιχεία απο μια έρευνα για την εργασία που έκανε πριν χρόνια ενας φίλος μου για το μεταπτυχιακό του. Καταγράφοντας τα 234 τραγούδια που μας δίνει ο Πετρόπουλος(ελειπής καταγραφή,αλλα υπήραχαν πολλά αντικειμενικά προβλήματα,π.χ οι κλειστές δισκογραφικές κ.α αν και η καταγραφη βασίζεται σε καταλόγους ηχογραφήσεων.Δεν συμπεριλαμβάνει τα ανέκδοτα.) για την εποχή 1941-1949,Κατοχή και εμφύλιος πόλεμος, και κατατάσοντας τα στις 8 κατηγορίες που μας δίνει ο Δαμιανάκος έχουμε τα εξης αποτελέσματα:
- ερωτικά: 39%(91 τραγούδια)
- παραπονιάρικα, θλίψης,διαμαρτυρίας 23% (54 τραγούδια)
- του σιναφιού 7%(16 τραγούδια)
- εργασία,φτώχεια 7% (16 τραγούδια)
- ονειρικά 5% (13 τραγούδια)
- χασικλίδικα 5% (12 τραγούδια)
- της φυλακής 1 τραγούδι.
- Υπάρχουν άλλα 32 τραγούδια που δεν κατατάσονται εύκολα σε καμία πο αυτες τις κατηγορίες.
Απο τα χασικλίδικα μόνο ένα είναι της εποχής του εμφυλίου ολα τ άλλα ειναι πιο πριν.!!!
Θα μου πείτε τι παρατηρούμε;Το πόσο λίγα είναι τα τραγούδια που σχετίζονται με το χασίς,τόσο στην αρχή όσο και μετα,που εξαλοίφωνται τελείως.Ε και λογικό είναι.Πως είναι δυνατόν να μαστουριάζεις αμα σου περιφράζουν την καρδιά.Είχες να αγωνιστείς τότε.Και τον κόσμο τον ενδιέφερε τώρα ποια η πείνα και η αντίσταση οχι το φευγιό του μυαλού.!!Αλλα και πιο πρίν είναι εξεετηκά λίγα για την κουβέντα που γίνεται και τον φόβο που ακολουθεί.Παω να ξελαμπηκάρω εις αύριο τα σπουδαία