Ακουστική κιθάρα κελεμπέκι

Από την αρχη που αρχισα να ασχολούμαι με την οργανοποιία, παρόλο που δεν παίζω κιθάρα ήθελα να φτιάξω ένα ρεμπετοκίθαρο. Βρήκα κάτι σχέδια μιας Martin των αρχών του αιώνα και άλλαξα τον οπλισμό σε παράληλλα καμάρια κρατώντας όμως τις βασικές διαστάσεις.
Λίγες λεπτομέρειες για υλικά και διαστάσεις.
Μήκος: 46 εκ.
Μεγαλη καμπύλη πλάτος: 33,3 εκ
Μικρή καμπύλη πλάτος: 23 εκ.
Στενότερο σημείο σκαφους: 19 εκ.
Βάθος: 7.7 έως 9.5 εκ.
Κελεμπέκι μουαρέ πλάτη και πλαϊνά - κέδρος το καπάκι
Τα διακοσμητικά φιλετα περιμετρικό ξύλινα (αζουάκουε, κελεμπέκι, μαύρο φιλετο)
Οπή διάμετρος 8 εκ.
Ροζέτα: σκάφτηκε κανάλι και μπήκαν όστρακα. ο χώρος γέμισε με εποξική κόλλα με σκόνη παλίσανδρου

Μάνικο μονοκόματο με καράολο (χωρίς ένωση) κελεμπέκι
Κόπηκε στην μέση και μπήκαν 2 κόντρες παλίσανδρος και κελεμπέκι
Το μάνικο είναι πολύ γερό, αμετακίνητο και δεν μπήκε βέργα.
κλίμακα: 63
Ταστιέρα βεγκε με διακοσμητικά ξύλινα φιλέτα εξωτερικά.
Η ταστιέρα φαρδιά αναλογικά για ακουστική (θυμίζει πιο πολύ κλασσική).
Πλάτος 5.2 εκ στην ένωση, 6 στο κόκκαλο
Καβαλάρης παλίσανδρος. Το μόνο μέρος που αγοράστηκε έτοιμο, σχηματοποιήθηκε όμως με μουστάκια.
Κλειδιά: οκονομική σειρά

Το αποτέλεσμα μου άρεσε με όσο μπορώ να καταλάβω ως μη κιθαρίστας.
Παρόλο που η σκέψη μου ήταν να φτιάξω ρεμπετοκίθαρο, τελικά το αποτέλεσμα είναι πιο κοντά σε blues κιθάρα. έχει καθαρά μπάσα και καντίνια και ένταση με διάρκεια και εξυπηρετεί νομίζω και ρεμπετικο ρεπερτόριο.
Ο κέδρος έβγαλε πολύ γλυκό ήχο παρόλο που με παίδεψε πολύ γιατί είναι υπερβολικά μαλακός και γδέρνεται συνεχώς. Κατασκευαστικά έχει αρκετές ατέλειες καθότι είναι η πρώτη μουθ καθαρά ακουστική κιθάρα. Το φαρδύ μάνικο δεν έχει βολέψει καθόλου τον δοκιμαστή μου (ο μεγάλος μου γιος που παίζει ηλεκτρική βασικά) και δεν καταδέχθηκε να γράψουμε ένα βίντεο της προκοπής, έτσι κλήθηκα εγώ να παίξω, τρόπος του λέγειν, για να έχουμε ένα ακουστικό δείγμα. Η κιθάρα ταστάρει και θέλει ένα ψιλοσετάρισμα. Η αλήθεια είναι πως το μάνικο είναι τελείως αμετακίνητο και λίγο κλίση που έχει προς τα πίσω δεν έχει ΄΄ερθει με την τάση των χορδών. Στην αρχή είχα βάλει siverplated light, και μετά περασα extra heavy phosphor bronze και πάλι όμως δεν ήρθε.
Ανεβάζω και κάποιες ενδεικτικές φωτογραφίες.
Πιο πολλές λεπτομέρειες για την κατασκευή στο λινκ:
Ακουστική κιθάρα , κελεμπέκι μουαρέ

6 «Μου αρέσει»

Και το δείγμα ήχου με μερικές φωτογραφίες ακόμα:

5 «Μου αρέσει»

Ως ΜΗ κιθαρίστας θα σου έλεγα ότι από αισθητικής απόψεως μου αρέσει το αποτέλεσμα. Είναι μια πολύ όμορφη ακουστική κιθάρα. Το φαρδύ μάνικο σίγουρα δε βολεύει ειδικά στο σολιστικό παίξιμο. Σαν ήχος μου ακούγεται γλυκός και ζεστός. Κατά τη δική μου άποψη δεν είναι ρεμπετοκίθαρο, αλλά άνετα σαν ακουστική κιθάρα μπορεί να σταθεί σε ένα λαϊκό παίξιμο :wink:

Πολύ ωραία, Βλέπω και σαφή βελτίωση στις λεπτομέρειες! Δοκίμασες με χορδές ασήμι;

Ευχαριστω.
Νικο, οι πρωτες χορδες που αρματωσα ηταν ασημι. Ωραιος ηταν ο ηχος αλλα με τις phosphor bronze που περασα μου φανηκε πως ο ηχος εγινε πιο λαμπερος και με μεγαλυτερο ογκο

Οι ασημι χορδες ηταν σετ αγορασμενες προ πολλων ετων απο Στεφανιδη (δικες του) για την κατασκευη αυτη που αργησε ομως καμποσα χρονια τελικα.

Ε, το ασήμι αν δεν είναι αεροστεγώς κλεισμένο οξειδώνεται και όταν το βάζεις είναι ήδη κουρασμένο…

1 «Μου αρέσει»

Η κιθάρα αυτή περασε από χίλια μύρια κύματα. Εξαιτείας του πολύ μαλακού καπακιού ο καβαλάρης ξεκολούσε επανηλειμένα οπότε αποσύρθηκε για καιρό προς επισκευή και μετατροπή με καβαλάρη μη σταθερό. Κατάφερα και την συμάζεψα. Μιας και το καπάκι είχε πληγωθεί από τα επάλληλα ξεκολλήματα κολλήθηκε μια φέτα καρυδιά στο σημείο που θα πατάει ο καβαλάρης, μπήκε πεναριά και διακοσμητικό από το ίδιο ξύλο και λέπτυνε το μπράτσο τόσ σε πάχος όσο και σε πλάτος (η ταστιέρα έμεινε ίδια). Χρησιμοποιήθηκε μεταλλικός χορδοκράτης με ένθετο καρυδιά. Το καπάκι είχε πολλές ατέλειες και χτυπήματα και βαθουλώματα τα οποία δεν μπορούσαν να επισκευαστούν με τρίψιμο καθώς από τις πολλές επισκευές είχε ήδη κατέβει αρκετά. Μείνανε επομένως σημάδια που προσδίδουν μια παλαιότητα.
Αναλυτικά οι επισκυή/μετατροπή στο luthier.gr
http://www.luthier.gr/index.php?topic=3980.45

Ένα μικρό ηχητικό δείγμα από κάποιον δεν παίζει κιθάρα






4 «Μου αρέσει»