οι χορδές μου αριστεριζουν λίγο στην ταστιερα, δηλαδή η απόσταση της ρε χορδής από την άκρη της ταστιερας είναι μεγαλύτερη από αυτή της ντο.
Πρέπει να μετακινησω τον καβαλαρη για να κεντραριστει?
Δημήτρη η φωτογραφία αν δεν είναι ακριβώς τραβηγμένη από το κέντρο της ταστιερας μπορεί να είναι παραπλανητικη ανάλογα την γωνία λήψης.
Το μπουζούκι αν το έχεις για κανένα χρόνο και παραπάνω λογικά ο καβαλάρης θα έχει κάνει το "φυσικό " αποτυπωμα πάνω στο καπάκι, το έχεις τσεκάρει αυτό αν ο καβαλάρης κάθεται ακριβώς πάνω εκεί?
Επίσης η διαφορά που λες είναι αισθητή στα δάχτυλα και στο αυτί?
Με. Συμβούλεψαν να μετρήσω από το πάνω καβαλαρη μέχρι τον κάτω και αυτή η απόσταση να είναι 67.2 cm,… Θα είναι εντάξει
Αυτό έχει να κάνει με την απόσταση από κόκκαλο σε κόκκαλο, όχι με το κεντράρισμα του καβαλλάρη. Αλλά μια και θα τον μετακινήσεις ώστε να έρθουν στο κέντρο οι χορδές, πρέπει να τσεκάρεις και το μήκος ελεύθερης χορδής. Επειδή 67,2 είναι ασυνήθιστο νούμερο (συνήθως είναι 67 ή 68 εκ), μέτρα από το πάνω κοκκαλάκι (εσωτερική πλευρά) μέχρι την κορυφή του 12ου τάστου, άλλο τόσο θα πρέπει να είναι από εκεί μέχρι την εσωτερική πλευρά του κόκκαλου στον καβαλλάρη.
Ακριβώς απο 33.5 και οι δύο αποστάσεις από το σημαδάκι που αφήνει η κορυφή του 12ου ταστου στην ταστιερα…
Άρα κλασικό 67άρι είναι το μπουζούκι σου. Φτιάξε και το αριστερά-δεξιά να είσαι εντάξει. Αν για κάποιο λόγο δεν κάτσει στην καινούρια θέση ίσως χρειαστεί να το κοιτάξει οργανοποιός μήπως έχει κάποια στρέβλωση το όργανο. Εκτός κι αν πατάει πολύ μαλακά ο καβαλλάρης στο καπάκι και μετακινείται με το παραμικρό, οπότε απλά προσέχεις και συνηθίζεις να τον διορθώνεις.
Τον έβαλα στο 67.1 cm ακριβώς διότι βγαίνει πιο καθαρός ο ήχος. Στο 67 cm είχε γενικά ελάχιστα καλύτερο κούρδισμα αλλά μου φαλτσαρε ελάχιστα η νότα ρε στην λα χορδή.
Δεν έχει σχέση η απόσταση με την καθαρότητα, η κλίση μπορεί να έχει όμως. Αν φαλτσάρει στα 67, μήπως είναι παλιές οι χορδές.
@Dimitris88 το όργανο είναι κατασκευή Παΐσιου ?
Είναι 2 μηνών αλλά ελάχιστα χρησιμοποιημενες
Όχι φίλε είναι καρβουνη, είμαι πολύ ευχαριστημένος το έχω ήδη ένα χρόνο και εχθές ξεκίνησα να πειραματιζομαι με τον καβαλαρη και τελικά ήταν λίγο βλακεια μου
Βάλε τον καβαλλάρη στην θέση του, δεν είναι για πειραματισμούς. Αν δεν σε ικανοποιεί το αποτέλεσμα, πήγαινε στον μάστορα να στο επαναφέρει.
Αυτό θα σου έλεγα και εγώ, πήγαινε στον Γιάννη μια βόλτα να στο φιξαρει, δεν νομίζω να βγαίνει από εκεί μέσα όργανο που δεν παίζει καλά