Λαούτο και εξοπλισμός

Καλησπέρα στην παρέα.
Παίζω λαούτο εδώ και μερικά χρόνια. Τελευταία άρχισαν να ανοίγουν μερικές δουλίτσες. Επειδή μ’ αρέσει (σε ποιον δεν αρέσει) ο ήχος να είναι προσεγμένος θα ήθελα να ρωτήσω τι χρειάζεται για να βγει ο ήχος φυσικός με μικρές παρεμβάσεις στα βασικά εφέ. Δεν θέλω κάτι σύνθετο.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

1 «Μου αρέσει»

Γεια χαρά

Για τι μεγέθους δουλειές μιλάμε; Ταβερνάκια; Γάμους; Φεστιβάλ/χοροί; Πανηγύρι; κ.ο.κ.
Επίσης, με ηχολήπτη ή self-service? :slight_smile:

Σε πολύ γενικές γραμμές, η “μόδα” σήμερα είναι μια καλή προενίσχυση με μία έξοδο για την κονσόλα και τον ηχολήπτη (πιθανώς φλατ) και μία για το προσωπικό σου μόνιτορ (με ότι εφφέ θες για πάρτυ σου).
Με μικρόφωνα κλπ μπορεί να έχεις πιο φυσικό ήχο μεν, θέλει προσοχή και λίγο “τέχνη” στο στήσιμο δε, ειδικά όσο πας σε μεγαλύτερους χώρους και εντάσεις.

Από εφφέ θες σίγουρα ένα βαθάκι για να “μαλακώσει” το όργανο και ένα EQ. ΄Μπορεί να τα έχει και η προενίσχυση αυτά ή να πάρεις πιο ποιοτικά έξτρα.

4 «Μου αρέσει»

Ευχαριστώ για τον χρόνο καταρχάς. Ναι οι ¨δουλειές ¨ είναι όπως ανέφερες και κατά κύριο λόγο self service. Επειδή δεν έχω ιδέα από προενισχύσεις και τα συναφή … ενδεικτικά μια δύο περιπτώσεις ποιες θα μπορούσαν να είναι.

πρωτα θα βαλεις εναν απο τους μαγνητες νεας τεχνολογιας που ειναι για πιο φυσικο ηχο. ειναι καποιοι συγκεκριμενοι αυτοι, δεν θυμαμαι μαρκες, ψαξε να τους βρεις. και αν δεν θες να εισαι στο ελεος του καθε ηχοληπτη, να παρεις εναν ατομικο ενισχυτη ακουστικων οργανων που να εχει και εξοδο για την κονσολα. και εισαι κουμπαρουδι…

1 «Μου αρέσει»

Έχω έναν EMG (καλός κακός δεν ξέρω τον χρησιμοποιουν πολλοί απ ότι είδα). Το τελευταίο με τον ατομικό ενισχυτή υπάρχει καμία πρόταση;

καλος ειναι ο ιεμτζι αλλα αυτοι που σου λεω ειναι ειδικοι για φυσικο ηχο. για τον ενισχυτη πρεπει να ψαχτεις διοτι ειναι κατι καινουργιο για τον χωρο μας. η θα πας σε αυτοενισχυομενο ηχειο με ξεχωριστο μεικτη η κονσολα μικρη… ψαξ’το και μη βιαστεις να αγορασεις.

1 «Μου αρέσει»

Είμαι διαθέσιμος για ότι απορίες υπάρχουν περί μαγνητών!!!

Καταρχάς ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον. Η αλήθεια είναι πως λόγω και των λίγων “δουλειών” που έχω θα προτιμούσα να μην μπω στην διαδικασία για άλλο μαγνήτη μιας και πλέον τα έξοδα τα περνάμε από χίλια κοσκινα.

Θα προτιμούσα να μου προτείνετε κάτι στο οποίο θα υπάρχει και η δυνατότητα ρύθμισης όπως πχ ένας προενισχυτής ή κάτι τέτοιο.

Χρησιμοποιώ διαφορά πεταλια, αναλόγως και τον μαγνητη. Τα πεταλια που εχω είναι:
Boss Ge-7, Lr Baggs paracoustic, Fishman Platinum, Digitech Rp-360. Χρησιμοποιώ ένα την φορά, αναλόγως την μουσική και τον μαγνητη που εχω στο συγκεκριμένο λαουτο. Οι μαγνήτες που εχω είναι: Εmg Bz 9-volt, Seymour Duncan Active Mag, Savvas, Archondis S (για λαουτο) . Η αλήθεια ομως είναι ότι είναι όσο λιγότερα έχεις πάνω στο λαουτο τόσο το καλύτερο και πιο φυσικό ηχο θα έχεις. Και με ένα DI BSS, η Radial θα κάνεις πολύ καλά την δουλειά σου.

2 «Μου αρέσει»

Το τελευταίο της Digitech δεν είναι για ηλεκτρική κιθάρα; Έχω υπόψη μου διάφορες άλλες πεταλιέρες RP της Digitech για ηλεκτρική κιθάρα, με παραμορφώσεις για blues, grunge κλπ. Έχει κάποια ρύθμιση που να δουλεύει καλά με το λαούτο, π.χ.«καθαρή» λαμπάτη προενίσχυση (η έστω προσομοίωση της); Ο ήχος δεν παραείναι ηλεκτρικός;

Έχω φτιάξει (προγραμματισει) περίπου 20 ήχους για λαουτο, νησιωτικο/στεριανο αλλα και για κρητικο. Είναι μια τίμια λύση, και στα λαουτα μου δουλεύει καλά. Κυρίως χρησιμοποιώ το eq και το reverb για τα προγράμματα που ρυθμίζω. Επίσης μπορείς να συνδέσεις το digitech και με preamp η και με di. Το digitech χρησιμοποιείται και για άλλα όργανα όπως: κλαρίνα, μπουζούκια, κιθαρες διάφορες, βιολια, λυρες. Ο Κώστας Παπαρουσσοπουλος (studio r) το προγραμματίζει για όλα τα ελληνικά οργανα και με καλες προσεγγίσεις. Είναι μια καλή λύση πάντως και αντί να κουβαλάς 10 πεταλια, παίρνεις αυτό και καθαρίζεις, και σε οικονομική τιμη. Η digitech απο ότι ξέρω έχει αποσύρει το μοντέλο και μόνο μεταχειρισμένο ίσως το βρει κάποιος. Αυτα…