Κούρδισμα Τετράχορδου Μπουζουκιού

Καλησπέρα και Καλή Χρονιά σε όλους. Είμαι εντελώς καινούριος στο φόρουμ και έχω πρόσφατα αγοράσει τετράχορδο μπουζούκι με σκοπό να αρχίσω μαθήματα. Όταν το παρέλαβα ήταν ξεκούρδιστο και πήρα ένα ηλεκτρ. κουρδιστήρι για να το κουρδίσω. Θα ήθελα τη βοήθειά σας στο εξής: το κουρδιστήρι απλά γράφει τις νότες στα αγγλικά, π.χ. για τη νότα ΡΕ (1η χορδή) είναι το D. Βρήκα μια εφαρμογή στο κινητό και έχω προσέξει ότι κάνει κάποιο διαχωρισμό στις διπλές χορδές, δηλ.
D4/D4
Α3/Α3
F3/F4
C3/C4

Το πρόβλημα που έχω είναι με τη νότα ΛΑ, που στην εφαρμογή του κινητού μου τη βγάζει σαν Α2 για το δικό μου μπουζούκι. Θα έπρεπε να είναι Α3; Και αν ναι πώς γίνεται αυτό;

Ευχαριστώ πολύ.

1 «Μου αρέσει»

Μην μπλέκεις με τα 2/3/4 ή άλλο νούμερο. Προσπάθησε να υπάρχει ταυτοφωνία στις δύο ίδιες χορδές. Δηλαδή και οι 2 D να είναι το ίδιο D. Ομοίως για τη ΛΑ και οι δύο χορδές να είναι το ίδιο A. Για τη περίπτωση της ΦΑ και της ΝΤΟ λόγω ότι οι χορδές είναι διαφορετικού πάχους απέχουν κατά μία οκτάβα όπως σωστά έχεις γράψει. Για να είσαι σίγουρος ότι το κούρδισμά σου είναι σωστό, πατώντας στο 5ο τάστο της ΛΑ και χτυπώντας τις χορδές πρέπει να ακούς τον ίδιο (περίπου) ήχο σαν να χτυπάς την ΡΕ ανοιχτή.

Χωρίς να είναι ο απόλυτος οδηγός ρίξε μια ματιά και σε αυτό το βίντεο:

3 «Μου αρέσει»

Ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση.

Ίσως έχεις κουρδίσει μια ολόκληρη οκτάβα κάτω, οπότε πάλι Λα βγαίνει. Αν έχει συμβεί αυτό, τότε:

  • αφενός, αυτό που σου γράφει ο alko101 δεν πετυχαίνει ακριβώς. Πετυχαίνει μεν (δηλαδή δεν ακούς μια τελείως άσχετη νότα), αλλά κάπου αντιλαμβάνεσαι μια ασυνέχεια.
  • αφτέρου, οι δύο χορδές Λα θα είναι υπερβολικά πλαδαρές και στο χέρι και στον ήχο.

Η λύση είναι να κουρδίσεις τεντώνοντας μέχρι ν’ ανέβει μια οκτάβα και το μηχάνημα να σου δείξει Α3. Αν όμως δε συμβαίνει αυτό που περιγράφω, τότε θα σπάσεις τη χορδή, επομένως πρέπει να είσαι σίγουρος.

1 «Μου αρέσει»

Στην εφαρμογή του κινητού θα σου βγάζει και συχνότητα λογικά. Η ΛΑ της τρίτης οκτάβας είναι στα 220 ΗΖ, οπότε πρόσεξε μήπως είναι λάθος η ένδειξη στην εφαρμογή ενώ πιάνει τη σωστή συχνότητα. Επίσης καμιά φορά τυχαίνει στο κινητό να σου βγάζει την ίδια νότα σε ψηλότερη ή χαμηλότερη οκτάβα. Δηλαδή έχω Λα 3ης και μου βγάζει Λ 4ης (440 HZ). Πάντως αν ήταν στη Λα 2ης κουρδισμένη η χορδή σου θα ήταν τόσο πλαδαρός ο ήχος που θα το καταλάβεις ότι είναι ξεκούρδιστο.

1 «Μου αρέσει»

Α ναι όταν η εφαρμογή του κινητού μου κάνει νερά και έχω αμφιβολίες χρησιμοποιώ αυτή τη σελίδα:

Πάντως για να εξοικειωθώ σιγά σιγά και να απαλλαγώ κλείνω τα μάτια πριν παίξω τη χορδή και προσπαθώ να μαντέψω αν είναι σωστά κουρδισμένη ή λιγότερο ή περισσότερο. Μετά βλέπω την ένδειξη της εφαρμογής και σιγά σιγά βελτιώνομαι. Εξασκώ και το αυτί.

1 «Μου αρέσει»

Ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια. Μάλλον το πρόβλημα είναι ότι όταν παρέλαβα το μπουζούκι η χορδές της ΛΑ ήταν εντελώς ξεκούρδιστες. Από απειρία τις κούρδισα πάνω στην Α2 με το ηλεκτρονικό κουρδιστήρι που δεν κάνει διαχωρισμό μεταξύ Α2, Α3 κτλ.

Άρα θα τις κουρδίσω μια οκτάβα πιο πάνω. Είναι όντως χαλαρές οι χορδες. Η εφαρμογή στο κινητό που χρησιμοποιώ και είναι καλή είναι η Master Bouzouki Tuner:
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://play.google.com/store/apps/details%3Fid%3Dpl.netigen.simplebouzoukituner%26hl%3Den_NZ%26gl%3DUS%26referrer%3Dutm_source%3Dgoogle%26utm_medium%3Dorganic%26utm_term%3Dmaster%2Bbouzouki%2Btuner&ved=2ahUKEwjU-OjiooPuAhX0ShUIHZaMDksQFjABegQIBhAB&usg=AOvVaw0kT2z07tvyoHzL03sC_WZi

Ευχαριστώ και πάλι.

1 «Μου αρέσει»

Κι εγώ αυτή έχω, είναι καλή, αλλά καμιά φορά (ίσως παίζει ρόλο και το μικρόφωνο) μου δείχνει μια οκτάβα πιο ψηλά το κούρδισμα.