Κιθαράκι Ιωάννης Αερακης

Καλημέρα.Σήμερα βρήκα αυτό το λιθαράκι. Κατασκευής Ιωάννη Αερακη στους Αμπελόκηπους. Η κλίμακα του είναι 36.3 εκ. Ταστο με ταστοΤο ανεβάζω γιατί μου έκανε εντύπωση..

Πολύ ιδιαίτερη κατασκευή, μικρό ελαφάκι με τέσσερις χορδές. Θυμίζει κάτι λατινοαμερικάνικα κιθαροειδη. 1988 λέει η ετικέτα;
Την κλίμακα την μετράμε από καβαλάρη σε καβαλάρη, μήκος ελεύθερης χορδής. Τι εννοείς ταστο με ταστο;

“Γιουκουλέλι” δεν είναι;

Το μήκος ελεύθερης χορδής είναι μεταξύ των έξτρα ταστων που υπάρχουν στις γέφυρες. Αν το προσέξεις φαίνεται στις φωτογραφίες. Για το 988 η είναι ημερομηνία ή αύξων αριθμός. Δεν μπορώ να διακρίνω

1 «Μου αρέσει»

Δεν έχει κόκκαλο έχει ταστο

1 «Μου αρέσει»

αυτα τα όργανα με 4 χορδές, τα λέμε τενόρα.

tenor guitar, tenor banjo κτλ

2 «Μου αρέσει»

Το μήκος ελεύθερης χορδής είναι το μήκος όλου του ελεύθερου τμήματος της χορδής όταν δεν την πατάμε σε κάποιο τάστο, άρα από τον πάνω καβαλάρη μέχρι τον κάτω καβαλάρη. Αυτό το νούμερο λέγεται και «κλίμακα του οργάνου». Πόσο είναι;

Το συγκεκριμένο όργανο έχει και τάστο μηδέν, δεν ξέρω γιατί, αλλά αυτό δεν αλλάζει τη μέτρηση.

Το 36,3 που βρήκες είναι κάποια άλλη απόσταση, δεν μας εξήγησες ποια, αλλά έτσι κι αλλιώς δεν έχει κάποια σημασία.

Το γιουκαλίλι (έτσι λέγεται στα ελληνικά) δεν ξέρω πόσο μήκος ελεύθερης χορδής έχει συνήθως, μια πρώτη αναζήτηση δε μου βρίσκει τέτοια νούμερα, αλλά εμπειρικά ξέρω ότι είναι άκρες-μέσες ίδια με του μπαγλαμά ή λιγάκι παραπάνω. Έχει όντως 4 μονές χορδές. Αλλά βέβαια εκτός από το στάνταρ γιουκαλίλι υπάρχουν και διάφορα πιο μπάσα (άρα πιο μεγάλα) μοντέλα, τενόρο, βαρύτονο κλπ. Στάνταρ εννοώ το σοπράνο, που είναι το πιο μικρό απ’ όλα και που συνήθως το λένε απλώς «γιουκαλίλι» (ενώ για τα υπόλοιπα προσδιορίζουν: τενόρο γιουκαλίλι κλπ.)

Όμως εκτός από το γιουκαλίλι υπάρχουν και πολλά άλλα όργανα που η γενική τους εμφάνιση είναι σαν κιθάρας, σε ποικίλα μεγέθη και αριθμούς χορδών. Κυρίως λατινοαμερικάνικα: ρεκίντο, τσαράγκο, και διάφορα άλλα. Αλλά και εκτός λατ. Αμερικής: η κιτάρα μπατέντε της νότιας Ιταλίας είναι ξεχωριστό όργανο από την κανονική κιθάρα, το ίδιο και κάποιο μαλτέζικο κιθαροειδές. Και πολλά από αυτά επίσης βγαίνουν σε σειρές μεγεθών από το πιο μπάσο-μεγάλο στο πιο ψηλό-μικρό.

Για να έχουμε μια εικόνα όλης αυτής της ευρύτερης οικογένειας κιθαροειδών που δεν είναι όλα κιθάρες, ας σκεφτούμε το ακουστικό μπάσο (μπασοκίθαρο) που μάλλον οι περισσότεροι το έχουμε δει: μοιάζει αρκετά με κιθάρα ώστε κάποιος μη ειδικός να το πάρει για κιθάρα, αλλά: έχει τέσσερις χορδές, είναι πιο χοντρές, όλο μαζί είναι πιο μεγάλο από μια κιθάρα, δεν ξέρω αν η αναλογία μήκους του μπράτσου σε σχέση με το ηχείο είναι κι αυτή μεγαλύτερη απ’ ό,τι στην κιθάρα (όπως είναι στο ηλ. μπάσο), φαντάζομαι ότι θα έχει και αθέατες κατασκευαστικές διαφορές για να αντέχει την πίεση των μπάσων χορδών που είναι μεγαλύτερη από της κιθάρας, οπότε όλο μαζί δεν είναι κιθάρα, είναι μπάσο. Ε, παρόμοια και το γιουκαλίλι, το τσαράγκο, η κιτάρα μπατέντε κλπ. δεν είναι κιθάρες. Μοιάζουν όμως.

Κάτι απ’ όλα αυτά είναι κι αυτό το όργανο. Πιθανώς, πράγματι, γιουκαλίλι. Ή μπορεί και να είναι κάποιο άγνωστο (σ’ εμένα) είδος μικρής 4χορδης κιθάρας.

1 «Μου αρέσει»

Όταν λέω μήκος ελεύθερης χορδής στο συγκεκριμένο όργανο είναι από το ταστο 0 όπως το λες μέχρι τους στο που παίζει το ρόλο του κόκκαλου στον κάτω καβαλάρη. Αυτό μέτρησα.

1 «Μου αρέσει»

Μ’ αυτή την κλίμακα γιουκαλίλι θά ‘ναι. Μ’ αρέσει πάντως που έβαλε κρητικά τα κλειδιά.

Άρα σωστά το μέτρησες.

Έτσι μοιάζει να λέει, αλλά δεν είναι σε σημείο που να λέει «χρονολογία κατασκευής» ή κάτι άλλο εξίσου ξεκάθαρο. Χωράει και μια μικρή αμφιβολία. Επίσης, ο οργανοποιός ήταν από τη Σητεία αλλά το εργαστήρι το είχε στην Αθήνα, στους Αμπελοκήπους.

1 «Μου αρέσει»

Να υποθέσω ότι το όργανο είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε οι «ανοιχτές» χορδές να βρίσκουν πάντα στο τάστο 0; Φαίνεται να είναι πιο ψηλό από τα υπόλοιπα; (*) Δεν μπορώ να φανταστώ τη λειτουργικότητά του. Υπάρχει κάποιο είδος εγχόρδου όπου συνηθίζεται; Και αν ναι, τι εξυπηρετεί;

(Ξέρω ότι υπήρχε σε κάποια παλιά ταμπουροειδή, αλλά εκεί εξυπηρετούσε ένα συνολικά διαφορετικό σύστημα να μπαίνουν οι χορδές στα κλειδιά. Εδώ κάτι άλλο είναι.)

(*) Μπορείς να δοκιμάσεις μ’ έναν μεγάλο χάρακα ή άλλο παρόμοιο αντικείμενο, αν από τον πάνω μέχρι τον κάτω καβαλάρη βρίσκει στο τάστο 0;

Ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις. Θα κοιτάξω να το πουλησω σε κάποιον που θα ενδιαφέρεται να το επισκευάσει και να το κρατήσει. Φαίνεται πάντως καλή κατασκευή, δεν είναι μια βιομηχανική κιθάρα για παιδιά γι’αυτό και το πήρα.ευχαρστω και πάλι. Αν μπορέσω να μάθω κάτι παραπάνω θα το γράψω στο forum. Έτσι για την ιστορία…

1 «Μου αρέσει»

Για να μην ξεχάσω , αυτό που ειπς για τον χάρακα δεν γίνεται γιατί η γέφυρα είναι ξεκόλλημενη σε μεγάλο βαθμό και πρέπει πρώτα να κολληθεί για να φάνει .

1 «Μου αρέσει»

Υπάρχει καθοδηγητικό νατ πίσω από το 0. Συνηθιζόταν σε φτηνές κιθάρες. Φαντάζομαι χαμήλωνε το άξιον.

συνηθιζόταν, τα εξηγεί εδώ η αγγλική βικηπαίδεια: Zero fret - Wikipedia

Κάποια συγγένεια με Στέλιο και Μιχάλη Αεράκη;

Είναι συνηθισμένη τεχνική το zero fret. Για να βρεις την ακριβή κλίμακα, μετράς από το zero fret μέχρι το 12ο ταστο και διπλασιάζεις για να βρεις το μήκος ελεύθερης χορδής.

Αυτοί οι Αεράκηδες είναι Ανωγειανοί (Ρέθυμνο). Και ο λυράρης Νικηφόρος και άλλοι είναι από το ίδιο σόι.

Ο οργανοποιός είναι Στειακός.

1 «Μου αρέσει»