Καντάδα και ρεμπέτικο

Η ίδια η λέξη εστουδιαντίνα σημαίνει μαντολινάτα, έχω παραθέσει τα στοιχεία σε παλιότερη δημοσίευση

Και όντως κάποιες ηχογραφήσεις τους με μαντολίνα και κιθάρες και αρμονία στις φωνές που ξεφεύγει από το απλό πρίμο σεκόντο είναι ξεκάθαρα κανταδόρικες.

Εχει γραφτεί αλλού στο φόρουμ ότι το μπουζούκι πήρε την σημερινή μορφή του επηρεασμένο πάρα πολύ από το μαντολίνο. Οι τεχνικές των δεξιοτεχνών του μπουζουκιού όπως το τρέμολο είναι επίσης επηρεασμένες από το μαντολίνο. Η κιθάρα, το βασικό συνοδευτικό όργανο του ρεμπέτικου στις αρχές του 20ου αιώνα ήταν γνωστή κυρίως ως το συνοδευτικό (αρμονικά και ρυθμικά) όργανο στη μαντολινάτα. Κλασικοί κιθαρίστες όπως ο Εκεκτσόγλου και ο Φάμπας έμαθαν να παίζουν σε μαντολινάτες. Για τον Φοίβο Ανωγειανάκη στα " Ελληνικά Λαϊκά Μουσικά ΄Οργανα": “η κιθάρα όμως αλλοιώνει εντελώς το μουσικό ύφος του δημοτικού μέλους. Του προσδίνει με το γλυκερό της ύφος και τη διαφορετική τεχνική της ένα ψευδορρομαντικό ύφος, χαρακτηριστικά άγνωστο στη γνήσια δημοτική μελωδία και το παραδοσιακό παίξιμο του ΄Έλληνα λαϊκού μουσικού . Αν στο λαούτο χρειάζεται προσπάθεια τεχνικά για να παίξει κανείς συγχορδίες δυτικού τύπου η κιθάρα τις επιβάλλει ολοκληρωτικά με αποτέλεσμα τα δημοτικά μας τραγούδια να χάνουν το χρώμα τους και να αποκτούν ύφος ιταλιανίζουσας καντάδας”. Με άλλα λόγια η συνοδεία με συγχορδίες αντί με μπάσα, πέμπτες κλπ είναι αποτέλεσμα της επιρροής της καντάδας και του συνοδευτικού της οργάνου, της κιθάρας.

Η επιρροή της καντάδας στο ρεμπέτικο δηλαδή πάει πέρα από το υπο-είδος της λαϊκής καντάδας, γενικά τα όργανα του ρεμπέτικου, ο τρόπος που παίζουν και η αρμονία που χρησιμοποιείται έχουν επηρεαστεί σημαντικά από την καντάδα.

1 «Μου αρέσει»