Κιθάρα Martin στο ρεμπέτικο

Καλησπέρα σε όλους, θα ήθελα καναδυό γνώμες για την (ευρέως) χρήση της martin στο ρεμπέτικο.
Οι ερωτήσεις μου είναι οι εξής:

  1. Σε ποιά μαγαζιά στην Αθηνα μπορώ να βρω martin; (σε μια μινι έρευνα που έκανα δεν βρήκα άκρη)
  2. Ποιά είναι η γνώμη σας για την martin στην συγκεκριμένη μουσική (κάποιοι φίλοι μου που παίζουν με martin είναι πολύ ευχαριστημένοι απο το όργανο και απο το χρώμα-ύφος αλλά και απο το παίξιμο, εννοώ είναι απο τις ευκολόπαιχτες κιθάρες)

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

1)ούτε εγώ βρήκα άκρη με ένα βιαστικό γκουγκλάρισμα. αλλά αν κατέβεις εξάρχεια που είναι μαζεμένα όλα τα κιθαρομάγαζα και ρωτήσεις, σίγουρα θα βρείς. πέρνα και από το “vibrato” στην τοσίτσα 22, πιθανόν να βρείς κάτι εξαιρετικό σε μεταχειρισμένο όργανο.
2)κάτι martin του '40 που είχα δοκιμάσει σε κατάστημα με παλιά όργανα στο λονδίνο μια χαρά ήτανε. στην τελική ο κατσαρός και ο δούσας με τις ακουστικές της εποχής παίζανε. αλλά τότε είχανε διαφορετική φιλοσοφία κατασκευής, με δυνατά καντίνια και όχι τοσο γεμάτα μπάσα.
οι martin είναι εξαιρετικές κιθάρες, αλλά προσωπικά δεν θα τις επέλεγα για ρεμπέτικο -να πώ την αλήθεια, δεν έχω παρατηρήσει “ευρεία χρήση martin στο ρεμπέτικο”.
μάλλον δε σε βοήθησα… καλή τύχη!

Καλησπέρα φιλε liga rosa, καταρχήν με βοήθησες και μόνο που ασχολήθηκες με το θέμα, κάθε γνώμη είναι σεβαστή! Έχεις δίκιο με την λέξη “ευρέως” χρησιμοποίησα λάθος λέξη, τρείς γνωστοί μου ομως που παίζουν ή έχουν παίξει με martin μου είπαν καλά λόγια για το όργανο, για να πώ την αλήθεια δεν την εχω ακούσει “σκέτη”, με ήχο (με κρύσταλλο στο καπάκι) πάντως το αποτέλεσμα πάντως είναι πολύ καλό!!! Όσο για τα κιθαρομάγαζα στα Εξάρχεια θα πέρασω οπωσδήποτε μια βόλτα! Και αν έχεις να προτείνεις καμία γνώμη για καλό και οικονομικό όργανο που να σε κάνει να γουστάρεις θα ήθελα να την ακούσω! Α! και κάτι τελευταίο, αυτή που έχεις στο προφίλ σου είναι κουκλίτσα! Τι κιθάρα είναι;

Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον!

τα ηλεκτρικά τους όντως είναι πολύ καλά, όπως και ο φυσικός ήχος. martin είναι αυτή! πάντως σε οικονομικά μοντέλα ίσως είναι καλύτερα να πας σε οικονομικές μάρκες. πχ η LAG έχει βγάλει κάτι ωραίες κιθάρες (και με καλά ηλεκτρικά) στα 300 ευρώ περίπου, έχουν αναφερθεί στο φόρουμ. αν κάνεις την βόλτα στα μαγαζιά σίγουρα θα βρείς αρκετές επιλογές σε ηλεκτρακουστικές.
αν μιλάς για την κόκκινη, είναι μια πάμφτηνη ιταλική του '70, τώρα της έδωσα σύνταξη και την έχει ένας φίλος για να παίζει. η άλλη στις φωτογραφίες είναι μια απαρτιάν του '62, ζόρικο όργανο!
νίκος

Φίλε Πανδούρα, εγώ δεν θα σε ενθαρρύνω για τις Μάρτιν.
Δοκίμασα στον ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟ πριν χρόνια (στη Σόλωνος χαμηλά) μια parlor Martin, από τα φθηνά μοντέλα της εταιρείας, εάν όχι το φθηνότερο (γύρω στα 800 ευρώ σκέτη, χωρίς μαγνητοβύσματα). Η κιθάρα μου φάνηκε σκληρή και η χροιά της τελείως αμερικάνικη, δεν με τράβηξε καθόλου προς το ρεμπέτικο ο ήχος της σε επίπεδο μπασοκίθαρου.
Και το ερώτημα είναι, εάν είναι να δώσεις π.χ. 1000 ευρώ για μια Μαρτιν, γιατί δεν αγοράζεις μια ρεμπετοκιθάρα από έλληνα οργανοποιό? Κάποιοι φτιάχνουν κοντά σε αυτά τα λεφτά ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ κιθαρόνια.
Επίσης, αναφορικά με τις LAG, που λέει ο φίλος μου o LIGA ROSA, δυστυχώς το μοντέλο summer parlor δεν βγαίνει πια. Άξιζε γιατί ήταν φθηνό. Σε αυτά τα λεφτά, βγάζει η Art & Lutherie.
Πραγματικά, εάν είναι να δώσεις πάνω από 800-1000 ευρώ ψάξε για ελληνική χειροποίητη. Τώρα αν είσαι πρωτίστως μπολουζίστας και ροκάς…

Χωρις να ειμαι ειδικος στο θέμα ρεμπετοκιθαρο, πιστεύω οτι και ο babis και ο Νίκος είναι εξαιρετικοι μουσικοι και κιθαριστες αρα έχουν τον πρωτο λόγο. Ωστόσο έχω ακούσει παίζοντας τριχορδο με φίλους, αυτη την κιθαρα :
http://www.thomann.de/gr/artlutherie_ami_steel_almond.htm
( νομιζω ειναι αυτη που φαινεται στο link που γράφει ο babis )
η οποία είχε ενδιαφέροντα ήχο για ρεμπετικο.Βεβαια, μεγαλη σημασια έχει και η τεχνικη σε εναν κιθαρίστα του ρεμπετικου.

Πολύ καλή η κιθάρα που προτείνουν ο Μπάμπης και ο than! Αν παίζει και κανένα βιντεάκι με martin (ρεμπέτικο πάντα) θα ήθελα να το δώ. Φίλε Μπάμπη σίγουρα είναι καλύτερη λύση να πάρω με αυτά τα λεφτά απο εναν Έλληνα κατασκευαστή, άλλωστε αυτό το εχω αποφασίσει ήδη οτι θα πάρω χειροποίητη, απλά ανέφερα την martin μιας και βλέπω οτι με κρύσταλλο το όργανο έχει φοβερή απόδοση! Πάντως γουστάρω που έχει ανοίξει το θεματάκι και θα ήθελα να ακούσω και άλλες γνώμες

Για τα λεφτά της, επαναλαμβάνω. Καλή επιτυχία στην επιλογή σου κ ό,τι θες εδώ είμαστε…

Μια χαρά κιθάρα είναι για τα λεφτά της, την οποία την θέλω ως δεύτερη. αν μπορούσες να μου πείς και μαγαζιά που μπορώ να την βρώ θα με διευκόλυνες.

Χαίρετε και από μένα… Αν και λιγο καθυστερημένα θα σου πω και εγώ την άποψή μου…

Είχα μία martin 000x1e… Την είχα πάρει απ’ τον Διαμαντόπουλο στα εξάρχεια το 2006 αν θυμάμαι καλά… Την είχα πάρει για να παίζω σε ρεύμα… Όταν έπαιζα με ρεύμα ήταν καλή, συμπαθητική… Ξέρεις, κάνεις ό,τι ρυθμίσεις θέλεις… Τώρα στο ακουστικό (σκέτα) μέρος δεν είχα μείνει καθόλου ικανοποιημένος… Δεν έχει φωνή η κιθάρα. Αν είναι να παίξεις με δάχτυλα και να παίξεις blues - country κλπ ναι μαζί σου, για τα ρεμπέτικα όμως όχι. Είναι μία κλασική κιθάρα για country πιο πολύ. Τώρα την έχω πουλήσει σε έναν μεγάλο μουσικό που την ήθελε για περιοδίες για να μην έχει πρόβλημα με την taylor. Η δική μου ήταν made in usa, τώρα φτιάχνονται στο Mexico και έχω ακούσει ότι το σκάφος είναι πεπιεσμένο χαρτί, δεν ξέρω αν ισχύει. Επίσης έχει πέσει λίγο η ποιότητα της κατασκευής. Αυτά από μένα.

Καλησπέρα φίλε, ευχαριστώ για τις πληροφορίες, οποιαδήποτε πληροφορία είναι χρήσιμη. Ευχαριστώ και πάλι

Καλησπερα φιλε!Πηγαινε στο the bouzouki shop στη πανδροσσου 31 στο μοναστηρακι και θα βρεις αρκετες!thebouzoukishop.com

— Νέο μήνυμα προστέθηκε στις 22:29 ::: Το προηγούμενο μήνυμα δημοσιεύθηκε στις 22:25 —

Καλησπερα παιδια!Ειλικρινα τι συγκρινετε?art&luthier με martin???Αν θελεις ενα καλο ρεμπετοκιθαρο η καλυτερη επιλογη της martin ειναι η 00028vs!!Φανταστικη κιθαρα!!!

εντάξει, να κάνεις διαφήμιση στο μαγαζί, αλλά όχι και να προτείνεις κιθάρα 3500 ευρώ για ρεμπετοκίθαρο… με αυτά τα λεφτά παίρνεις κιθάρα από μάστορα, και μπουζούκι και μπαγλαμά!

Φίλε Λοίζο καταρχήν ευχαριστώ για το ενδιαφέρον, αλλά έχει δίκιο ο Liga rosa, είναι τρελλά τα λεφτά! Εχθές πήγα στον Καφετζόπουλο και είδα μια κουκλίτσα που είχε μόλις τελειώσει το προηγούμενο βράδυ και είδα και ενα μπουζουκάκι φίνο και όντως ηταν φθηνότερα και τα δυο μαζί απο οτι κάνει η Martin που προτείνεις!

Συμφωνω πληρως

Αν έχεις σκοπό να πάρεις μια καλή κιθάρα,μια πολύ καλή κιθάρα για να παίζεις οτιδήποτε σε ακουστικό πάντα θες σκέψου το σοβαρά για martins είναι στην κορυφή. Αλλά πολλά τα λεφτά. Αν θες όργανο μόνο για ρεμπέτικα φτιάξε δικό σου πιο φτηνό είναι και αξίζει τον κόπο. Αν πάλι θες κάτι λιγότερο επικεντρωμένο δοκίμασε και καμιά takamine,μετράνε

//youtu.be/ZhHOHAAaCfk

Για ρίξε και μια ματιά στον Σπουρδαλάκη αντί να πάρεις μαζικής παραγωγής κιθάρα,οι εγγυήσεις μάλιστα που δίνει στα όργανα δεν τις δίνουν ούτε οι μεγάλες εταιρίες. Ο κιθαρίστας μου έχει κιθάρα Σπουρδαλάκη και ξέρω περι τίνος πρόκειτε

Εγω με μια φτηνη και ταπεινη takamine παιζω (οχι μονο ρεμπετικα… ολο το ρεπερτοριο :stuck_out_tongue: ) - προς αποφυγη παρεξηγησεων.
Η martin ειναι μια εταιρια που βγαζει πολυ προσεγμενες κιθαρες, απο τις λιγες που εχω δοκιμασει και απο τις περισσοτερες που εχω ακουσει να παιζουν αλλοι. Αυτο που θεωρω ομως “ζουμι” της υποθεσης, ειναι το εξης: Εσυ ενδιαφερεσαι γενικα να αναβαθμισεις τον κιθαριστικο εξοπλισμο σου, ή σε ενδιαφερει ειδικα μια κιθαρα που να αποδιδει καλυτερα το ρεμπετικο?(προφανως θεωρω οτι για να συζηταμε για χειροποιητες κιθαρες και μοντελα 800-1000Ε, δεν εισαι αρχαριος και ηδη εχεις μια -ή περισσοτερες- κιθαρα-ες). Αν προκειται για το πρωτο (δηλαδη εχεις μια κιθαρα ηδη, και θες να κινηθεις προς κατι καλυτερο και ακριβοτερο, αλλα “all round” να το πω, οργανο), τοτε μια martin θα ηταν πολυ καλη επιλογη, οπως επισης και taylor, tanglewood, takamine, cort σε μια τιμη γυρω στα 1000 μπορεις να βρεις καλα πραγματα αν το ψαξεις, δε χρειαζεται να περιοριστεις σε μια μονο μαρκα.
Τωρα, αν ηδη εχεις μια κιθαρα αυτης της κατηγοριας και σε ενδιαφερει να παρεις μια ΜΟΝΟ για ρεμπετικα-λαϊκα, ή αν εχεις μια κιθαρα χαμηλοτερης κατηγοριας αλλα δε σε ενδιαφερει κατι πιο all round, τοτε θα προτεινα να αγορασεις κατευθειαν απο εναν οργανοποιο χωρις να ψαξεις καθολου τις ετοιμες (εφοσον κυμαινομαστε σε τιμες κοντα και λιγο πανω απο χιλιαρικο). Γιατι οπως και να το κανουμε, οι βιομηχανιες φτιαχνουν τυποποιημενες κιθαρες -που εγγυωνται ενα συγκεκριμενο ηχο- ο οποιος οσο και να προσεγγιζει ή να μοιαζει με αυτο που θες, δεν υπαρχει περιπτωση να ειναι ΑΚΡΙΒΩΣ αυτο που θες, δηλαδη ρεμπετοκιθαρο. Αν δηλαδη θες αυστηρα και μονο ρεμπετοκιθαρο, η λυση ειναι ο οργανοποιος που θα στο φτιαξει και στα μετρα σου. Αν απο την αλλη, θελεις μια καλυτερη κιθαρα απο αυτην που εχεις τωρα, που να στεκεται αξιοπρεπως και στα ρεμπετικα, θα ηταν καλυτερα να ψαξεις μια βιομηχανικη για λογους οικονομιας, ποικιλιας αλλα και ηχοχρωματος, γιατι ειναι πολυ περισσοτερα ειδη που θα ακουγονται πιο “σωστα”, πιο “στα νερα τους” (δεν ξερω πως αλλιως να το εκφρασω) με μια dreadnought ή μια jumbo απο οτι με ενα ρεμπετοκιθαρο στα ιδια χρηματα.

ένα συμφωνώ με το παραπάνω σχολιό μου δηλαδή πρέπει να αρκούσε. χα χα χα
έτσι όπως τα λες είναι

Παιδιά χαίρομαι για τις γνώμες σας στο θέμα, αλλά βλέπω οτι εδω στο φόρουμ “ξεχειλώνεται” πολύ εύκολα ενα θέμα.
Σαφώς και γνωρίζω τις δυνατότητες και την ποιότητα της martin σαν όργανο, αλλά ρώτησα καθαρά για την απόδοση της στο ρεμπέτικο και μόνο.
Όπως και να ΄χει πάντως ευχαριστώ για τις γνώμες σας!