Τι πετάλια ή εξοπλισμό χρησιμοποιείτε για Live;

Η ερώτηση μου απευθύνεται σε όσους παίζουν ζωντανά σε μικρά ή και μεγαλύτερα μαγαζιά με ακουστικό ή και ελαφρώς ηλεκτρικό ήχο. Τι εξοπλισμό χρησιμοποιείτε; Πως καταφέρνετε να βγάλετε ένα αξιοπρεπή ήχο (που να αρέσει σε εσάς); Τι πετάλια κτλ.
Ευχαριστώ

Υπάρχουν αρκετά θέματα στο φόρουμ που πραγματεύονται το ζήτημα, από μικρόφωνα μέχρι μαγνήτες. Γενικά ο καλός ήχος θέλει χρήματα και ηχολήπτη. Ακόμα κι αν έχεις γνώσεις ηχοληψίας (οπότε μπορείς πχ να έχεις ένα δικό σου EQ ή ένα βαθάκι), δεν μπορείς να είσαι ταυτόχρονα στο πάλκο και στην θέση του κοινού, ούτε να ρυθμίζεις τον ήχο την ώρα που παίζεις.
Προσωπικά θέλω φυσικό ήχο και λογικές εντάσεις, οπότε σε συναυλία προτιμάω μικρόφωνο ενώ σε μαγαζί κάψα με DI. Κάποια στιγμή θα επισκευάσω το λεπτεπίλεπτο καλωδιάκι της AKG C411 που είναι η χρυσή τομή, πυκνωτικό μικρόφωνο που λειτουργεί σαν κάψα.
Σε περίπτωση που το σήμα δεν πάει σε κονσόλα και από εκεί σε ηχεία, υπάρχουν εξαιρετικοί ενισχυτές για ακουστικά όργανα ( σε μεγάλες σκηνές μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως μόνιτορ). Συχνά έχουν ενσωματωμένο μίκτη για να συνδέσεις 2-3 γραμμές (πχ ένα ντουέτο).
Όλα αυτά για τον φυσικό ήχο που ανέφερες. Στην περίπτωση του ηλεκτρικού, μαγνήτη με DI και ό,τι πετάλια τραβάει η ψυχή σου.

2 «Μου αρέσει»

πρωτα πρεπει να βρεις τι ηχο θες ακριβως και για τι χωρο, η εστω περιπου. μετα δες στην αγορα ποια εργαλεια θα σου το προσφερουν αυτο. καποτε ηταν μονο οι ενισχυτες, μετα βγηκαν οι κονσολες. παραδειγμα ετσι? τωρα το 2021 εχουμε πληθος εργαλεια. καψες, ειδικους μαγνητες, ειδικα μικροφωνα, για οτι θες, ειτε ηλεκτρικα ειτε ακουστικα. αυτοενισχυομενα ηχεια, μικρες κονσολιτσες, μεχρι και ατομικους ενισχυτες για ακουστικα οργανα. σχεδον τα παντα… αναλογα και το βαλαντιο φυσικα.

2 «Μου αρέσει»

Πριν αρκετά χρόνια αγόρασα αυτό το πετάλι που έχει μια είσοδο για μικρόφωνο και μια όργανο και μπορεί να βάζει εφέ ξεχωριστά εφέ στο καθένα και το πιο σημαντικό σώζει σε ξεχωριστά presets.

Πέρα από την έξοδο για PA ηχεία (για τα live), έχει και έξοδο USB οπότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν εξωτερικό audio interface για τις ηχογραφήσεις που περνάω στον υπολογιστή ή για τα βίντεο που κάνω στο youtube.

Έχω συνδέσει κατά καιρούς και το αρμόνιο φυσικά (χωρίς να χρειάζεται γιατί έχει ήδη αυτές τις δυνατότητες εσωτερικά) αλλά δουλεύει πολύ καλά και με ακουστικά όργανα (με κάψα). Σε κάποια τραγούδια έχω συνδέσει το τζουρα ή ακόμα και το μπαγλαμαδακι. Για την ακρίβεια έχει συγκεκριμένες δυνατότητες ειδικά σχεδιασμένες για ακουστικά όργανα (BodyRez filter). Το έχω δανείσει σε φίλους κιθαρίστες (…φλαμένκο…) και ήταν πάρα πολύ ευχαριστημενοι.

3 «Μου αρέσει»

Φαίνεται πολύ ενδιαφέρον. Θα το ψάξω!!

Για τους ακουστικούς ενισχυτές, υπάρχει κανένα μοντέλο όχι πολύ ακριβό που να έχετε δοκιμάσει και να είναι καλό;
Επίσης κανένα καλό πετάλι reverb και κανένα eq;
Ευχαριστώ

Ψάχνω και κάψα, αν έχετε δοκιμάσει.

1 «Μου αρέσει»

Τί μπάτζετ έχεις; Νομίζω μπορείς να κάνεις την δουλειά σου με μια πεταλιέρα, μπορεί να φανούν χρήσιμα κάποια βασικά presets αν δεν έχεις εξοικείωση με τις ρυθμίσεις.

1 «Μου αρέσει»

οχι δεν εχω δοκιμασει, εγω ειμαι πιο πολυ του ηλεκτρικου. αλλα θα επιμεινω σε αυτο που σου ειπα πιο πανω. υπαρχουν τα παντα, τοσα πολλα εργαλεια που πλεον ξεκινας απο την αναποδη, δλδ τι ηχο θες… και μετα αγοραζεις αυτο που σου βγαζει αυτον τον ηχο. αν δεν εχεις κατασταλαξει τι ηχο θες κανε μια γυρα στα μαγαζια να ακουσεις πως δουλευουν οι αλλοι, τι ηχο εχουν και τι εργαλεια. παντως για ατομικο ενισχυτη στον συνιστω ανεπιφυλακτα, διοτι λογω πολυχρονης πειρας ειμαι υπερ της αυτονομιας στον ηχο. να μην εξαρτασαι απο κανεναν. ουτε απο κονσολες, ηχοληπτες, ηχεια δεξια και αριστερα στο χωρο, μια ακους μια δεν ακους, και διαφορα αλλα… με τον ατομικο ενισχυτη εισαι εσυ, ενα καλωδιακι στο μηχανημα, και απο κει στην μπριζα. το εχεις διπλα σου η πισω σου, ακους πρωτα εσυ και μετα οι αλλοι, και ουτε γεμιζεις το χωρο και καλωδια και πεταλακια και τροφοδοτικα. γνωμη μου ετσι? παρε μια ιδεα απο εδω… κοιτα και τις τιμες…
https://www.skroutz.gr/c/350/instuments_amplifiers/f/808957/akoustika-organa.html
για πεταλι βαθους αυτο… εγγυηση!
https://www.skroutz.gr/s/12605179/TC-Electronic-Hall-Of-Fame-2-Reverb.html

2 «Μου αρέσει»

Ευχαριστώ. Το Tc και το fender καλές επιλογές!!

Πεταλιέρα ακουστικής;

1 «Μου αρέσει»

Δεν το έχω δοκιμάσει, ο @mavrakos το πρότεινε! Η μάρκα είναι καλή πάντως.

1 «Μου αρέσει»

Νομιζω σε αυτα τα λεφτα δε θα βρεις ευκολα ενα πετάλι να εχει τοσες ρυθμίσεις σε εφε (και reverb k EQ και άλλα) και για όργανο και για φωνή .

Το ξέρω οτι φαίνεται να κανω διαφήμιση εδω αλλά ειχα ψάξει πολύ και δεν βρήκα τροπο με ενα μονο πεταλι να τα εχω ολα αυτά.

3 «Μου αρέσει»

Οκ θα το ψάξω, ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας

3 «Μου αρέσει»