Καινούριο τετράχορδο κατασκευής Θοδωρή Γκόλια

Καλησπέρα σε όλο το φόρουμ!
παρέλαβα το μπουζούκι μου στις 3 Δεκεμβρίου 2020
παίζω μόλις 2 μήνες και κάτι…
Έχω διαβάσει αρκετά και πολύ χρήσιμα πράγματα εδω μέσα! και ειλικρινά ευχαριστώ πολύ όλους όσους αφιερώνετε χρόνο για να μαθαίνουν οι νεότεροι!
έχω ήδη ξεκινήσει μαθήματα on line ( μένω Γερμανία ) ασχομούμαι τουλάχιστον 3 ώρες καθημερινά με το όργανο!
Το όργανο είναι κατασκευή του Θοδωρή Γκόλια )

8 «Μου αρέσει»

Φίλε @vasilis79 καλωσόρισες στην παρέα μας!

Όμορφο το οργανάκι, καλή αρχή στην πορεία σου και ό,τι χρειάζεσαι εδώ είμαστε να βοηθήσουμε! :smiley:

3 «Μου αρέσει»

Καλωσόρισες στο Φόρουμ και από εμένα. Καλές συζητήσεις να έχουμε.
Είναι καλό ότι έχεις πάθος και έχεις μπει φορτσάτος στο παίξιμο και στη μάθηση, αλλά πάντα με μέτρο. Επ’ ευκαιρίας, αν και δεν είμαι οπαδός των μαύρων μπουζουκιών, το συγκεκριμένο είναι πολύ όμορφο και φαίνεται καλοφτιαγμένο. Καλόπαιχτο λοιπόν και καλά γλέντια (σύντομα ελπίζω).

4 «Μου αρέσει»

Καλημερα καλοπαιχτο κ απο μενα ,πανεμορφο και οπως ειπε και ο alko 101

2 «Μου αρέσει»

Βασιλη καλησπερα και απο εμενα. Παρα πολυ ωραιο το οργανο εχω ακουσει καλες κρητικες για τον Θοδωρη Γκολια και μαλιστα επειδη και εγω αυτη την στιγμη κανω ερευνα αγορας για να παρω καινουργιο μπουζουκι ειναι απο τους οργανοποιους που μου εχουν προτεινει.Εχω δει και βιντεο που ανεβαζει και φενεται οτι κανει πολυ καλη δουλεια.

2 «Μου αρέσει»

ξερεις οτι για να παιξεις παλια ρεμπετικα, και οχι μονο, τραγουδια, μπορεις να κουρδισεις το τετραχορδο και με αλλους τροπους?

2 «Μου αρέσει»

Ναι, αλλά καλόν θα ήταν να ερωτηθεί πρώτα ο οργανοποιός, γιατί θα αλλάξουν οι τάσεις στο μάνικο.

1 «Μου αρέσει»

και θα ρωτησουμε τον οργανοποιο αν ειναι να μαθουμε κατι παραπανω στο οργανο? ολα σχεδον τα οργανα εχουν και αλλους τροπους κουρδισματος… ας τα φτιαχνουν πιο γερα απο την αρχη να μην εχουμε ταλαντωσεις μετα.

1 «Μου αρέσει»

Δε πάει ακριβώς έτσι. Όταν ένα όργανο φτιαχτεί για ένα κούρδισμα έχει κάποιες ανοχές. Εάν εσύ επειδή θες να κάνεις πειράματα παραβιάζεις αυτά τα όρια τότε είναι ακόλουθο (και πιθανό) το όργανο να μην αντιδράσει καλά. Επομένως δε χάνουμε τίποτα (πέρα από χρόνο) να ρωτήσουμε έναν οργανοποιό πριν κάνουμε τα πειράματά μας! :wink:

1 «Μου αρέσει»

ναι αλλα τα εναλλακτικα κουρδισματα δεν ειναι πειραματα…

Τα εναλλακτικά κουρδίσματα δεν είναι πειράματα αλλά δεν κάνουν όλα για όλα τα όργανα. Υπάρχουν όργανα που είναι φτιαγμένα για να αντέχουν συγκεκριμένες δυνάμεις. Αυτό δε σημαίνει ότι εάν το κουρδίσεις εναλλακτικά και παίξεις θα σπάσει. Αλλά εάν το έχεις μόνιμα κουρδισμένο και δεις το μανίκι να έρχεται μπροστά ή να πηγαίνει πίσω ή ακόμα και να κάθεται το καπάκι κοντά στον καβαλάρη μη σου κάνει εντύπωση. Το ξύλο είναι φυσικός οργανισμός και έχει τις ανοχές του.

2 «Μου αρέσει»

εμ… γι’αυτο ειπα κι εγω να τα κανουν πιο γερα. τα εχω βιωσει στην πραξη αυτα που λες. αλλα οντως, στο μπουζουκι δεν λογαριαζουν τον παραγοντα αλλου κουρδισματος, ενω η κιθαρα τον εχει. οποτε ειναι να σου τυχει το καλο και γερο μανικι. εκτος κι αν του το πεις πρωτυτερα του κατασκευαστη.

Νομιζω έχουν αναφερθεί οι προσπάθειες που καναν και οι δοκιμες οταν ο Χιωτης αποφάσισε να βάλει την Ντο, ότι ειτε έσπαγαν μανικα είτε χορδες, οποτε μου ακούγεται λογικό τοσες δεκαετιες μετα η χρυσή τομή του καθε μαστορα να στηρίζεται σε ρε λα ρε η ρε λα φα ντο.

1 «Μου αρέσει»

και ομως οχι ακομη. σε πολλα τετραχορδα βγαινουν σκληρες οι φα και ντο. και δεν εχουν στανταρ παχη σε αυτες. αλλοι βαζουν πιο ψιλες για μαλακες αλλα χανουν σε ογκο, αλλοι βαζουν τις πιο χοντρες για ογκο αλλα ειναι σκληρες. επισεις σε σχεση με τα τριχορδα, ακριβως γι’αυτο το λογο των χορδων, ειναι πιο επιρρεπη σε παραμορφωσεις του ξυλου.

2 «Μου αρέσει»