Κιθάρα... χορδοφάγος!

Φίλοι κιθαρίστες (λαϊκοί και κοσμικοί) καλησπέρα.Δύο ερωτήσεις:

α) Η ακουστική μου κιθάρα (parlor για την ιστορία) έχει αρχίσει και μου… τρώει χορδές στο κοκαλάκι χαμηλά. Ιδίως ρε, σε κάθε παιξιμο αλλαζω 2-3 για πλάκα, χτες και η μι η ψιλη και η λα.

Την έχουν δει τρεις μάστορες και κανενας δεν απεφάνθη για κάτι στραβό.

Έχετε καμιά ιδέα;

β) Φθηνές, καλές ηχητικά και ανθεκτικές χορδές ακουστικής,πλην Μάτσικα, τι προτείνετε;

Ευχαριστώ.

μηπως αν παιξεις πιο χαλαρα και πιο κοντα στην τρυπα αλλαξει κατι? οσο για τις χορδες αυτες που βαζω εγω ειναι μεν καλες αλλα οχι τοσο ανθεκτικες (fysoma bronze).

Το σκέφτηκα, αλλά να έχει διαφοροποιηθεί τόσο το παίξιμό μου προς το χειρότερο;
Fisoma ωραιες αλλα ψιλοακριβες. Δοκιμασα και Aurora που μαλλον αντεξαν περισσοτερο αλλα ειναι περι τα 10 ευρω το σετ.

Μήπως άλλαξες διαμέτρημα χορδών προς το παχύτερο και έχει δημιουργηθεί από τις παλιές “αυλάκι” στον καβαλάρη όπου δεν χωράει η νέα -πιο χοντρή-χορδή, οπότε φθείρεται και σπάει;

Τι να σου πω, εχω αλλαξει διαφορα μεγεθη τελευταια, παντως το κοκκαλακι οσοι το ειδαν…περασε το τεστ.

Μηπως να παραγγειλω ενα καινουριο στην εταιρεια;

μηπως εχει σκεβρωσει το οργανο προς τα πισω και τραβαει περισσοτερο?

κατ’αρχήν, όσο πιο καλό γίνεται το παίξιμό σου, τόσο πιο πολύ ζορίζεις τις χορδές. αν παίζεις με ατάκα και δύναμη (άρα σχετικά κοντά στον καβαλλάρη), οι χορδές θα σπάνε. αν παίζεις κοντά στην τρύπα και χαλαρά, οι χορδές θα κρατήσουν μια ζωή αλλά ο ήχος θα είναι πλαδαρός.
όσο για την τιμή, η φτήνια τρώει τον παρά (και τα χέρια στο συχνό άλλαγμα). αν οι aurora που λες κρατάνε παραπάνω και έχουν καλό ήχο, σκέψου μήπως τα αξίζουν τα λεφτά τους. προσωπικά κατέληξα στις cleartone. τα 15 ευρώ τα αξίζουν γιατί δινουν ποιότητα, ένταση και διάρκεια. πάλι σπάνε στον καβαλλάρη, αλλά μετά από καιρό. άσε που όταν ξαναπερνάω την ίδια σπασμένη χορδή, αυτή παίζει πάλι μια χαρά! συμπέρασμα, σε ορίζοντα μηνών βγαίνω αρκετά κερδισμένος και σε ποιότητα και σε έξοδα.
απαραίτητη διευκρίνηση: μιλάς για μπρούντζο ή για ασήμι;

Τι να σου πω, δεν γνωριζω τα τεχνικα θεματα. Οι Fisoma που με καλυπταν ηταν bronze, οι Aurora δε θυμαμαι. Θα δοκιμασω κ την εσχατη λυση να ξαναγεμισω τα κενα του κοκκάλου με κολλα και τριμμα απο (κανονικο) κοκκαλο και αν δεν δουλεψει, ειδωμεν.