Καταγραφη διασωθέντων μπουζουκιων Αναστασιου Σταθοπουλου / House of Sthathopoulo

Μια πρωτη καταγραφη 30 μπουζουκιων Σταθοπουλου που γνωριζω μεχρι στιγμης και ειναι αναρτημενα στο διαδυκτιο. Ειμαι σιγουρος πως υπαρχουν αρκετα ακομα . Εαν καποιος κατοχος θελει να συμπεριλαβουμε το οργανο του στο data base αυτο , παρακαλω στειλτε μηνυμα με φωτος και ετικετα / ετος κατασκευης

8 «Μου αρέσει»

Κοίταγα στον κατάλογο του Σταθόπουλου αλλά δεν κατάλαβα σχετικά με τα μπουζούκια.Θυμάσαι Σπύρο αν έφτιαχνε μπουζούκι με σκάφος από τριανταφυλλιά?Αν ναι είναι κάποιο από τα όργανα που δείχνεις?

Ναι όλα τα 141 που βλέπεις είναι τριανταφυλλιά ( παλισανδρος )

Τα περισσότερα μονόχρωμα ( ένα ξύλο για ηχειο )που βλέπεις είναι βραζιλιάνικος παλισανδρος

1 «Μου αρέσει»

Μα γιατί το λέμε «Τριανταφυλλιά»; Η τριανταφυλιά είναι ένας θάμνος με κορμό ποτέ χοντρύτερο των 6 εκατοστών, και με ξύλο που δεν προσφέρεται για δούγες οργάνων. Ο προσδιορισμός Rosewood σημαίνει «ξύλο με ροζ απόχρωση», όχι τριανταφυλλιά.

1 «Μου αρέσει»

Άρα κ.Νίκο όργανα από τριανταφυλλιά δεν φτιάχνονται σωστά?Τώρα χαλάω το post του Σπύρου και ζητώ συγνώμη.Αν θέλετε σβήστε το μήνυμα.

Rosewood ονομάζεται λόγο της ευοσμιας του ξύλου :slight_smile:

“Precious rosewood does not come from a rose bush, but it has a faint scent of roses in full bloom. This is how it came to be called rosewood”

1 «Μου αρέσει»

Υπάρχει ένα δέντρο, νομίζω τροπικών δασών, που λέγεται Rosewood Tree και το ξύλο του (που είναι κατάλληλο για μουσικά όργανα) λέγεται Rosewood,. Υπάρχει και το τριαντάφυλλο, που λέγεται Rose, αλλά η τριανταφυλλιά, στα Αγγλικά, λέγεται Rosebush, όχι rosetree. Κάποιοι, ξεκινώντας φαίνεται από το Rosewood, μετέφρασαν λανθασμένα τη λέξη σε ξύλο τριανταφυλλιάς και στη συνέχεια σκέτη τριανταφυλλιά, και η ονομασία καθιερώθηκε….

1 «Μου αρέσει»

Πιστευω κυριε Νικο μιλας για την ριζα τριανταφυλλιας, που καποιοι επιπλοποιοι καποτε εκαναν καπλαμαδες και μαρκετερι σε ακριβα επιπλα?

Σπύρο, και αυτό το αμφισβητώ, επειδή έχω κήπο. Το ξύλο της τριανταφυλιάς, της ελληνικής, μόνο για κάψιμο θα έκανε αλλά δεν το καίμε, γιατί τα αγκάθια είναι μεγάλος μπελάς. Η ρίζα της τριανταφυλιάς δεν ξεπερνάει τα 8 – 10 εκατοστά διάμετρο, τί καπλαμά να φτιάξεις; Μάλλον και εδώ υπάρχει κάποιο μπέρδεμα με εξωτικά ακριβά ξύλα.

Και εγώ το είχα απορία, πως γίνεται από την τριανταφυλλια να γίνει σκάφος?
Αλλά εδώ ο Παπαδαμου λέει ότι το σκάφος είναι τριανταφυλλια.
https://www.trixordo.com/el/eshop/musical-instruments/tzoura/tz47-triantafyllia

1 «Μου αρέσει»

Δεν είναι η μοναδική ονομασία που δεν ακριβολογεί. Πάντως σε συμφραζόμενο σχετικό με οργανοποιία, μεταξύ ομιλητών με κοινό κώδικα, μια χαρά γίνεται η συνεννόηση.

Προφανώς πρόκειται για φυτό που δεν το έχουμε στην Ελλάδα και άρα δεν έχουμε και κάποιο καθιερωμένο από παλιά όνομα. Η άλλη επιλογή θα ήταν να το λέμε στα αγγλικά, rosewood, όπως όντως το κάνουν αρκετοί.

Πάντως το rosewood που βάζουνε σε ταστιέρες σε ηλεκτρικές κιθάρες είναι διαφορετικό από την μπουμπίνγκα που γράφει ο Παπαδάμου στο post του Πάνου.Το rosewood είναι πιο ανοιχτόχρωμο σίγουρα ενώ η μπουμπίνγκα πιο κοκκινωπό και σκουρόχρωμο.
Είναι μπερδεμένο λίγο το πράγμα.Παλιά έπιπλα που γράφουνε από ξύλο τριανταφυλλιάς είναι από κάτι άλλο?

Πολλά εξωτικά ξύλα μοιάζουν με το rosewood /παλισανδρο / ξύλο τριανταφυλλιάς

Πάντως τριανταφυλλιά τα παλιά χρόνια λέγανε τον Βραζιλιάνικο παλισσανδρο ( ειδος προστατευόμενο πλέον ) που έχει πανέμορφο κόκκινο καφέ χρωμα με πανέμορφα νερά
Ο Σταθοπουλος αυτόν χρησιμοποεί όπως και κατά κόρον όλοι οι κατασκευαστές μαντολίνο του προηγούμενου αιώνα

Κάποιο οργανοποιοι σήμερα έχουν ακόμα λίγο περίσσευμα παλιάς κοπής από τον Βραζικιανικο παλισανδρο

1 «Μου αρέσει»

Ε, παρότι βραζιλιάνικο, όλο και κάπως το έχουν βολέψει «ορολογικά» στα ελληνικά («τριανταφυλλόξυλο/ροδόξυλο»):

«Οι παλαιότεροι λαουτιέρηδες και κατασκευαστές λαγούτων, όπως ο Δημοσθένης Παπακωνσταντίνου (γεν. 1885 Βίλλια Αττικής), ο Γιάννης Παλαιολόγος (γεν. 1904, Κων/πολη) κ.ά θυμούνται λαγούτα και από τριανταφυλλόξυλο (ροδόξυλο ). Σήμερα όμως δεν φτιάνονται από τέτοιο ξύλο.»

(Φ. Ανωγειανάκης, «Νεοελληνικά χορδόφωνα : το λαγούτο», Λαογραφία ΚΗ, 1972: 234)

2 «Μου αρέσει»

Ναι, δεν είχε (εννοώ) κάποια ονομασία καθιερωμένη από παλιά. Όχι ότι κι αν είχε θα ήταν οπωσδήποτε απαλλαγμένη από κάθε πιθανότητα σύγχυσης - εδώ στην Κρήτη ξέρετε πόσα διαφορετικά λουλούδια έχω δει να τα λένε μαργαρίτες; Το βλέπουν οι άνθρωποι ότι δεν είναι το ίδιο, αλλά έτσι τα λένε.

Πάντως το «τριανταφυλλόξυλο (ροδόξυλο)» του Ανωγειανάκη θα μπορούσε και να είναι δικιά του μετάφραση του rosewood. Δε θα είχε και τόση σημασία να μας μεταφέρει ακριβώς τη λέξη των πληροφορητών του, όπως το κάνει για τα ίδια τα όργανα και τα μέρη τους (εκεί έχει σημασία).

Δεν μου μοιάζει για «μετάφραση» του Ανωγειανάκη το ροδόξυλο:

Π.χ. η Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε.:
Aniba rosaeodora Ducke: απόλυτο παλισάνδρου (ροδόξυλου)
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/PDF/?uri=OJ:L:2013:080:FULL&from=ET

ή εδώ:
Rosewood (Παλίσανδρος)
Το ξύλο παλίσανδρου, το “ροδόξυλο”, προέρχεται από δέντρα του γένους Dalbergia,

Αλλά και σε γαλλοελληνικά λεξικά το βρίσκει κανείς το ροδόξυλο ως μετάφραση του palissandre, ή και εδώ:

Στα Κιούρκα (οι Αφίδνες ντέ…) μαργαρίτες λένε (λέγανε…) τα κυκλάμινα.

Ο αριθμός των διασωθέντων ανέβηκε στους 33 και περιμένω ένα ακόμα από γνωστό οργανοποιο όποτε 34 από Δευτερα

Επίσης αναρτήθηκαν ταμπέλες από τα μπουζούκια που μπόρεσα να βρω φωτογραφίες . Μέχρι στιγμής όλα τα 34 ήτανε όργανα που ήξερα εγώ από έρευνα που κρατάει χρόνια τωρα. Ελπίζω κάποιοι κάτοχοι να επικοινωνήσουν στο κοντινό μέλλον

Τέλος, συμπληρώθηκε επισης και το όνομα του οργανοποιου που έκανε την συντήρηση / επισκευή . Ίσως ένα μικρό δειγμα σεβασμού στους οργανοποιους που τα συντήρησαν αυτά τα όργανα , με την ιδέα πως ετσι κάποιοι οργανοπιοι θα επικοινωνήσουν μαζί μου με καλύτερο φωτογραφικό υλικό η αλλά συντηρημένα μπουζούκια Σταθόπουλου που δεν γνωρίζω και θα συμπεριληφθούν και αυτά σε αυτή τη λίστα :slight_smile:

@nikos_politis πόιος έκανε κύριε Νίκο τη συντήρηση στο δικό σου ; Δεν θυμαμε

Έχει κάποιος κρατήσει φωτογραφίες του μέλους Σακελάριου . Θυμάμαι ότι είχε ενα Σταθόπουλο αλλά οι φωτός έχουν σβήστει από την παλαιά του ανάρτηση

Τσιώλης, με μεσολάβηση Ν. Τατασόπουλου

Τελικά ο συγκεκριμένος μάστορας λέγεται Τσωλης η Τσιωλης ? Να υποθέσω το μικρό του είναι Χρήστος.