Κατάλληλη πένα για τρίχορδο

Καλησπέρα παίδες. Θα ήθελα να μου προτείνετε πένα για το τριχορδάκι μου. Αντιμετωπίζω πρόβλημα: η μία μου κάθεται σκληρή (dunlop kozik 0,7), η άλλη πολύ χαλαρή (ματσικας medium 0,7), η άλλη μέτρια (dunlop ινδιάνος 0,7). Να σημειωθεί ότι το όργανο είναι εξαιρετικό (Καρβούνης). Θα ήθελα γνώμη αν είναι εύκολο από έμπειρους οργανοπαίχτες.

Εγώ έχω καταλήξει στην λαϊκή MH της prodigy, υπάρχει και η κλασική MH με πιο στρογγυλες γωνίες αν προτιμάς

Σε ευχαριστώ για την πρόταση After GR. Θα την δοκιμάσω.

η πένα είναι κάτι πολύ υποκειμενικό, χρειάζεται να δοκιμάσεις αρκετές για να καταλήξεις σε κάποια -ή κάποιες, αναλόγως το στύλ και το όργανο.
γενικά όσο προχωράει κανείς προτιμάει μικρότερες και σκληρότερες πένες. στο μικρότερο μέγεθος χρησιμοποιείς ακριβώς όση πένα χρειάζεται (την άκρη της μύτης), και μια σκληρή πένα μεταδίδει καλύτερα την κίνηση του χεριού. επίσης καλύτερα να είναι γυαλιστερή και όχι ματ για να βγαίνει καθαρός ήχος. υπάρχει και η μέση λύση, αυτές που έχουν μια ματ βούλα εκεί που πιάνει το δάχτυλο (πχ αυτές).
προσωπικά κατέληξα στις τριγωνικές ibanez 0,75mm. πέρα από σχήμα/μέγεθος/σκληρότητα που με βολεύουν, έχουν εξαιρετικό υλικό που αναδυκνείει τον ήχο του οργάνου και δεν βγάζει “πλαστικό” ήχο. πλέον τις παίρνω σε 50άδες! περί ορέξεως κολοκυθόπιτα…

Αν καταλήξεις στις σκληρές, που και εγώ θα στο προτείνω, ψάξε και για πέννες από κέρατο ή κόκκαλο.Στα θετικά ότι διαμορφώνεις και εσύ την πένα όποτε θέλεις.Αλλά και ο ήχος δεν νομίζω να συγκρίνεται με οποιαδήποτε πλαστική ή συνθετική.Το γούστο του καθένα μετράει πιο πολύ σε αυτό βέβαια και όχι κάποια αντικειμενικά κριτήρια.Αναλόγως και που παίζεις, είναι καλό να έχεις δυο τρεις διαφορετικές.

εκεί στην ιεράπετρα μπορείς να βρεις κέρατο ή κόκκαλο, στην αθήνα πού να βρούμε! και πόσο θα την χρεώσουν…
θα πρότεινα και ταρταρούγα, αλλά είναι απαγορευμένη πλέον.

Αν εννοείς να βρω την πρώτη ύλη ναι είναι πιο εύκολο.Έχω προσπαθήσει 1-2 φορές να φτιάξω αλλά δεν επέμενα όσο έπρεπε.
Το ebay είναι γεμάτο πάντως από πέννες και από κέρατο και από κόκκαλο.Είναι πιο ακριβές αλλά κρατάνε και περισσότερο.Στην κιθάρα ας πούμε που το χτύπημα σε σχέση με το μπουζούκι είναι πολύ περισσότερο, χρησιμοποίησα 3 από κέρατο για 6 χρόνια, μετά τις χάρισα και ξέρω ότι ακόμα παίζονται.Δίνουν πιο πολλά μπάσα και μεσαία στον ήχο και βγάζουν πιο μεγάλη ένταση.Δεν έχουν όλες την ίδια απόδοση, θέλει ψάξιμο και δοκιμές.

Κάνα χρόνο τώρα παίζω με αυτές.(χειροποίητες)
http://www.wegenpicks.com/
Και έχω πάθει την πλάκα μου.Αντοχή, ένταση, ξεκούραστα, δυνατά όλα(μπάσα πρίμα μεσαία)5-25 ευρώ το τεμάχιο.:112:Αλλά το αξίζουν.

αυτές τις χοντρές για τζίπσυ λες, ή έχει και πιο νορμάλ πάχη; γιατί νομίζω αλλοιώνεται αρκετά ο ήχος του οργάνου.
ακόμα και στην κιθάρα που χρησιμοποιώ αυτές του ενός χιλιοστού (λόγω δουλειάς και λόγω οργάνου), με πιο μαλακές αναπνέει καλύτερα ο ήχος.

Η Dunlop Primetone 0.88 έχει τον πιο δυνατό ήχο και το πιο έντονο “σκάσιμο” σε μπουζούκι από όλες τις πένες που έχω δοκιμάσει.

Μπορείς να μου πεις ακριβώς ποιά πένα, από τη σελίδα που μου έστειλες. Αυστηρά για μπουζούκι η πρόταση σου όμως! Όχι κιθάρα.

— Νέο μήνυμα προστέθηκε στις 15:35 ::: Το προηγούμενο μήνυμα δημοσιεύθηκε στις 15:33 —

3 #10
seaside83
Δόκιμο Μέλος
Φύλο
Άνδρας
Εγγραφή
27.10.2014
Πόλη
ΑΘΗΝΑ
Ηλικία
33
Συνθέτης
ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ
Ταβέρνα

Δημοσιεύσεις
6
Μπορείς να μου πεις ακριβώς ποιά πένα, από τη σελίδα που μου έστειλες. Αυστηρά για μπουζούκι η πρόταση σου όμως! Όχι κιθάρα.

Για την κιθάρα εγώ χρησιμοποιώ 3,5mm πάχος πένας από τις wegen.
Νίκο, αν δεις λίγο στο site τα πάχη ξεκινάνε από 1.0mm, και ο τύπος βγάζει και πένες για μαντολίνο.
Του steve vai που λες σίγουρα θα σου βγάλει μουντό ήχο, καθόλου ανοικτό, την έχω δοκιμάσει…Πρόκειται για πένες ηλεκτρικών οργάνων και όχι ακουστικών όπου η σημασία του υλικού της πένας είναι κάπως πιο δευτερεύον θέμα σε σχέση με ένα ακουστικό όργανο.
Είμαι σίγουρος ότι θα σου αρέσουν οι Wegen αν τύχει και τις δοκιμάσεις, απλώς θέλουν κάποια εξοικείωση όπως είναι φυσικό.Στην αρχή δεν μπορείς να την ελέγξεις γιατί βγάζει πολύ ένταση και λαμπερό ήχο.

Και η dunlop primetone που αναφέρει ο φίλος είναι καλή πένα.Πιο κάτω σίγουρα από τις wegen σε όγκο και χρώμα.

@seaside83.Δεν έχω δοκιμάσει όλα τα μοντέλα που βγάζει η εταιρία.Αν σου πρότεινα κάτι από αυτόν θα ήταν τις M100 και Μ150 που είναι φτιαγμένες για μαντολίνο.1mm και 1,5mm αντίστοιχα.Δοκίμασε πρώτα όμως από την τοπική αγορά και αν καταλήξεις σε άκαμπτη τελικά πέννα, μιας και απ’ότι λες ακόμα ψάχνεσαι με τα πάχη, δοκιμάζεις και τις wegen.15 ευρώ έχουν οι τρεις.Σχετικά καλή τιμή αν σκεφτείς ότι η Trimus που πήρα εγώ έχει 20 ευρώ η μία αλλά επειδή είναι τριγωνική και μεγάλη παίζεται και από τις τρεις πλευρές.

Πένες αυστηρά για μπουζούκι που μου γράφεις δεν ξέρω αν υπάρχουν και συνήθως οι περισσότεροι χρησιμοποιούν αυτές τις πλαστικές της σειράς που απευθύνονται πρωτίστως σε κιθαρίστες.
Σου ξαναλέω ότι το κέρατο είναι ιδανικό υλικό και μπορείς να το διαμορφώσεις κατά πόσο στρογγυλεμένο θα είναι στις άκρες εσύ.Όσοι πάντως γνωστοί έπαιξαν με wegen ήταν απόλυτα ευχαριστημένοι για να μην πω εντυπωσιασμένοι.Είναι χειροποίητες και αν προσέξεις καλά στις φώτο θα δεις ότι περιμετρικά είναι σμιλευμένες για καλύτερη επαφή με τις χορδές.Πάντως σίγουρα απευθύνονται σε κόσμο που παίζει μόνο με σκληρές-άκαμπτες πένες.Κατέληξε πρώτα στο γούστο σου(σκληρή-μαλακή) και μετά αποφασίζεις.Κάποιος που προέρχεται από μαλακή πένα παίζοντας με σκληρή αμέσως βλέπει τα πλεονεκτήματα ηχητικά αλλά του είναι άβολη στην αρχή για ένα διάστημα μέχρι να την συνηθίσει, γιατί επηρεάζεται ακόμα και η τεχνική του από την μια πένα στην άλλη.Το πιο σημαντικό είναι εσύ τι ήχο επιδιώκεις και για τι κατάσταση προορίζεται.Ελπίζω να σε βοήθησα.

Σε ευχαριστώ για την πρότασή σου. Μία ερώτηση θα ήθελα να σου κάνω. Οι πένες που με βολεύουν πάνω κάτω είναι στα 0,70-0,75 mm. Ο καθένας μας κατανοεί το πόσο σκληρές μπορεί να είναι. Από αυτές λοιπόν προτιμώ τις μέτριες σε σκληρότητα. Σε μία άκαμπτη πένα σίγουρα θα αντιμετωπίσω δυσκολίες στην αρχή μέχρι να την συνηθίσω αλλά αυτό που σκέφτομαι πρώτα είναι: δεν θα αντιμετωπίσω πρόβλημα στο τρέμολο;

Πρώτον όπως σου είπα και πριν η τεχνική σου από πένα σε πένα έτσι κ’αλλιώς αλλάζει.
Δεύτερον για το τρέμολο που λες.Έχω δει να κάνουν τρέμολο κουνώντας ολόκληρο το χέρι σαν κουπί και τρέμολο από τον καρπό.Εσύ σε ποια κατηγορία ανήκεις?Παίζω πολύ τρέμολο και αυτό που έχω να σου πω είναι ότι δεν υπήρχε πιθανότητα να βγάλω τέτοιο τρέμολο από άλλη πένα…πιο μαλακή και από άλλο υλικό.Παίζω όμως με καρπό.Σου θυμίζω ότι γύρω γύρω είναι σμιλευμένες έτσι ώστε να έχουν καμπυλότητα και να γλιστράνε στο τρέμολο.Αλλά κυρίως είναι θέμα τεχνικής και έπειτα πένας.

Με καρπό παίζω. Μόνο όταν κουράζομαι πολύ κουνάω το χέρι. Με έψησες να την δοκιμάσω! Σε ευχαριστώ!

Καλό θα είναι να την δοκιμάσεις και να την δώσεις και σε άλλους παίκτες να την δουν και να πουν την γνώμη τους.Αν δεν σου αρέσει τελικά στην αγοράζω εγώ.

Τις αγοράζεις απευθείας από τη σελίδα που μου έστειλες; Πληρώνεις φόρους για να έρθουν στην Ελλάδα; Πόσες μέρες κάνουν; Σε έπριξα! Το ξέρω.

Αν πας στο κάτω μέρος της σελίδας θα δεις εκτός από την διαδικασία που τις φτιάχνει και τις λεπτομέρειες παραγγελιών.
Βασικά στείλε email κατευθείαν σε αυτόν και πες του τι θέλεις.Είναι εντάξει άτομο και επίσης μπορείς να του πεις ο,τιδήποτε θέλεις να σου αλλάξει σε κάποιο ήδη υπάρχον μοντέλο.Από τα χιλιοστά ή πόσο μυτερή είναι.Πες του ότι η πένα είναι για μπουζούκι-διπλόχορδο όργανο.

Υ.Γ. Κανένα πρήξιμο φίλε μου.Ίσα ίσα θα χαρώ αν σε βοήθησα.

Σε ευχαριστώ πολύ. Θα σου πώ τις εντυπώσεις μου όταν όταν την δοκιμάσω!

Για ‘‘περίεργες’’ πένες μπορείς να δοκιμάσεις και στο thomman.


Είχα πάρει παλιότερα 2 διαφορετικές από έβενο και κόκκαλο. Ήταν καταπληκτικές σε εμφάνιση αλλά πολύ χοντρές για μπουζούκι. Τις κράτησα για σουβενίρ. Έχει πολλές από κόκκαλο, κέρατο, διάφορα ξύλα κ.α. αλλά δυστυχώς στις περισσότερες δεν έχει πάχος και πας στα τυφλά για αυτό και δεν ξαναδοκίμασα να πάρω. Από την άλλη θα μπορούσα να κατεβάσω το πάχος στο επιθυμητό με τρίψιμο αλλά μετά δεν θα είχε νόημα να τις αγοράζω και να τις λεπταίνω γιατί θα μπορούσα να τις φτιάξω μόνος μου.

Το καλό με τις κεράτινες-κοκκάλινες είναι ότι, επειδή συνήθως είναι τριγωνικές, μπορείς να έχεις 3 διαφορετικές μύτες ταυτόχρονα στο χέρι σου.Άλλη για σολιστικό και άλλη για συνοδευτικό ή τρέμολο παίξιμο.Αν πειραματιστείς καταλήγεις τελικά σε αυτό που είναι καλύτερο για σένα.