Για σας!!!
Θέλω να αγοράσω ένα λαούτο στεργιανό, ψάχτηκα λίγο και είδα ότι είναι αρκετά ακριβό όργανο, επειδή λοιπόν λεφτά δεν υπάρχουνε σκέφτομαι να κοιτάξω προς τουρκια. Ξέρετε να μου προτείνεται κάποιον οργανοποιό η μαγαζί στη τουρκια που να έχει αξιόπιστα όργανα ?
Φίλε Μπάμπιλον, καλώς όρισες στην παρέα μας.
Νομίζω ότι στεριανό λαούτο ΔΕΝ θα βρεις στην Τουρκία, και δεν θα στο συνιστούσα κιόλας, μιας και απ’όσο γνωρίζω αυτό το όργανο δεν υπάρχει στο ρεπερτόριό τους. Μην μπερδεύεις το πολίτικο λαούτο (λαύτα) που παίζεται στην Τουρκία με το στεριανό ή κρητικό, είναι άλλου… Αλλάχ ευαγγέλιο!
Μπορείς εδώ στην Ελλάδα να βρεις μαθητικό-φθηνό με αξιοπρεπή ήχο και ευκολόπαιχτο. Θα σε κατευθύνουν οι πιο ειδικοί πιστεύω.
To στεριανό λαούτο είναι μεν μόνο ελληνικό όργανο, ωστόσο έχω την εντύπωση ότι κατασκευάζεται και στην Τουρκία (για Έλληνες). Από τιμές και ποιότητα δε γνωρίζω όμως…
Πάνε στον Στροίκο Γιώργο στην Γαλάτιστα Χαλκιδικής,έχει και φτηνά και πολύ καλά λαούτα.Τηλ.23710-31006
Πόσα δίνεις σε τάξη μεγέθους? Μπορώ να σου προτείνω τον κατασκευαστή που έχω πάρει το δικό μου, που έχει βάση αγρίνιο.
Πάντως συμφωνώ με όσους σου προτείνουν να ΜΗΝ πάρεις από Τουρκία, διότι δεν το έχουν στο ρεπερτόριο τους.
Πλέον στην Istiklal στην Πόλη εκεί που βρίσκονται τα μουσικά μαγαζιά πωλούνται ΚΑΙ στεριανά ΚΑΙ κρητικά λαούτα και μάλιστα σε πολύ καλές τιμές και σε πολύ αξιοπρεπή ποιότητα…
Επειδη ενας φιλος θα παει το τριημερο της Καθαρας Δευτερας στην Τουρκια που θα μπορουσε να βρω μια οικονομικη λαφτα ???
το λαουτο ειναι και θα ειναι ελληνικό.
Η λέξη Λαούτο προήλθε από απόδοση στα Ελληνικά των λέξεων με τις οποίες το όργανο αυτό έγινε γνωστό στις χώρες όπου η παρουσία του προηγήθηκε εκείνης στον ελληνόφωνο χώρο: Ισπανικά: Laud, Γαλλικά: Luth, Ιταλικά: Liuto, Γερμανικά: Laute, Αγγλικά: Lute κλπ. κλπ. κλπ. Για την καταγωγή και τη μετέπειτα διάδοσή του υπάρχουν αρκετές θεωρίες, με “δημοφιλέστερη” εκείνη που θέλει το όργανο να γεννιέται στις αραβικές χώρες, από εκεί να γίνεται γνωστό και στην Ισπανία (κατά τη διάρκεια της κατάκτησής της από τους Άραβες) και να επεκτείνεται η χρήση του πρακτικά σε ολόκληρη την κεντρική Ευρώπη. Πράγματι, κατά την εποχή της Αναγέννησης το “αναγεννησιακό λαούτο", με πάρα πολλές χορδές και αντίστοιχα χοντρό μπράτσο, συχνά και με δύο καράολα, ήταν δημοφιλέστατο σχεδόν σε ολόκληρη την Ευρώπη. Κάποτε το λαούτο ήρθε και στην Ελλάδα.
Δεν μου είναι γνωστή καμμία θεωρία κατά την οποία το λαούτο γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ελλάδα.
Η ετυμολόγηση της λέξης στα Αραβικά προέρχεται από την ονομασία του: Al Ud (= Το ξύλο).
Μήπως τυχόν γνωρίζετε για ποιό λόγο το ελληνικό λαούτο έχει τη δεύτερη χορδή (από πάνω προς τα κάτω)πιό χοντρή από την πρώτη;