Κιθαροτζουράς

Μου έχει αρέσει πολύ η ιδέα για κατασκευή Ρεμπέτικης κιθάρας (Κιθαρόνι) με το μανίκι του τζουρά!

Τι διαστάσεις να έχει άραγε το κιθαρόνι?
Είναι στην ουσία 3 κύκλοι στη σειρά (στο μισό της κιθάρας) ?

Γνωρίζει καποιος να μας πεί γι αυτό?

Παραθέτω ενα βίντεο που υπάρχει στο youtube μιας γνωστής φυσιογνωμίας! :slight_smile:

Αναμένω την άποψη σας…
Φιλικά,
Δημήτρης

1 «Μου αρέσει»

…Πεντακάθαρος!

Ο μάστορας γνωρίζει. Τα στοιχεία επικοινωνίας του εδώ.

[Έχω δει το όργανο, και το έχουμε συζητήσει/σχολιάσει και λίγο με το Δημήτρη Ρ., αλλά για τα τεχνικά που ρωτάς Δημήτριε δεν έχω ιδέα. Ένα χονδρικό υπολογισμό μπορείς να κάνεις με τα δεδομένα ότι το ηχείο έχει κανονικές αναλογίες κιθάρας, η κλίμακα είναι κλασική κλίμακα τζουρά (όσο περιθώριο κι αν χωράει στο “κλασική”), και ότι το μανίκι φτάνει μέχρι 5 τάστα μετά την οκτάβα.]

Εάν ο Μητσάρας (έτσι νομίζω λέγεται ο παίκτης) δεν είναι γίγαντας (που μεταφορικά είναι, αλλά κυριολεκτικά δεν νομίζω) τότε πιστεύω ότι οι διαστάσεις του σκάφους είναι μάλλον μικρότερες από μια “κανονική” (*) κιθάρα. Τουλάχιστον με την “φωτογραφική” αποτύπωση που έκανα (παίρνοντας αυθαίρετα την κλίμακα 62 εκ. και τον βραχίονα του Μητσάρα 26 εκ. που αντιστοιχεί σε άντρα ύψους ~ 1,80-1,85) οι διαστάσεις του σκάφους βγαίνουν περίπου όπως παρακάτω. Κι ακόμα κι άν το 62 και 26 δεν είναι σωστά, οι διαστάσεις λίγο θα “παίξουν”. Μου βγαίνει μήκος σκάφους περίπου 36 εκ., που είναι σημαντικά μικρότερο από το μικρότερο κιθαρόνι που έχω αποτυπώσει (44 εκ.)

photo1 DIM.jpg

(*) δεν νομίζω να υπάρχουν “κανονικές” αναλογίες στις κιθάρες, μιας και οι διαστάσεις ποικίλουν ανάλογα με το είδος της κιθάρας. Οι διαφορές μεταξύ μιας dreadnought ας πούμε με ένα κιθαρόνι είναι τεράστιες. Οι κλασσικές έχουν 'στανταριστεί" κάπως με μήκος σκάφους περίπου 48-50 εκ., αν δεν κάνω λάθος.

Μάνο δουλεύεις μήπως για την Scotland Yard?! Χαχαχα :slight_smile:

Πολύ ωραία προσέγγισες το θέμα!
Και γώ τη βλέπω για μικρότερη απο μια κλασσική κιθάρα!

Ισως δοκιμάσω να την κατασκευάσω…
Προς το παρών πρεπει να διαβάσω κι αλλο εδω μέσα!

Ευχαριστώ φίλε για την απάντηση σου και το χρόνο σου!
Υπάρχει καπου ο σχεδιασμός/μελέτη της κιθάρας?

Επίσης ευχαριστώ και τον Pepe!
(νομίζω να πάρω τηλέφωνο ή να στείλω e-mail τον Κο Ραπακούσιο ρωτώντας πληροφορίες για το όργανο δίχως να γνωριζόμαστε κιολας δεν μπορώ να το κάνω…
Είναι αγένεια και ασέβεια προς τη δουλειά που κάνει! Δε πειράζει…σκοπός μου δεν ειναι να αντιγράψω, περισσότερο να μάθω και να δημιουργήσω)

Ευχαριστώ και πάλι!

Μάνο, αναλογίες είπα, όχι διαστάσεις. Σύμφωνα με τη μέτρησή σου, π.χ., το μήκος του ηχείου είναι 36 και το μέγιστο πλάτος 27, δηλαδή αναλογία 4:3. Το ζήτημα είναι αν αυτή η αναλογία, ανεξαρτήτως διαστάσεων, είναι κοντά στον συνήθη μέσο όρο για κιθάρες. Οι διαστάσεις φυσικά και είναι μικρότερες. Με το μάτι, χωρίς ιδιαίτερη εμπειρία, εγώ είπα “ναι”, με την έννοια ότι δε μου φαίνεται να είναι πολύ πιο κοντόχοντρη ή πιο μακρόστενη από μια κιθάρα που βλέπω τώρα εδώ στο δωμάτιο, ή να έχει πιο μεγάλη/μικρή ή πιο ψηλά/χαμηλά την τρύπα, αλλά βεβαια αυτό το “με το μάτι” δεν είναι αντικειμενικό τεκμήριο.

Και αναφέρθηκα στο ηχείο. Το μπράτσο δεν μπορούμε να το λάβουμε υπόψη μας, παρά μόνο αν αφαιρέσουμε τα πρώτα 5 τάστα (ώστε να μείνουν 12, όσα έχει συνήθως μια κιθάρα), εφόσον οι υπόλοιπες αναλογίες (δηλ. βασικά η θέση του καβαλάρη) είναι κοντά στις στάνταρ.

Έχεις δίκιο, βιάστηκα.