"κόλλημα" ταστιέρας

Αγαπητοί συνφορουμίτες, έχω ένα οχτάχορδο μπουζούκι κατασκευασμένο από το εργαστήριο “Νότα” στη Θεσσαλονίκη. Είναι όργανο φτηνής σειράς αλλά πολύ αξιοπρεπές για το κόστος του. Το έχω περίπου 3 χρόνια. Εδώ και κάποιους μήνες το χρησιμοποιώ και παίζω σε ένα μαγαζί (παίζουμε μια κιθάρα και ένα μπουζούκι). Εκ των πραγμάτων το όργανο χρησιμοποιείται αρκετά. Παίζοντας για αρκετή ώρα και προφανώς και λόγω του ιδρώτα των χεριών η ταστιέρα αρχίζει να “κολλάει” και γίνεται δυσκολόχρηστη.Μήπως υπάρχει κάποιος τρόπος να μειώσω αυτό το “κόλλημα”; Η πιο εύκολη απάντηση ξέρω ότι είναι: “άλλαξε όργανο,πάρε ένα επαγγελματικό” επειδή όμως αυτό προς το παρόν δεν είναι εφικτό, αν υπάρχει κάποια άλλη πρακτική λύση που μπορεί να βοηθήσει σε αυτό το πρόβλημα έστω και προσωρινά θα χαιρόμουν να την ακούσω.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την βοήθεια.

Τί εννοείς λέγοντας κόλλημα

Η ταστιέρα ή το μπράτσο;

Η ταστιέρα. Εννοώ ότι το παίξιμο γίνεται δύσκολο, δυσκολεύει η γρήγορη μετάθεση των δακτύλων, σαν να “κολάνε” στην ταστιέρα.

Μήπως είναι ψηλά τα τάστα η οι χορδές και σε κουράζει μετά απο κάποια ώρα παιξίματος; μήπως μαζεύουν ιδρώτα οι χορδές και σε φρενάρουν ;
Έχεις παίξει με καλλίτερο μπουζούκι και δεν σου συμβαίνει το ίδιο;

Τα τάστα δεν είναι ψηλά ούτε οι χορδές. Το πρόβλημα δεν είναι ότι προκαλείται κούραση, δεν το νιώθω αυτό.Απλά μου δημιουργείται δυσκολία στην κίνηση και κατά συνέπεια στην ταχύτητα.
Ότι μαζεύουν ιδρώτα οι χορδές είναι σίγουρο. Χρησιμοποίησα ένα πανάκι για να τις καθαρίσω αλλά χωρίς μεγάλη διαφορά στη συνέχεια.
Έχω παίξει με καλύτερο μπουζούκι και δεν είχα αυτό το θέμα.

Μπορει να φταιει η υγρασια. Μπορει να υπαρχει ελλιπης καθαρισμος μετα τη χρηση. Εγω κανω το εξης: Κατα τη διαρκεια του παιξιματος εχω απο διπλα ενα πανακι για το οργανο και τα χερια ωστε να μη γλιστραει και παρα πολυ. Στο τελος, περνας στις χορδες ενα λαδι τη ς Dunlop και ειμαι γενικα ευχαριστημενος.
Καταλαβαινω πως το εννοεις, το χω παθει κ εγω, οταν συνηθως δεν σκουπιζα καλα το οργανο ή οταν η υγρασια ηταν στο Θεο και κολλουσαν τα παντα.

Πέρα απ΄ ότι σωστά λέει ο guvs, ίσως να χρειάζεσαι ένα: https://www.google.com/search?q=ghs+fast+fret&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:en-US:official&client=firefox-a&channel=sb

Αν αυτό δεν βοηθάει τότε ίσως χρειάζεσαι καλύτερο μπουζούκι. Αν κι αυτό δεν βοηθάει, τότε δοκίμασε ένα καλό τρίχορδο…:slight_smile:

Ευχαριστώ τόσο τον “guvs” όσο και τον “D33P” για τις συμβουλές.
Το σχόλιο για το τρίχορδο το περίμενα…Όσοι ακούν τι ρεπερτόριο παίζω μου λεν το ίδιο πράγμα.Όσον αφορά το μπουζούκι είμαι στο “σώμα” τετράχορδος και στην “ψυχή” τρίχορδος…

Βγάλε όλες της χορδές και τρίψε με μεγάλη προσοχή όλα τα ταστα με ψιλό σύρμα (καθαρισμού οικιακών συσκευών) .Πάρε απο σουπερμαρκετ αυτο που ειναι σε κουλούρα . Καλο ειναι να βάλεις μετα καινούργιες χορδές .

Αγαπητέ elder1,

Απότι έχω καταλάβει, το κόλλημα το παρουσιάζει τώρα τελευταία και όχι από την αρχή.
Διαφορετικά θα σου έλεγα ότι πιθανόν να φταίει η κατασκευή του καπακιού.

Υπάρχουν μερικά όργανα των οποίων η ταστιέρα έχει βερνικωθεί. Αν το όργανό σου είναι με βερνικωμένη ταστιέρα, πιθανόν να οφείλεται το βερνίκι.

Αν όχι, τότε θα πρέπει να αποκλείσουμε και την περίπτωση να λαδώνεις την ταστιέρα.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που σου προτείνει ο Χάρης είναι η πιο ενδεδειγμένη μέθοδος περιποίησης της ταστιέρας.

Το πολύ λάδι δεν ενδείκνυται.