Κούρδισμα

Ηθελα να ρωτήσω αν έχει κάποιος καιρό να παίξει μπουζούκι είναι καλύτερο να είναι κουρδισμένο ή ξεκούρδιστo για να μην σκεβρώσει;

Κουρδισμένο πάντα! Ακόμα και όταν αλλάζεις τις χορδές στο όργανο πρέπει να τις αλλάζεις μία μία και όχι όλες μαζί!!!

Θα ήθελα πολύ να μάθω για ποιό λόγο πρέπει ένα έγχορδο όργανο να είναι πάντα κουρδισμένο (εκτός όταν αυτό παίζεται, βέβαια…) :241:

Δεν ξέρω για όλα τα έγχορδα, αλλά στο μπουζούκι απ’ ότι ξέρω, ο κατασκευαστής δίνει στο μπράτσο μία κλήση προς τα πίσω έτσι ώστε όταν μπουν οι χορδές αυτές να το φέρουν στα ίσα του! Ε φαντάσου αν είναι ξεκούρδιστο για μεγάλο διάστημα το όργανο, το μπράτσο λογικά θα πάει πίσω!!!

Ευχαριστώ για την βοήθεια σου Κώστα. Είναι καλύτερο να παραμείνει το όργανο μέσα στην θήκη του ή να είναι σε μια βάση? Ο δάσκαλος που είχα παλιά, ο Γιώργος Αλτής από τους Ράστ μου είχε πει ότι είναι καλύτερο να είναι σε βάση όπου και το έχω.

Καλύτερα και γω πιστεύω έξω να είναι το όργανο! Να μην είναι στην θήκη! Και ακόμα ποιό καλύτερα να είναι μόνιμα στα χέρια σου !!!:089:

Σε μαγαζιά με μουσικά είδη πάντως έχω πετύχει αρκετές φορές ξεκούρδιστα κρεμασμένα μπουζούκια προς πώληση…

Ευχαριστώ παιδιά να’σται καλά!

…επειδη το πισω ερχεται…το μπρος(σκευρωμα) ειναι λιγο φασαρια,εγω στη θεση σου θα το κατεβαζα ενα τονο πριν το βαλω στην ακρη.
Το τελειως ξεκουρδιστο(επειδη το εχω κανει),εχει οντως σαν αποτελεσμα να παει πισω το μπρατσο,αλλα τουλαχιστον στο δικο μου οργανακι ηρθε,ηταν θεμα μιας μερας.Στην αρχη ετριζε φρικτα αλλα επανηλθε γρηγορα.
Σε ενα (λιγο της πλακας) που εχα στην αποθηκη 2χρονια κουρδισμενο…
δεν σκευρωσε το μπρατσο…σκευρωσε το σκαφος!!!(το μανικι ειναι αρφαδι):019:

Να’ σαι καλά φίλε Ταξίμη. Τελικά όπως όλοι λένε το όργανο δεν πρέπει να μένει ποτέ ξεκούρδιστο.

ΕΝΑ ΤΟΝΟ ΠΙΣΩ.