Λαϊκή κιθάρα: ανακατασκευή - μετατροπή από κλασική

Κλασική κιθάρα (4/4, κλίμακα 65 εκ.) Κινέζικης προέλευσης, ευτελούς κατασκευής (όλη κόντρα πλακέ - και το καπάκι), αγορασμένη από το ebay.

Ενίσχυση του μάνικου με κόντρα για να αντέξει τις μεταλλικές χορδές και - κυρίως - αλλαγή καπακιού και καβαλάρη ήταν οι κύριες επεμβάσεις.
Αφαίρεση χρώματος σκάφους και βάψιμο με κάσια, φιλέτα, βερνίκι, κοκκαλάκια κτλ.κτλ. οι αναγκαίες κατόπιν.

a1.jpg D1.jpg D5.jpg D6.jpg D8.jpg

Η ένθετη φιγούρα είναι “κληρονομιά” από μπουζουκοειδή (όπως και άλλα μικρο-ατοπήματα που δεν συνθηίζονται σε λαϊκές κιθάρες, αλλά διορθώνονται εύκολα).
Τώρα φοράει 11άρες χορδές phosphor bronze Fender acoustic (η ΜΙ μπάσα από σετ 12άρες).
Αφού πέτυχε ως εδώ, πιθανότατα θα ακολουθήσει αντικατάσταση ή έστω επεξεργασία του μάνικου / ταστιέρας (κλασικής, φαρδύ για Λαϊκή)
Άλλωστε στο σετάρισμα υπάρχει ακόμα δουλειά: buzzing (το λένε οι Αμερικάνοι, δεν ξέρω πως να το γράψω αλλιώς) από το 4ο μέχρι το 9ο τάστο, αλλά φαίνεται πως ο αρμόδιος “λαϊκός” κιθαρίστας παρακάτω δεν βρήκε σοβαρό πρόβλημα.
Να ευχαριστήσω κι από εδώ τον Γιάννη Αλεξανδρή και το μέλος (και φίλο) PaKag για τις συμβουλές τους.

για όποιον ενδιαφέρεται (νομίζω ότι δεν μπορώ να ανεβάσω πάνω από πέντε αρχεία σε κάθε post εδώ) υπάρχει πλήρες “ιστορικό” σε αυτό το link

Δυστυχώς ό ίδιος δεν παίζω κιθάρα - ευτυχώς έχω καλούς φίλους και από την ίδια μέρα που αρμάτωσα την περιέφερα για έλεγχο.
Ο Δημήτρης Σφίγγος στην Πριγκηπέσσα (τρίτος και “φαρμακερός”) με εξέπληξε (πολύ) ευχάριστα, αποφασίζοντας να παίξει με αυτήν στο πρόγραμμα της περασμένης Κυριακής, απ’ όπου και τα βίντεο παρακάτω (δεν ήμουν προετοιμασμένος και είναι λίγο χάλια, αλλά μια ιδέα δίνουν).
Τον ευχαριστώ πολύ, όπως βεβαίως και τα υπόλοιπα μέλη της ορχήστρας (Τριαντάφυλλος Χαλκιάς, Χρήστος Μαστέλλος, Ιφιγένεια Ιωάννου).
Ο ίδιος με προέτρεψε για την πιο “βαρειά” ΜΙ. Μέχρι στιγμής αντέχει, θα δείξει με τον καιρό.

//youtu.be/rvrcWqWQcZw

//youtu.be/Kcnh2X2aYV0

περιμένουμε και δείγμα ηχογράφησης που θα αναδείξει το όργανο! αν και πάντα βίντεο θα είναι, με τους περιορισμούς του.
και επίσης ενημέρωση για την αντοχή στην τάση των χορδών.